Ajankohtaista

”Fiilis töissä on ihan eri pyörällä tullessa”

Työmatkapyöräily on Suomessa suosittua varsinkin kesäaikaan. Kemin Teknologiakylässä työskentelevä Hannu Kankaanpää pyöräilee töihin kesät talvet. Se tarkoittaa reilua paria tuhatta kilometriä pelkästään työmatkoihin. 

Lue lisää

Ghanassa rannat tursuavat muovi- ja vaatejätettä - Kemissä asuva designer suunnittelee eettistä muotia

Kemissä asuva muotisuunnittelija Elisha Ofori Bamfo nauttii Perämeren rannalla sijaitsevan kaupungin puhtaista rannoista. Toisin on hänen kotimaassaan Ghanassa, jossa kierrätys on puutteellista tai jopa olematonta ja valtavat määrä muovia ja jopa tekstiilejä päätyy vesistöihin. Elisha Ofori Bamfo ajatteli, että hän voi muotisuunnittelijanakin tehdä asialle jotain ja on alkanut suunnitella kiertotalousmateriaaleista designvaatteita. 

Lue lisää

Kemissä järjestetty kiertotalouden huipputapahtuma ACEF2024 oli menestys

Kemissä toukokuun lopussa järjestetty kiertotalouden huipputapahtuma ACEF2024 oli menestys. Kävijöitä oli tänä vuonna ennätysmäärä ja osallistujat ovat antaneet tapahtumasta huippupisteet. ACEF2024 -forumiin osallistui tänä vuonna aiempaa enemmän yrityksiä ja yritysten edustajia, mikä ilahduttaa tapahtuman järjestäjää Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussilaa. 

Lue lisää

Tapojärvi on saanut valtakunnallisen Vuoden Kiertotalouspalkinnon ACEF2024 -forumissa

Kiertotalous- ja kaivospalveluyhtiö Tapojärvi Oy on saanut valtakunnallisen Vuoden Kiertotalousteko -palkinnon 30. toukokuuta ACEF2024 -forumissa Kemissä. Kiertotalouskeskus on palkinnut Tapojärven rohkeudesta satsata pitkäjänteisesti ja merkittävästi tutkimus-, kehitys-, ja innovointityöhön.

Lue lisää

Green North Energy Veera Kiiskinen ACEF2024 -forumissa: Energiasiirtymä tarvitaan nopeasti

ACEF2024 -forumin seminaaripäivänä 30. toukokuuta puhunut Project and Development Lead Veera Kiiskinen Green North Energystä sanoo, että energiasiirtymä tarvitaan nyt ja nopeasti. Yksi ratkaisu, jolla päästöjä saataisiin alas, olisi vihreä ammoniakki, sanoo Kiiskinen.

Lue lisää

Laitakarin vanha sahasaari ihastutti ACEF2024 -forumin vieraita

 Kemissä on hyödynnetty yli sata vuotta teollisuuden sivuvirtoja. Yksi paikka, jossa tämä näkyy erityisen selvästi edelleen, on Kemin edustalla oleva vanha sahasaari Laitakari. Laitakari olikin luonteva kohde retkelle, jonka Kiertotalouskeskus järjesti 29.5. ACEF2024-forumin yhteydessä.

Lue lisää

Teollisen kiertotalouden huipputapahtuma ACEF2024 -forum alkaa tänään Kemissä

Teollisen kiertotalouden forum ACEF2024 alkaa tänään Kemissä. Kaksipäiväisen forumin ensimmäisenä päivänä vuorossa on kiertotalousretki, jossa tutustutaan Kemin teolliseen historiaan ja kuinka siihen, kuinka pitkät juuret teollisella kiertotaloudella Kemillä on. Retki toteutetaan laivaretkenä ja se varattiin hetkessä loppuun. 

Lue lisää

Kiertotalouden huipputapahtuma ACEF2024 houkuttelee Kemin Lumilinnan täyteen väkeä

ACEF2024 -forum houkuttelee osallistujia Kemin LumiLinnaan ympäri Suomea. Valtakunnallinen teollisen kiertotalouden tapahtuma järjestetään 29.-30. toukokuuta Kemin Lumilinnassa jo kolmannen kerran.  

Lue lisää

Tapojärvi avaa kiertotalouteen keskittyvän innovaatiokeskuksen laboratorio- ja tuotantotilat Ouluun

Teollisen kiertotalouden edelläkävijänä ja kaivospalveluiden tunnettu pohjoissuomalainen perheyhtiö Tapojärvi laajentaa toimintaansa avaamalla kiertotalousinnovaatioihin keskittyvän laboratorion Ouluun.  Eco Innovation Research Center (EIRC) keskittyy teollisuuden sivuvirroista valmistettavien tuotteiden kehittämiseen, valmistukseen ja kaupallistamiseen. Tapojärvellä on rakentumassa paraikaa on tuotantomittakaavan testilaitos Keminmaahan.

Lue lisää

Lounasravintola Äxä virkistää arjessa ja tarjoaa upeat puitteet juhlahetkiin

Hyvä sijainti ja maukas ruoka houkuttelevat asiakkaita Lounasravintola Äxään, joka avasi ovensa Digipolis Kemin Teknologiakylässä maaliskuussa. Päivittäinen lounastauko lähiravintolassa tarjoaa monelle alueella työskentelevälle tärkeän hengähdyshetken työpäivän keskelle. Puuhakaksikko Sarianna Rissasella ja Jiri Holpaisella on runsaasti suunnitelmia ja ideoita ravintolatoiminnan monipuolistamiseen.

Lue lisää

Kiertotalouskeskus mukana OECDn kestävän kaivostoiminnan selvityksessä

Kiertotalouskeskus on mukana tuottamassa tietoa taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n selvitykseen eurooppalaisen kestävän kaivannaistoiminnan ja vihreän siirtymän tukemiseksi.  OECDn edustajat ovat tutustuneet maaliskuussa Kemissä ja Lapissa kaivosalaan ja kiertotalouteen. Kemissä delegaatio kävi tutustumassa muun muassa Outokummun kaivokseen tuhannen metrin syvyydessä. Selvityksen tulokset julkistetaan kesällä 2025 Lapissa.
Lue lisää

Kemin matkailun valttina meri ja saaristo kesät talvet

Kemin matkailuvaltteja ovat arktisuus, meri, saaristo ja rauhallisuus. Visiona on olla rohkea edelläkävijä arktisena ja merellisenä matkailukohteena. Talvimatkailun lisäksi Kemissä aiotaan panostaa voimakkaasti kesämatkailuun. Kemin matkailun kehittämistyötä ohjaa tulevien vuosien aikana viime syksynä valmistunut Master Plan 2030 -suunnitelma.

Lue lisää

Kiertotalouskeskus heitti haasteen ysiluokkalaisille  - Minun kiertotalousyritykseni -kisaan tuli loistavia ideoita

Kiertotalouskeskus on palkinnut 3. huhtikuuta kummiluokkiensa parhaat ideat Minun kiertotalousyritykseni -haastekisassa. Viisi yritysideaa palkittiin kekseliäistä, luovista ja kiertotaloutta edistävistä liikeideoista. Palkintoja juhlistettiin kakkukahvituksella ja palkitut saivat Kiertotalouskeskuksen #ParemmanBisneksenPuolesta -hupparit. 

Lue lisää

Green North Energy monistaa Business Finlandin rahoittamaa vetylaitoskonseptiaan Kemiin ja Poriin - suunnitteilla yli miljardin euron investoinnit

Suomalainen Green North Energy on tehnyt aiesopimukset vihreiden vety- ja ammoniakkilaitosten perustamisen selvityksestä Kemin ja Porin kaupunkien kanssa. Yhtiö pystyy hyödyntämään Business Finlandin tuella kehittämäänsä tuotantokonseptia, jota se soveltaa jo Naantaliin rakentuvassa pilottilaitoksessa. Yhteensä yli miljardin euron suunnitelluilla investoinneilla tähdätään vihreän siirtymän vauhdittamiseen, huoltovarmuuden paranemiseen ja uusien työpaikkojen syntymiseen.

Lue lisää

Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila "Metsä Groupin esiselvitys kuitutehtaasta Kemiin tai Äänekoskelle on hyvä uutinen"

Metsä Group käynnistää esiselvityksen ensimmäisestä tekstiilikuitua tuottavasta kaupallisesta tehtaasta. Mahdollinen tekstiilikuitutehdasta suunnitellaan esiselvityksessä  joko biotuotetehtaan vierelle Äänekoskelle tai Kemiin. Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila sanoo, että juuri tällaisia hyviä uutisia talous nyt tarvitsee. Kemistä visioidaan kiertotalouden kuitulaaksoa, jossa toimisi tulevaisuudessa jopa useita alan toimijoita. 

Lue lisää

Valtakunnallinen kiertotaloustapahtuma ACEF2024 järjestetään Kemissä toukokuussa

Valtakunnallinen kiertotaloustapahtuma Arctic Circular Economy Forum järjestetään Kemissä jo kolmannen kerran. ACEF2024 -forum järjestetään 29.-30. toukokuuta Kemin Lumilinnassa. Tapahtuman teemana on tällä kertaa Paremman bisneksen puolesta ja samalla ajatuksella palkitaan myös valtakunnallisen Vuoden Kiertotalousteko -palkinnon voittaja, joka julkistetaan #ACEF2024 -forumissa. 

Lue lisää

Kiertotalouskeskus on saanut uusia kummiluokkia - Ysiluokkalaisille selvisi, mitä kiertotalous on

Kiertotalouskeskus on saanut uusia kummiluokkia tänä keväänä, kun kemiläiskoulujen lisäksi  Keminmaan yhdeksäsluokkalaiset ovat lähteneet mukaan kummiluokkatoimintaan. Kiertotalouskeskuksen asiantuntijat vierailevat kummikouluissa sovittuna ajankohtana ja kertovat ysiluokkalaisille tietoa kiertotaloudesta. Kaikki kummiluokkalaiset haastetaan kiertotalouskisaan.

Lue lisää

15-vuotias Promote Oy suunnittelee Kemistä käsin tehtaita ympäri maailmaa

Isojen asiakkaiden kansainväliset tuotantolaitoshankkeet pitävät teollisuuden suunnittelu- ja projektointipalveluita tarjoava Promote Oy:n työntekijät kiireisenä. Vihreään siirtymään liittyvät projektit ovat tuoneet yritykselle mielenkiintoisia mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen. Yhteensä 8 henkeä työllistävä Promote on toiminut Digipoliksessa koko historiansa ajan.

Lue lisää

Kutsu kiertotalouden kiihdyttäjä Jani Mäläskä kylään yritykseesi - kiihdytyskaista auttaa Lapin pk-yrityksiä

Kiertotalouden kiihdyttäjä Jani Mäläskä Kiertotalouskeskuksesta kiertää lappilaisia pk-yrityksiä ja  selvittää yhdessä yrittäjien kanssa, miten ne voisivat toteuttaa kiertotalousideoitaan. Yrityskäynnit liittyvät uuteen Lapin teollinen kiertotalouden kiihdytyskaista -hankkeeseen, jonka tavoitteena on edistää lappilaisten pk-yritysten kiertotaloutta.

Lue lisää

Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaan ympäristö- ja vesitalousluvat lainvoimaisiksi

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt 14. helmikuuta antamallaan päätöksellä Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaan ympäristölupakokonaisuutta koskevat valituslupahakemukset ja valituksen koskien Vaasan hallinto-oikeuden 14.11.2022 antamaa ympäristölupakokonaisuutta koskevaa päätöstä. Kemin biotuotetehtaan ympäristö- ja vesitalousluvat ovat siten tulleet lainvoimaisiksi 14.2.2024.

Lue lisää

Kemiläinen ASES on aloittanut Keliberin litiumkemiantehtaan sähköistysurakan Kokkolassa

Kemiläinen prosessiteollisuuden sähkö- ja automaatiopalveluyritys ASES on aloittanut tällä viikolla Sibanye-Stillwaterin Keliber-litiumjalostamon prosessisähköistysurakan Kokkolassa KIP:n suurteollisuusalueella. ASESille kyse on yli vuoden mittaisesta urakasta. 

Lue lisää

Simoon rakennetaan yksi Suomen suurimmista aurinkovoimaloista - investoinnin arvo 40 miljoonaa euroa

Exilion aloittaa 40 miljoonan euron teollisen mittaluokan aurinkovoimalan rakentamisen Simoon keväällä 2024. Kyse on mittaluokaltaan yksi Suomen suurimmista aurinkopuistohankkeista. Puiston vuosituotanto on noin 65 000 MWh, joka vastaa noin 26 000 kerrostalokaksion keskimääräistä vuosikulutusta. Elon, Valtion Eläkerahaston ja Veritaksen omistama uusiutuvaan energiaan sijoittava Exilion aloittaa maa-asenteisen aurinkovoimalan rakentamistyöt kevään aikana. Hankkeen suunnittelijaksi ja toteuttajaksi on valittu kotimainen Solarigo Systems Oy.

Simon aurinkovoimala muodostaa yhdessä Exilionin Simossa jo sijaitsevien tuulivoimaloiden kanssa niin sanotun hybridivoimalan eli samassa sähköliittymässä on sekä aurinko- ja tuulivoimaa että sähkövarasto. Exilionilla on useampi tuulipuisto Simon alueella, ja niiden yhteenlaskettu teho on 169 megawattia.

”Simon aurinkovoimala on yksi Suomen ensimmäisistä hankkeista, joka täyttää teollisen mittakaavan. Hankkeen avulla voimme lisätä energianomavaraisuusastettamme ja vastata hiilineutraaliustavoitteisiin. Tuuli ja aurinko ovat hyvä pari, sillä aurinkoenergiaa saamme parhaiten kesäisin, jolloin tuulivoiman tuotanto on pienempää”, Exilionin investointipäällikkö Tommi Riski kertoo.

Lue lisää

Mätsis -rekrytointimessuista uskoa tulevaisuuteen - Potkaistaan Meri-Lapin kasvu kunnolla vauhtiin

Mätsis -rekrytointimessuilla Kemissä keskiviikkona 31. tammikuuta kävijöitä kiinnostivat alueen työpaikat ja erityisesti kesätyöpaikat, joiden hakuaika on parhaillaan käynnissä. Päivän aikana riitti vilskettä, kun sadat mätsääjät kohtasivat toisiaan yrityksien, oppilaitoksien ja erilaisten toimijoiden kanssa. Messukävijöiden usko Kemin ja Meri-Lapin tulevaisuuteen vaikutti vahvalta, töitä etsitään mieluiten pohjoisesta ja pysyvästi. Yrityspalveluita tarjoava Business Kemi oli mukana Mätsis -rekrytointimessuilla ensimmäistä kertaa.

Lue lisää

Metsä Groupin Kemin vanhan sellutehtaan purkuprojekti alkaa - koneet ja laitteet menevät uusiokäyttöön

Metsä Groupin Kemin vanhan sellutehtaan purkaminen alkaa piakkoin. Purettavan tehtaan koneet ja laitteet kierrätetään uusiokäyttöön eri metalleina. Purkamisen hoitaa Fortum Recycling & Waste.  Rakennuspurkutyömaan vahvuus tulee olemaan suurimmillaan noin 50 henkilöä. 

Lue lisää

Business Kemi vauhdittaa ja tukee Mätsis -rekrytointimessuilla kävijöitä yrittäjyyteen

Yrityspalveluita tarjoava Business Kemi vauhdittaa ja tukee Mätsis -rekrytointimessuilla kävijöitä yrittäjyyteen. Business Kemi haluaa tavoittaa Kemin Mätsis -messuilla 31. tammikuuta erityisesti opiskelijoita ja kertoa heille yrittäjyydestä yhtenä mahdollisena urapolkuna valmistumisen jälkeen. Business Kemin osastolta saa tietoa myös Digipolis Teknologiakylän ja Veitsiluodon alueen kesätyöpaikoista. Huippusuosittuun vuosittaiseen Mätsis -tapahtumaan odotetaan satoja kävijöitä. 

Lue lisää

MetsäGroup nimitti Pekka Kittilän uudeksi biotuotetehtaan johtajaksi Kemiin

Diplomi-insinööri Pekka Kittilä on nimitetty Metsä Fibren uuden biotuotetehtaan tehtaanjohtajaksi 1.2.2024 alkaen. Kittilä on työskennellyt aikaisemmin biotuotetehdasprojektin teknisenä johtajana. Kittilä raportoi uudessa tehtävässään Metsä Fibren tuotantojohtajalle.

Lue lisää