Ajankohtaista

Kiertotalouskeskus on saanut uusia kummiluokkia - Ysiluokkalaisille selvisi, mitä kiertotalous on

Kiertotalouskeskus on saanut uusia kummiluokkia tänä keväänä, kun kemiläiskoulujen lisäksi  Keminmaan yhdeksäsluokkalaiset ovat lähteneet mukaan kummiluokkatoimintaan. Kiertotalouskeskuksen asiantuntijat vierailevat kummikouluissa sovittuna ajankohtana ja kertovat ysiluokkalaisille tietoa kiertotaloudesta. Kaikki kummiluokkalaiset haastetaan kiertotalouskisaan. 

Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila pääsi tällä viikolla puhumaan vanhaan opinahjoonsa Keminmaan keskuskoululle lempiaiheestaan kiertotaloudesta ja sen mahdollisuuksista.

"Olen vakuuttunut, että kiertotalous tuo teille ruusuisen tulevaisuuden täällä Meri-Lapissa ja laajemminkin Lapissa", Pussila hehkutti nuorille.

"Käykää mutka muualla, mutta tulkaa sitten takaisin. Tulevaisuuden kiertotalous tarvitsee teitä. Ei vain insinöörejä, vaan hyvin monen alan osaajia. Esimerkiksi muotisuunnittelijoita, biologeja, kemistejä ja juristeja vain muutamia mainitakseni", Pussila kannusti yhdeksäsluokkalaisia, jotka parhaillaan miettivät tulevaisuuttaan peruskoulun jälkeen.

Keminmaan yhdeksäsluokkalaiset kuuntelivat tarkkaavaisesti ja osallistuivat aktiivisesti kummiluokkaluentoon, joka sisälsi tietoiskuja, videoita ja pientä herättelyä; kuinka monta litraa vettä tarvitaan puuvillafarkkujen valmistamiseen? 

"Arvaukset lähtivät 20 litrasta ylöspäin. Keskimäärin farkkuihin tarvitaan 10 000 litraa puhdasta vettä, joten uudenlaisia kiertotalouden ratkaisuja tarvitaan", Pussila sanoo.

Kiertotalous on muun muassa parempaa suunnittelua tai vuokraamista ostamisen sijaan

Kiertotalous kietoutuu lähes kaikkeen tekemiseen; se voi olla esimerkiksi parempaa suunnittelua,  resurssien hyödyntämistä tai esimerkiksi vuokraamista ostamisen sijaan.   

"Saimme laajemman käsityksen kiertotaloudesta ja yrittäjyydestä. Kiertotalous on muutakin kuin kierrättämistä, esimerkiksi tavaroiden käyttöiän pidentämistä tai korjaamista", sähköalan opintoihin suuntaavat ysiluokkalaiset Salome Aaltonen ja Aino Koskinen Keminmaan keskuskoulusta totesivat luennon jälkeen.

Aaltonen ja Koskinen olivat hyvillään kuulemastaan, sillä he huomasivat harjoittavansa kiertotaloutta arjessaan jo monin tavoin. 

"Meillä kotona kaikki korjataan, mitä voidaan ja käyttöiän pidentämistä harrastetaan myös. Vaatteita hankitaan kirppiksiltä ja saan siskoilta vaatteita", Aaltonen kertoo.

"Itse taas pidän vaatteita niin kauan, että ne kuluvat puhki. En halua ostaa turhaan mitään", Koskinen kertoo.

Kiertotalous on myös menestyvää liiketoimintaa

Molempien mielestä oli mielenkiintoista tietää, että kiertotalous on mahdollisuus tehdä menestyvää liiketoimintaa.

"Ajattelen, että tuotteiden eettisyys ja kotimaisuus on hyvin tärkeää. Silloin tietää, että tuote on turvallisissa oloissa valmistettu", Aaltonen sanoo.

Luento-osuuden jälkeen kummiluokkalaiset saavat viimevuotiseen tapaan makustella kuulemaansa kiertotalouskisassa. Tänä vuonna kisan teemana on kiertotalousyrittäjyys hästägillä #paremmanbisneksenpuolesta.

"Toivomme luovia, hulluja, hassuja tai sitten aivan asiallisia ideoita omalle kiertotalousyritykselle ja esitys pyydetään tällä kertaa videoformaatissa. Videoiden teknistä tai elokuvallista laatua ei arvioida, oman kiertotalousyrityksen idea ratkaisee", viestintäpäällikkö Soile Suvanto Kiertotalouskeskuksesta kertoo.

Kisaan osallistutaan ryhmissä. Kiertotalouskeskus järjestää palkitsemistilaisuuden myöhemmin keväällä, jossa kunkin koulun parhaat ideat palkitaan.

Lue lisää

15-vuotias Promote Oy suunnittelee Kemistä käsin tehtaita ympäri maailmaa

Isojen asiakkaiden kansainväliset tuotantolaitoshankkeet pitävät teollisuuden suunnittelu- ja projektointipalveluita tarjoava Promote Oy:n työntekijät kiireisenä. Vihreään siirtymään liittyvät projektit ovat tuoneet yritykselle mielenkiintoisia mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen. Yhteensä 8 henkeä työllistävä Promote on toiminut Digipoliksessa koko historiansa ajan.

Lue lisää

Kutsu kiertotalouden kiihdyttäjä Jani Mäläskä kylään yritykseesi - kiihdytyskaista auttaa Lapin pk-yrityksiä

Kiertotalouden kiihdyttäjä Jani Mäläskä Kiertotalouskeskuksesta kiertää lappilaisia pk-yrityksiä ja  selvittää yhdessä yrittäjien kanssa, miten ne voisivat toteuttaa kiertotalousideoitaan. Yrityskäynnit liittyvät uuteen Lapin teollinen kiertotalouden kiihdytyskaista -hankkeeseen, jonka tavoitteena on edistää lappilaisten pk-yritysten kiertotaloutta.

Kiertotalouden kiihdyttäjän voi kutsua yritykseen vierailulle, jos haluaa keskustella kiertotaloudesta tai jos yrityksessä on jo ideoita kiertotalouden kehittämisestä.

”Tapaamiset ovat hyvin vapaamuotoisia. Kuuntelen mielelläni, millaisia palveluita yritykset toivovat meiltä. Voimme visioida yhdessä kiertotaloutta yrityksen näkökulmasta", kiertotalouden kiihdyttäjä, projektiasiantuntija Jani Mäläskä Kiertotalouskeskuksesta kertoo.

Koulukyytisovellus on esimerkki konkreettisesta yrityksen idean kehittämisestä toteutukseen saakka

"Mikäli konkreettisia ideoita syntyy, voimme miettiä yhdessä etenemismahdollisuuksia niiden toteuttamiseksi. Esimerkiksi kemiläisissä kouluissa vastikään käyttöönotettu KOULUKYYTI – sovellus sai alkunsa tällaisista keskusteluista.  Ratkaisu yrityksenne haasteisiin voi siis olla yhden tapaamisen päässä", Mäläskä sanoo.

Ylen juttu KOULUKYYTI -sovelluksesta:

Digipoliksen video KOULUKYYTI -sovelluksesta:

Lue lisää

Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaan ympäristö- ja vesitalousluvat lainvoimaisiksi

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt 14. helmikuuta antamallaan päätöksellä Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaan ympäristölupakokonaisuutta koskevat valituslupahakemukset ja valituksen koskien Vaasan hallinto-oikeuden 14.11.2022 antamaa ympäristölupakokonaisuutta koskevaa päätöstä. Kemin biotuotetehtaan ympäristö- ja vesitalousluvat ovat siten tulleet lainvoimaisiksi 14.2.2024.

Lue lisää

Kemiläinen ASES on aloittanut Keliberin litiumkemiantehtaan sähköistysurakan Kokkolassa

Kemiläinen prosessiteollisuuden sähkö- ja automaatiopalveluyritys ASES on aloittanut tällä viikolla Sibanye-Stillwaterin Keliber-litiumjalostamon prosessisähköistysurakan Kokkolassa KIP:n suurteollisuusalueella. ASESille kyse on yli vuoden mittaisesta urakasta. 

Lue lisää

Simoon rakennetaan yksi Suomen suurimmista aurinkovoimaloista - investoinnin arvo 40 miljoonaa euroa

Exilion aloittaa 40 miljoonan euron teollisen mittaluokan aurinkovoimalan rakentamisen Simoon keväällä 2024. Kyse on mittaluokaltaan yksi Suomen suurimmista aurinkopuistohankkeista. Puiston vuosituotanto on noin 65 000 MWh, joka vastaa noin 26 000 kerrostalokaksion keskimääräistä vuosikulutusta. Elon, Valtion Eläkerahaston ja Veritaksen omistama uusiutuvaan energiaan sijoittava Exilion aloittaa maa-asenteisen aurinkovoimalan rakentamistyöt kevään aikana. Hankkeen suunnittelijaksi ja toteuttajaksi on valittu kotimainen Solarigo Systems Oy.

Simon aurinkovoimala muodostaa yhdessä Exilionin Simossa jo sijaitsevien tuulivoimaloiden kanssa niin sanotun hybridivoimalan eli samassa sähköliittymässä on sekä aurinko- ja tuulivoimaa että sähkövarasto. Exilionilla on useampi tuulipuisto Simon alueella, ja niiden yhteenlaskettu teho on 169 megawattia.

”Simon aurinkovoimala on yksi Suomen ensimmäisistä hankkeista, joka täyttää teollisen mittakaavan. Hankkeen avulla voimme lisätä energianomavaraisuusastettamme ja vastata hiilineutraaliustavoitteisiin. Tuuli ja aurinko ovat hyvä pari, sillä aurinkoenergiaa saamme parhaiten kesäisin, jolloin tuulivoiman tuotanto on pienempää”, Exilionin investointipäällikkö Tommi Riski kertoo.

Lue lisää

Mätsis -rekrytointimessuista uskoa tulevaisuuteen - Potkaistaan Meri-Lapin kasvu kunnolla vauhtiin

Mätsis -rekrytointimessuilla Kemissä keskiviikkona 31. tammikuuta kävijöitä kiinnostivat alueen työpaikat ja erityisesti kesätyöpaikat, joiden hakuaika on parhaillaan käynnissä. Päivän aikana riitti vilskettä, kun sadat mätsääjät kohtasivat toisiaan yrityksien, oppilaitoksien ja erilaisten toimijoiden kanssa. Messukävijöiden usko Kemin ja Meri-Lapin tulevaisuuteen vaikutti vahvalta, töitä etsitään mieluiten pohjoisesta ja pysyvästi. Yrityspalveluita tarjoava Business Kemi oli mukana Mätsis -rekrytointimessuilla ensimmäistä kertaa.

Lue lisää

Metsä Groupin Kemin vanhan sellutehtaan purkuprojekti alkaa - koneet ja laitteet menevät uusiokäyttöön

Metsä Groupin Kemin vanhan sellutehtaan purkaminen alkaa piakkoin. Purettavan tehtaan koneet ja laitteet kierrätetään uusiokäyttöön eri metalleina. Purkamisen hoitaa Fortum Recycling & Waste.  Rakennuspurkutyömaan vahvuus tulee olemaan suurimmillaan noin 50 henkilöä. 

Lue lisää

Business Kemi vauhdittaa ja tukee Mätsis -rekrytointimessuilla kävijöitä yrittäjyyteen

Yrityspalveluita tarjoava Business Kemi vauhdittaa ja tukee Mätsis -rekrytointimessuilla kävijöitä yrittäjyyteen. Business Kemi haluaa tavoittaa Kemin Mätsis -messuilla 31. tammikuuta erityisesti opiskelijoita ja kertoa heille yrittäjyydestä yhtenä mahdollisena urapolkuna valmistumisen jälkeen. Business Kemin osastolta saa tietoa myös Digipolis Teknologiakylän ja Veitsiluodon alueen kesätyöpaikoista. Huippusuosittuun vuosittaiseen Mätsis -tapahtumaan odotetaan satoja kävijöitä. 

Lue lisää

MetsäGroup nimitti Pekka Kittilän uudeksi biotuotetehtaan johtajaksi Kemiin

Diplomi-insinööri Pekka Kittilä on nimitetty Metsä Fibren uuden biotuotetehtaan tehtaanjohtajaksi 1.2.2024 alkaen. Kittilä on työskennellyt aikaisemmin biotuotetehdasprojektin teknisenä johtajana. Kittilä raportoi uudessa tehtävässään Metsä Fibren tuotantojohtajalle.

Lue lisää