MAKSUTONTA KONSULTOINTIA JA KOULUTUSTA YRITYKSILLE 

Maksutonta konsultointia ja koulutusta Kemin, Keminmaan ja Simon mikro- ja pk-yrityksille. Rajoitetun ajan, toimi nyt!

MERI-LAPPI KIERTOTALOUDEN YTIMESSÄ

Meri-Lapissa on kiertotaloustoimijoille pöytä katettuna: olemme teollisen kiertotalouden pioneeri Suomessa. Kemi-Tornion seudulta löytyy erilaisiin tarpeisiin infraa ja logistiset valmiudet ovat erinomaiset.

Digipoliksen ja Kiertotalouskeskuksen asiantuntemus on käytettävissäsi.

Nyt puhutaan bisnestä
- Digipolis News

Katso Meri-Lapin yrityselämän tuoreimmat kuulumiset ja puheenaiheet – kätevästi yhdestä paikasta.

Digipolis Kemin teknologiakylä

Lapin suurin teknologiakeskittymä Digipolis on ollut toiminnassa vuodesta 1993 alkaen. Sen sydän on alueella toimivat 50 yritystä ja organisaatiota, noin 500 työntekijän voimin. Kehitysyhtiö Kemin Digipolis Oy vastaa yritysten kasvun ja kehittymisen edistämisestä sekä elinvoimaisen toimintaympäristön ylläpitämisestä. Kemin Teollisuuskylä Oy taas tarjoaa kaikille toimijoille tilat ja puitteet. Lisäksi Digipoliksessa on vahva koulutuskeskittymä; Lapin ammattikorkeakoulu ja Ammattiopisto Lappia järjestävät koulutusta 1500 oppilaalle ja TKI-palveluita alueen yrityksille.

Lue lisää

Ajankohtaista

 • Kiertotalouskeskus on saanut uusia kummiluokkia - Ysiluokkalaisille selvisi, mitä kiertotalous on

  Kiertotalouskeskus on saanut uusia kummiluokkia tänä keväänä, kun kemiläiskoulujen lisäksi  Keminmaan yhdeksäsluokkalaiset ovat lähteneet mukaan kummiluokkatoimintaan. Kiertotalouskeskuksen asiantuntijat vierailevat kummikouluissa sovittuna ajankohtana ja kertovat ysiluokkalaisille tietoa kiertotaloudesta. Kaikki kummiluokkalaiset haastetaan kiertotalouskisaan.  salomeainoKUMMILUOKKA21022024

  Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila pääsi tällä viikolla puhumaan vanhaan opinahjoonsa Keminmaan keskuskoululle lempiaiheestaan kiertotaloudesta ja sen mahdollisuuksista.

  "Olen vakuuttunut, että kiertotalous tuo teille ruusuisen tulevaisuuden täällä Meri-Lapissa ja laajemminkin Lapissa", Pussila hehkutti nuorille.

  "Käykää mutka muualla, mutta tulkaa sitten takaisin. Tulevaisuuden kiertotalous tarvitsee teitä. Ei vain insinöörejä, vaan hyvin monen alan osaajia. Esimerkiksi muotisuunnittelijoita, biologeja, kemistejä ja juristeja vain muutamia mainitakseni", Pussila kannusti yhdeksäsluokkalaisia, jotka parhaillaan miettivät tulevaisuuttaan peruskoulun jälkeen.

  Keminmaan yhdeksäsluokkalaiset kuuntelivat tarkkaavaisesti ja osallistuivat aktiivisesti kummiluokkaluentoon, joka sisälsi tietoiskuja, videoita ja pientä herättelyä; kuinka monta litraa vettä tarvitaan puuvillafarkkujen valmistamiseen? 

  "Arvaukset lähtivät 20 litrasta ylöspäin. Keskimäärin farkkuihin tarvitaan 10 000 litraa puhdasta vettä, joten uudenlaisia kiertotalouden ratkaisuja tarvitaan", Pussila sanoo.

  Kiertotalous on muun muassa parempaa suunnittelua tai vuokraamista ostamisen sijaan

  Kiertotalous kietoutuu lähes kaikkeen tekemiseen; se voi olla esimerkiksi parempaa suunnittelua,  resurssien hyödyntämistä tai esimerkiksi vuokraamista ostamisen sijaan.   

  "Saimme laajemman käsityksen kiertotaloudesta ja yrittäjyydestä. Kiertotalous on muutakin kuin kierrättämistä, esimerkiksi tavaroiden käyttöiän pidentämistä tai korjaamista", sähköalan opintoihin suuntaavat ysiluokkalaiset Salome Aaltonen ja Aino Koskinen Keminmaan keskuskoulusta totesivat luennon jälkeen.

  Aaltonen ja Koskinen olivat hyvillään kuulemastaan, sillä he huomasivat harjoittavansa kiertotaloutta arjessaan jo monin tavoin. 

  "Meillä kotona kaikki korjataan, mitä voidaan ja käyttöiän pidentämistä harrastetaan myös. Vaatteita hankitaan kirppiksiltä ja saan siskoilta vaatteita", Aaltonen kertoo.

  "Itse taas pidän vaatteita niin kauan, että ne kuluvat puhki. En halua ostaa turhaan mitään", Koskinen kertoo.

  Kiertotalous on myös menestyvää liiketoimintaa

  Molempien mielestä oli mielenkiintoista tietää, että kiertotalous on mahdollisuus tehdä menestyvää liiketoimintaa.

  "Ajattelen, että tuotteiden eettisyys ja kotimaisuus on hyvin tärkeää. Silloin tietää, että tuote on turvallisissa oloissa valmistettu", Aaltonen sanoo.

  TuomasKUMMILUOKKA21022024

  Luento-osuuden jälkeen kummiluokkalaiset saavat viimevuotiseen tapaan makustella kuulemaansa kiertotalouskisassa. Tänä vuonna kisan teemana on kiertotalousyrittäjyys hästägillä #paremmanbisneksenpuolesta.

  "Toivomme luovia, hulluja, hassuja tai sitten aivan asiallisia ideoita omalle kiertotalousyritykselle ja esitys pyydetään tällä kertaa videoformaatissa. Videoiden teknistä tai elokuvallista laatua ei arvioida, oman kiertotalousyrityksen idea ratkaisee", viestintäpäällikkö Soile Suvanto Kiertotalouskeskuksesta kertoo.

  Kisaan osallistutaan ryhmissä. Kiertotalouskeskus järjestää palkitsemistilaisuuden myöhemmin keväällä, jossa kunkin koulun parhaat ideat palkitaan.kummiluokkakisa21022024

 • 15-vuotias Promote Oy suunnittelee Kemistä käsin tehtaita ympäri maailmaa

  Isojen asiakkaiden kansainväliset tuotantolaitoshankkeet pitävät teollisuuden suunnittelu- ja projektointipalveluita tarjoava Promote Oy:n työntekijät kiireisenä. Vihreään siirtymään liittyvät projektit ovat tuoneet yritykselle mielenkiintoisia mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen. Yhteensä 8 henkeä työllistävä Promote on toiminut Digipoliksessa koko historiansa ajan.

 • Kutsu kiertotalouden kiihdyttäjä Jani Mäläskä kylään yritykseesi - kiihdytyskaista auttaa Lapin pk-yrityksiä

  Kiertotalouden kiihdyttäjä Jani Mäläskä Kiertotalouskeskuksesta kiertää lappilaisia pk-yrityksiä ja  selvittää yhdessä yrittäjien kanssa, miten ne voisivat toteuttaa kiertotalousideoitaan. Yrityskäynnit liittyvät uuteen Lapin teollinen kiertotalouden kiihdytyskaista -hankkeeseen, jonka tavoitteena on edistää lappilaisten pk-yritysten kiertotaloutta.
  kkkjuttu15022024
  Kiertotalouden kiihdyttäjän voi kutsua yritykseen vierailulle, jos haluaa keskustella kiertotaloudesta tai jos yrityksessä on jo ideoita kiertotalouden kehittämisestä.

  ”Tapaamiset ovat hyvin vapaamuotoisia. Kuuntelen mielelläni, millaisia palveluita yritykset toivovat meiltä. Voimme visioida yhdessä kiertotaloutta yrityksen näkökulmasta", kiertotalouden kiihdyttäjä, projektiasiantuntija Jani Mäläskä Kiertotalouskeskuksesta kertoo.

  Koulukyytisovellus on esimerkki konkreettisesta yrityksen idean kehittämisestä toteutukseen saakka

  "Mikäli konkreettisia ideoita syntyy, voimme miettiä yhdessä etenemismahdollisuuksia niiden toteuttamiseksi. Esimerkiksi kemiläisissä kouluissa vastikään käyttöönotettu KOULUKYYTI – sovellus sai alkunsa tällaisista keskusteluista.  Ratkaisu yrityksenne haasteisiin voi siis olla yhden tapaamisen päässä", Mäläskä sanoo.

  Ylen juttu KOULUKYYTI -sovelluksesta:

  Digipoliksen video KOULUKYYTI -sovelluksesta:

 • Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaan ympäristö- ja vesitalousluvat lainvoimaisiksi

  Korkein hallinto-oikeus on hylännyt 14. helmikuuta antamallaan päätöksellä Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaan ympäristölupakokonaisuutta koskevat valituslupahakemukset ja valituksen koskien Vaasan hallinto-oikeuden 14.11.2022 antamaa ympäristölupakokonaisuutta koskevaa päätöstä. Kemin biotuotetehtaan ympäristö- ja vesitalousluvat ovat siten tulleet lainvoimaisiksi 14.2.2024.Digipolis Merellinen Kemi-168

 • Kemiläinen ASES on aloittanut Keliberin litiumkemiantehtaan sähköistysurakan Kokkolassa

  Kemiläinen prosessiteollisuuden sähkö- ja automaatiopalveluyritys ASES on aloittanut tällä viikolla Sibanye-Stillwaterin Keliber-litiumjalostamon prosessisähköistysurakan Kokkolassa KIP:n suurteollisuusalueella. ASESille kyse on yli vuoden mittaisesta urakasta. asesjounijani

Tilaa uutiskirje