Invest in Kemi

Kemi ja sen vahva rooli teollisessa toiminnassa tarjoaa valtavasti liiketoimintamahdollisuuksia erilaisille yrityksille. Erityistä tarvetta on esimerkiksi matkailun, kiertotalouden, teollisuuspalvelujen, infrastruktuurin ja logistiikan aloilla. Tervetuloa menestymään Kemiin!

 

Invest in Kemi

Kemi ja sen vahva rooli teollisessa toiminnassa tarjoaa valtavasti liiketoimintamahdollisuuksia erilaisille yrityksille. Erityistä tarvetta on esimerkiksi matkailun, kiertotalouden, teollisuuspalvelujen, infrastruktuurin ja logistiikan aloilla. Tervetuloa menestymään Kemiin!

 

Tilaa uusille yrityksille

Kemin vetovoimaiset yritysalueet sijaitsevat lähellä kaupungin keskustaa Lappiin johtavien pääväylien varrella. Elinkeinopalvelumme auttavat sinua sopivien toimitilojen ja tonttien löytämisessä.

Lue lisää

Kemi tunnetaan arktisesta osaamisesta

Löydät Kemistä kokenutta ja osaavaa, arktisen ulottuvuuden erityispiirteet hallitsevaa työvoimaa erityisesti teollisuuden toimialoilta. Lapin AMK, Lapin yliopisto ja Oulun yliopisto kouluttavat jatkuvasti uusia osaajia. Korkeakoulut tarjoavat yrityksille myös monipuolisia palveluita, tuotekehitysympäristöjä ja laboratorioita.

Elämää Meri-Lapin sydämessä

Kemissä on viime vuosina luotu uusia elämää parantavia palvelukonsepteja, lisätty toiminnallisuutta ja kehitetty ympäristön viihtyisyyttä. Meren läheisyys, kauniit puistot ja puistomaiset kadut sekä monipuolinen kulttuuri luovat kaupungistamme viihtyisän paikan asua ja elää.

Viihdy Kemissä


AjankohtaistaDigipolis News - yritykset tiedottavat

 • Metsä Groupin Kemin tehtaat valmistautuvat investointien käynnistymiseen

  Metsä Groupin Kemin tehtailla valmistaudutaan huolto- ja kytkentäseisokkiin, jossa valmistellaan Suomen metsäteollisuushistorian suurimman investoinnin Kemin uuden biotuotetehtaan ja kartonkitehtaan laajennuksen käyttöönottoa.

  Lue lisää
 • Lapin Liikunta ja Lapin AMK solmivat kumppanuussopimuksen

  Yleiseurooppalainen huoli väestön liikkumattomuudesta on todellisuutta myös Lapissa. Lapin Liikunta ry ja Lapin ammattikorkeakoulu hakevat kumppanuusyhteistyössä keinoja edistää lappilaisten hyvinvointia.

  Lue lisää
 • Lapin Yrittäjien Omistajanvaihdospalvelu aloittaa toimintansa 1.9.2023

  Omistajanvaihdospalvelu tuottaa maksutonta ja matalan kynnyksen omistajanvaihdosneuvontaa yrittäjille ja yrityksille. Palvelu edistää omistajanvaihdoksia, järjestää yritysten ostajien ja myyjien kohtaamisia, seminaareja ja työpajoja. Tavoitteena on löytää yrityksille jatkajia.

  Lue lisää
 • Lapin kauppakamari kiittää ALV-korotusten lykkäämisestä – leikkaukset väyliin pettymys

  Valtiovarainministeriö on tehnyt esityksen valtion vuoden 2024 talousarviosta. Lapin kauppakamari nostaa esille kolme Lapin kannalta tärkeää huomiota.

  Matkailussa esimerkiksi yöpymisissä ja kotimaan henkilökuljetuksissa käytetään 10% arvonlisäveroluokkaa. Eduskuntavaalien jälkeen hallitusohjelmaan on kirjattu alv:n nosto 14 %:iin osana valtion talouden sopeuttamistoimia. Matkailuyrityksissä on kauhulla odotettu talousarvioehdotusta, koska tuleva talvi ehdittiin jo myydä voimassa olevilla arvonlisäverokannoilla.

  ”On hienoa, että matkailua koskettavaa arvonlisäveroa ei vielä ole nostettu 14 prosenttiin. ALV-kantojen muutoksissa on oltava pitkäjänteisiä, ja korotukset on oltava tiedossa hyvissä ajoin. Tuleva talvikausi on ehditty jo myydä ja markkinoida alemmalla arvonlisäverolla, ja jos veroa olisi nyt nostettu, se olisi heikentänyt merkittävästi matkailuyritysten tulosta”, toteaa Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Liisa Ansala.

  Toinen yrityksille tärkeä asia ovat tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) panostukset. Näiden osalta esimerkiksi Business Finlandian myöntövaltuutta nostetaan 110 miljoonalla eurolla. Lappilaiset yritykset ovat toistaiseksi olleet huonoja hakemaan esimerkiksi tätä rahoitusta. Suomen kansallinen tavoite on nostaa TKI-panostukset 4 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Tällä hetkellä Lapissa vastaava panostus on huomattavasti alle keskiarvon, 0,9 %.

  ”Lappiin on muodostumassa vahva TKI-toimijoiden tukiverkosto ja meillä on mahdollisuuksia kasvattaa innovaatiotoiminnan panostuksia esimerkiksi kiertotalouden saralla. Valtion panostukset innovaatiotoiminnan kasvattamiseen satavat myös lappilaisten yritysten laariin”, summaa kauppakamarin kansainvälisten asioiden asiantuntija Antti Eteläaho.

  Kolmanneksi nostamme esille valtion panostukset liikenneinvestointeihin. Perusväyläpidon rahoitus on budjettiesityksessä laskemassa. Tämä on erityisen huolestuttavaa, koska voimakkaan kustannustason nousun vuoksi rahalla saadaan kuntoon paljon vähemmän kilometrejä kuin aiemmin. Väyläverkon kehittämishankkeista puolestaan ollaan budjettiesityksessä leikkaamassa ensi vuonna merkittävästi, noin 30 %.

  ”Aiempina vuosina käynnistettyjä hankkeita jatketaan, mutta nyt esitetty budjetti tarkoittaisi, että suunniteltuja uusia hankkeita siirtyy kauemmas tulevaisuuteen. Lapin elinkeinojen kannalta hyvin tärkeitä ovat esimerkiksi VT21 parantaminen, josta osa on jo mukana Väyläverkon investointiohjelmassa, sekä hallitusohjelmassakin luvattu Kolarin radan sähköistäminen” toteaa kauppakamarin edunvalvontapäällikkö Hanna Baas.

  Hallitusohjelmassa maakuntakenttien lentoliikenteelle on luvattu tarvittavaa tukea, mutta se ei näy vielä tässä budjetoinnissa. Lentoliikenteen jatkon varmistaminen Kemi-Tornion lentokentälle on ensiarvoisen tärkeää niin alueen teollisuudelle kuin matkailulle.

  ”Pohjoisen väyläinvestoinnit ja liikenteen palvelujen toimivuus ovat elinehtoja Lapin elinkeinoelämälle. Niitä tullaan pitämään vahvasti esillä yhteisessä vaikuttamistyössä”, jatkaa Baas.

  Lisätiedot
  Liisa Ansala
  toimitusjohtaja
  liisa.ansala@chamber.fi
  0445777514

  Lue lisää
 • Vihreän siirtymän metallikaivos mullistaa Ranuan elinkeinoelämän

  Suhangon metalliesiintymillä vähennetään liikenteen päästöjä ja rikastutetaan kesyttämättömän kunnan elinkeinoelämää.

  Lue lisää
 • Outokummun tammi–kesäkuun 2023 puolivuosikatsaus: Oikaistu käyttökate oli 394 milj. euroa vuoden 2023 alkupuoliskolla

  Outokumpu julkaisi vuoden 2023 puolivuosikatsauksensa elokuun alussa. Yhtiön tammi-kesäkuun oikaistu käyttökate oli 394 miljoonaa euroa, ja toisen vuosineljänneksen 190 miljoonaa euroa.

  Lue lisää
 • Metsä Groupin vuoden 2023 tammi–kesäkuun vertailukelpoinen liiketulos 380 miljoonaa euroa

  Metsä Group julkisti puolivuotiskatsauksensa heinäkuun lopussa. Yhtiön tammi-kesäkuun liikevaihto oli 3 116 miljoonaa euroa ja vertailukelpoinen liiketulos 380 miljoonaa euroa. Toisen vuosineljänneksen liikevaihto oli 1 481 miljoonaa euroa ja vertailukelpoinen liiketulos 104 miljoonaa euroa.

  "Metsä Groupin erinomaiseen tulokseen päätyneen ensimmäisen vuosineljänneksen jälkeen toisen neljänneksen tulos oli odotetusti matalampi. Kvartaalin tulosta voidaan luonnehtia sanalla heikko. Konsernin suurimmat liiketoiminta-alueet kartonki ja sellu ovat heikossa suhdanteessa", kommentoi tulosta pääjohtaja Ilkka Hämälä yhtiön tiedotteessa. "Talouden suhdanteet vaikuttavat toimialaamme voimakkaasti ja joskus varsin yllättävästi, niin hyvään kuin huonompaankin suuntaan. Oleellisia ovat realismi pitkän aikavälin globaalin kysynnän arvioissa ja oman toiminnan kilpailukyvystä huolehtiminen. Metsä Group on vahvassa taloudellisessa kunnossa viemään läpi käynnistettyjä ja suunnitteilla olevia kehityshankkeita, joilla tulevaisuuden kilpailukyky voidaan turvata."

  Kemin biotuotetehtaan laitteistojen koekäyttö aloitettiin toisella vuosineljänneksellä, ja tehdas valmistuu loppuvuonna. Biotuotetehtaan käynnistyksen yhteydessä otetaan käyttöön myös Kemin laineritehtaan kehitysinvestointi. Biotuotetehtaan myötä Metsä Group tähtää puun hankintamäärien kasvattamiseen, jotta se pystyy vastaamaan uuden tehtaan tarpeisiin.

  Lue lisää
 • Keminmaan kunta ja Keminmaan Yrittäjät ry. sopivat Elinvoimalupauksesta

  Keminmaan kunta ja Keminmaan Yrittäjät ry. ovat neuvotelleet yhteisen Elinvoimalupauksen. Keminmaan kunnanhallitus hyväksyi osaltaan Elinvoimalupauksen kokouksessaan 23.5.2023.

  Lue lisää
 • Destia kertoo kuinka paljon energia- ja liikenneinfraa saa miljardilla eurolla

  Suomi on matkalla kohti uusiutuvaa energiajärjestelmää, mikä vaatii investointeja. Toisaalta tie- ja rataverkon korjausvelka on korkealla tasolla. Sama rahamäärä̈ voidaan kohdistaa energiahankkeisiin, väylien kunnossapitoon tai uusien väylien rakentamiseen. Montako kilometriä̈ tie- ja rataverkkoa miljardilla eurolla saa, entä kuinka paljon tuuli- ja aurinkovoimaa? Destian tuore green paper -julkaisu käy lukuja läpi ja tarjoaa eväitä hallitusneuvottelijoille valintojen tekemiseen.

  Lue lisää
 • Vireillä oleva merituulivoima tuo Suomeen miljardien verohyödyt ja tuhansia työpaikkoja

  Tiedote. Julkaistu: 03.05.2023, 12:00 
  Suomen Tuulivoimayhdistys ry

  Tuoreen selvityksen mukaan suomalainen nyt suunnitteilla oleva merituulivoimakapasiteetti voi tuoda Suomelle arviolta 3,2 miljardin verohyödyt ja työllistää suomalaisia 148 000 henkilötyövuoden edestä. Merituulivoiman täyden hyötypotentiaalin saavuttaminen edellyttää hankkeiden kotimaisuusasteen kasvattamista. Tämä on mahdollista, jos Suomi tekee kunnianhimoista energiapolitiikkaa ja siten mahdollistaa toimivien ja kotimaisten alihankintaketjujen syntymisen Suomeen.

  Kestävän liiketoiminnan konsulttiyhtiö Gaia Consulting Oy selvitti suomalaisen merituulivoiman aluetalousvaikutuksia Suomen Tuulivoimayhdistyksen (STY) toimeksiannosta. Tällä hetkellä Suomessa on vireillä merituulivoimaa reilu 33 gigawatin (GW) edestä. Kehitteillä olevien hankkeiden on arvioitu toteutuvan vuoteen 2045 mennessä. Jos määrästä valmistuu 75 prosenttia, ovat kiinteistö- ja yhteisöveroista sekä ansiotyön verotuksesta kertyvät verohyödyt Suomelle arviolta 3,8 miljardia euroa. Määrän valmistuminen tarkoittaisi myös 148 000 henkilötyövuoden edestä töitä Suomeen.

  ”STY:n näkemyksen mukaan Suomessa tulee olemaan 25 GW merituulivoimaa vuonna 2040. Tämä tarkoittaa 100 terawattitunnin tuotantoa. Gaian selvityksen eri skenaarioista 75 prosentin osuus toteutuneista nykyisistä hankkeista vastaa tätä meidän käsitystämme vuonna 2040 Suomessa olevasta merituulivoimakapasiteetista”, kertoo Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen.

  Merituulivoiman hyötypotentiaali voi olla myös vielä suurempi. Jos hankkeista toteutuu parhaimman skenaarion mukaisesti 90 prosenttia, tarkoittaisi se jopa 4,5 miljardin verotuloja ja 224 000 henkilötyövuoden verran työtä suomalaisille.

  ”Merituulivoimahankkeiden kotimaahan kohdistuviin työllisyys- ja verovaikutuksiin vaikuttavat hankkeiden määrä sekä kotimaisuusaste. Täyden potentiaalin saavuttaminen edellyttää hankkeiden kotimaisuusasteen kasvattamista, mikä taas vaatii panostuksia merituulivoiman arvoketjuihin”, summaa Gaian konsultti Ville Kirjonen.

  Lue lisää
 • Metsä Groupin vuoden 2023 tammi–maaliskuun vertailukelpoinen liiketulos 276 miljoonaa euroa

  Metsä Group osavuosikatsaus tammi–maaliskuu 2023

  Tammi–maaliskuu 2023 (1–3/2022)

  Liikevaihto oli 1,634 miljoonaa euroa (1,594).
  Liiketulos oli 276 miljoonaa euroa (341). Vertailukelpoinen liiketulos oli 276 miljoonaa euroa (244).
  Tulos ennen veroja oli 271 miljoonaa euroa (330). Vertailukelpoinen tulos ennen veroja oli 272 miljoonaa euroa (232).
  Vertailukelpoinen sijoitetun pääoman tuotto oli 15.3 % (15.8).
  Liiketoiminnasta kertyneet nettorahavirrat olivat 38 miljoonaa euroa (135).
  Tapahtumat vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä

  Metsä Groupin pitkäkuituisen sellun keskimääräiset myyntihinnat laskivat edelliseen vuosineljännekseen verrattuna.
  Metsä Board sopeutti tuotantoaan vastaamaan kysyntään. Kartonkien kysyntää vähensivät kuluttajatuotteiden kysynnän lasku ja varastojen sopeuttamistoimet arvoketjussa.
  Metsä Boardin kartonkien keskihinnat nousivat.
  Metsä Tissue päätti helmikuussa investoida Ruotsissa sijaitsevaan Mariestadin pehmopaperitehtaaseen. In-vestoinnin arvo on noin 370 miljoonaa euroa.
  Metsä Group otti käyttöön uudistavan metsätalouden periaatteet, joiden tavoitteena on varmistaa, että suomalainen metsäomaisuus siirtyy seuraavalle sukupolvelle elinvoimaisempana, monimuotoisempana ja ilmastokestävämpänä kuin se on aikanaan nykyisille omistajille tullut.
  Metsä Group ja Fortum aloittivat yhteistyön metsäteollisuuden tuotannossa syntyvän puuperäisen hiilidioksidin hyödyntämiseksi kemianteollisuuden tuotteiden raaka-aineena.
  Metsä Group uudisti vuoteen 2030 ulottuvat kestävyystavoitteensa.
  Metsä Spring sijoitti Fiberwood-startupiin, joka kehittää uudenlaisia lämpöeristysmateriaaleja metsäteollisuuden sivuvirroista.
  Tulosohjeistus huhti–kesäkuu 2023

  Metsä Groupin vertailukelpoisen liiketuloksen arvioidaan vuoden 2023 huhti–kesäkuussa heikkenevän vuoden 2023 tammi–maaliskuusta.

  Lue lisää
 • Rejlers valittu EPCM-toimittajaksi Infinited Fiber Companyn uusiokuitutehtaan investointihankkeeseen

  Rejlers Finland ja Infinited Fiber Company, joka suunnittelee uusiokuitutehdasta Kemiin, ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen laajasta yhteistyöstä. Rejlers toimittaa investoinnin projektijohdon ja suunnittelun EPCM-mallilla (engineering, procurement, construction management).

  Muoti- ja tekstiiliteknologiayhtiö Infinited Fiber tuottaa tekstiiliteollisuuden jätteestä laadukasta Infinna™ -uusiokuitua patentoidun teknologiansa avulla. Infinited Fiber hajottaa jätteen molekyylitasolle ja luo siitä uutta, arvokasta Infinna™-uusiokuitua, joka näyttää ja tuntuu puuvillalta ja tunnetaan tieteelliseltä nimeltään selluloosakarbamaattikuituna. Yritys käyttää raaka-aineenaan puuvillapitoista tekstiilijätettä, mutta sen teknologia mahdollistaa myös muiden runsaasti selluloosaa sisältävien jätevirtojen, kuten pahvin, paperin tai jopa vehnän- ja riisinoljen muuttamisen uusiokuiduksi.

  Rejlersin projektin arvioitu kesto on 22 kuukautta ja sen arvo Rejlersille on arvioltaan noin 50 miljoonaa euroa. Hankkeen odotetaan käynnistyvän syksyllä 2023. Hankevalmistelut alkavat keväällä. Rejlers Suomessa johtaa hanketta, johon osallistuu koko Rejlers-konserni. Kaupallisten Infinna™-toimitusten Infinited Fiberin Kemin tehtaalta odotetaan alkavan tammikuussa 2026.

  - Olemme erittäin tyytyväisiä tähän yhteistyöhön. Tämä mittava projekti edustaa kiertotaloutta sekä uutta teknologiaa ja liiketoimintaa. Se sisältää myös EPCM-toimituksen. Kaikki nämä asiat ovat meille kiinnostavia ja linjassa strategiamme kanssa. Rejlersin EPC- ja EPCM- hankeportfolio on kasvanut viimeisten vuosien aikana, sanoo Mikko Vaahersalo, Rejlers Finlandin toimitusjohtaja.

  - Rejlersin valinta 400 miljoonan euron lippulaivatehdashankkeemme EPCM-kumppaniksi oli tarkan valintaprosessin tulos. Heidän johtava asiantuntemuksensa vaativien EPCM-hankkeiden toimittajana varmistaa, että he ovat oikea kumppani auttamaan meitä maailman ensimmäisen kaupallisen mittakaavan Infinna™-kuitutehtaan rakentamisessa. Tehdas on merkittävä askel uusiokuitumme tuotantokapasiteetin skaalaamisessa, sanoo Petri Alava, Infinited Fiber Companyn toimitusjohtaja.

  Uuden tehtaan, joka rakennetaan lakkautettuun paperitehtaaseen Kemiin, vuosittainen tuotantokapasiteetti tulee olemaan 30,000 tonnia Infinna™-kuitua, joka vastaa noin 100 miljoonaan T-paitaan tarvittavaa kuitumäärää. Suuri osa tulevasta tuotannosta on jo myyty monivuotisilla sopimuksilla johtaville muotiyhtiöille.

  Lue lisää
 • Outokumpu käynnistää kolmannen ferrokromiuunin uudestaan ennakoitua aikaisemmin – tuotantokapasiteetti pysyy supistetulla tasolla

  Outokumpu käynnistää 15.2.2023 uudelleen yhden kolmesta ferrokromiuunistaan, joka suljettiin väliaikaisesti sähkön korkean hinnan vuoksi syyskuussa. Uunin oli määrä olla suljettuna ainakin vuoden 2023 ensimmäisen neljänneksen loppuun.

  Lue lisää
 • Kemi on valittu vuoden toiseksi parhaaksi matkailualueeksi

  Kemin kaupunki julistettiin tänään hopeasijalle Matka 2023 -messuilla järjestettävässä tilaisuudessa, jossa valittiin vuoden matkailualueet. Suomen matkailualan liitto SMAL, SUOMA ry sekä TAK Research ovat vertailleet eri kuntia, seutukuntia sekä maakuntia keskenään viidettä kertaa vuonna 2022. Alueita oli vertailussa yhteensä 127. Alueet on laitettu paremmuusjärjestykseen eri kriteerien perusteella ja parhaiten menestyneiden kohdalla matkailijamäärä on kasvanut voimakkaasti, matkailijoita käynyt tasaisesti ympäri vuoden, majoitusmyynti suhteessa alueen väkilukuun ollut korkea sekä matkailijoiden viipymä on kasvanut vuoden aikana merkittävästi.

  Lue lisää
 • Uusi tytäryhtiö lippulaivatehdasta varten

  Infinited Fiber on perustanut lippulaivatehdastaan varten uuden tytäryhtiön, Infinited Fiber Kemi Oy:n (y-tunnus 3311746-7). Uusi tytäryhtiö vastaa 1.1.2023 alkaen lippulaivatehdas-hankkeesta ja tehtaan liiketoiminnasta.

  Lue lisää
 • Metsä Groupin Kemin tehtailla suunniteltu soodakattilan huoltoseisokki

  Metsä Fibre lehdistötiedote 29.12.2022

  Lue lisää
 • Stora Enso hakee noin 850 kesätyöntekijää eri tehtäviin Suomessa

  STORA ENSO OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 14.12.2022 KLO 08.00

  Lue lisää

Ota yhteyttä

kimmo-heikka
Digipolis Oy, toimitusjohtaja

Kimmo Heikka

+358 40 555 8020

kimmo.heikka@digipolis.fi
Hanna Alila
Kemin kaupunki, elinkeinopäällikkö

Hanna Alila

+358 40 537 6261

hanna.alila@kemi.fi
Matti Ruotsalainen 2
Kemin kaupunki, kaupunginjohtaja

Matti Ruotsalainen

016 259 200

matti.ruotsalainen@kemi.fi
Tarja-Heikonen
Kemin teollisuuskylä, toimitusjohtaja

Tarja Heikonen

+358 50 349 4984

tarja.heikonen@digipolis.fi