Ajankohtaista

15-vuotias Promote Oy suunnittelee Kemistä käsin tehtaita ympäri maailmaa

17.02.2024

Isojen asiakkaiden kansainväliset tuotantolaitoshankkeet pitävät teollisuuden suunnittelu- ja projektointipalveluita tarjoava Promote Oy:n työntekijät kiireisenä. Vihreään siirtymään liittyvät projektit ovat tuoneet yritykselle mielenkiintoisia mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen. Yhteensä 8 henkeä työllistävä Promote on toiminut Digipoliksessa koko historiansa ajan.

Promote_1200x897px

Promote Oy tuottaa suunnittelu- ja projektointipalveluja raskaaseen teollisuuteen. Kuvassa toimitusjohtaja Jarmo Arttijeff.

Promote Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Arttijeff katsoo 15-vuotista yrittäjyystaipalettaan omien sanojensa mukaan jopa vähän hämmästyneenä, mutta tyytyväisenä.

”Olemme olleet mukana toteuttamassa monia mahtavia projekteja, joiden investoinnit ovat satojen miljoonien luokkaa. Niitä on hienoa muistella ja katsella satelliittikuvista jälkikäteen”, yrittäjä hymyilee.

Promoten asiakkaat ovat alusta asti olleet isoja pörssinoteerattuja yhtiöitä, ja yrityksen työntekijät toimivat suoraan osana asiakkaiden projektiorganisaatioita. Suurin osa yrityksen projekteista on ulkomaaninvestointeja, ja yhteistyötä tehdään ympäri maailmaa.

”Tällä hetkellä työn alla on projektit muun muassa Intiassa ja Australiassa, ja yhtä toteutusprojektia tehdään hieman lähempänä Porissa”, Arttijeff kertoo. ”Työkielenä meillä on lähtökohtaisesti englanti.”

Vihreä siirtymä tuo uusia mahdollisuuksia

Promoten merkittävin asiakas on Metso, joka työllistää tällä hetkellä lähes koko yrityksen henkilöstön, mukaan lukien toimitusjohtajan itsensä. Metso on kehittänyt hiilineutraaliin terästuotantoon tähtäävää teknologiaa jo pitkään, ja sen vuonna 2022 lanseerattu DRI-sulatusuuniteknologia vähentää merkittävästi raudan ja teräksen valmistuksen hiilidioksidipäästöjä. Promote on mukana kehittämässä innovaation ympärille rakentuvaa tehdassuunnittelukokonaisuutta.

”Tämä teknologia on todella mielenkiintoinen, sillä se tulee muuttamaan terästeollisuutta kestävämpään suuntaan. Äskettäisellä Intian-vierailullani näin konkreettisesti, että päästöjä vähentävälle teknologialle on kova tarve”, Arttijeff kertoo.

Myös akkuteollisuuden kasvu ja uusien akkuteknologioiden kehitys tarjoaa suunnittelutoimistoille lisää mahdollisuuksia liiketoimintaan ja osaamisen kehittämiseen. Promoten ansioluettelosta akkuteollisuuteen liittyviä projekteja löytyy jo useita.

”Kädet syyhyten jo odotellaan, mitä sieltä seuraavaksi tulee”, Arttijeff naurahtaa. ”Akkuteollisuuden projektien myötä on pitänyt perehtyä tarkemmin kemiaan ja kyseisen alan prosesseihin. Seuraavan sukupolven akkuteknologia ja maametalleista luopuminen tuo meille uutta opittavaa.”

Suomalainen sanoo suoraan

Arttijeff on huomannut, että suomalainen insinööriosaaminen on arvossaan ulkomailla.

”Suomalaista rehtiyttä ja suoraselkäisyyttä arvostetaan suuresti”, hän kertoo.

Kulttuurierojen aiheuttamilta hankaluuksilta ei työn lomassa ole vältytty.

”Suomalainen suorapuheisuus hämmentää välillä kiertelyyn ja kaarteluun tottuneissa kulttuureissa. Neuvottelemalla hankalista tilanteista kuitenkin aina selvitään.”

Myös Suomen mittakaavassa arvostetaan lappilaista rehtiä asennetta työntekoon.

”Ollaan välittömiä eikä kierrellä. Töihin tartutaan reippaasti ja ne hoidetaan aikataulussa”, Arttijeff kuvailee pohjoista työmentaliteettia.

Maailmantalouden vaikutukset näkyvät nopeasti

Arttijeffin yrittäjyysuran varrelle osuneet suuret maailmantalouden käänteet ovat opettaneet pysymään valppaana.

”Matka on ollut melkoinen. 2010-luvun taitteen lama oli haastava jakso, joka muutti maailmantaloutta. Aiemmin talouden seitsemän vuoden syklin saattoi melko tarkasti ennakoida, toisin kuin tätä nykyistä sahanterämallia, jota ei juuri pysty lukemaan.”

Viimeaikainen maailmantilanne on aiheuttanut omat haasteensa Promoten toiminnalle. Isot projektit Venäjällä loppuivat, kun Metso vetäytyi maasta Ukrainan sodan myötä. Myös Ukrainaan suunnitellut projektit keskeytyivät Venäjän sotatoimien vuoksi, ja yritys joutui hetkellisesti lomauttamaan yhden työntekijän.

”Maailmantalouden käänteet vaikuttavat liiketoimintaan kokonaisvaltaisesti. Yrittäjänä onkin tärkeää seurata jatkuvasti suhdanteiden kehitystä ja niihin vaikuttavia tapahtumia”, Arttijeff sanoo.

”Raskaassa teollisuudessa vaikutukset näkyvät suoraan isojen asiakkaiden kautta tilaustilanteessa. Siksi on olennaista pysyä kartalla maailman tapahtumista. Pörssikursseja ja raaka-aineiden hintoja on seurattava tarkkaan”, hän toteaa. ”Yrittäjänä on opittava lukemaan pieniäkin asioita, mikä on omalla tavallaan todella mielenkiintoista.”

Lisää yhteistyötä tekniikan toimijoiden välille

15 toimintavuoden aikana Digipoliksen toimintaympäristö on tullut Promoten väelle tutuksi ja palvellut yrityksen tarpeita hyvin. Arttijeff kuitenkin näkee, että yritysten välisen yhteistyön lisäämiselle olisi tarvetta varsinkin insinööritoimistojen osalta.

”Pienten toimijoiden yhteistyö toisi isoille asiakkaille mahdollisuuden tuoda isompia projektikokonaisuuksia jaettavaksi toimijoiden kesken, mikä hyödyttäisi kaikkia osapuolia. Töitä voitaisiin jakaa helpommin, ja kaikki voittavat. Tällaista on jo suunniteltukin, mutta koordinointivastuun ottajaa on hankala löytää kiireisten yrittäjien parista.”

Arttijeff peräänkuuluttaa myös yhteistyön lisäämistä alueen yritysten ja koulutuslaitosten kesken. Kokenutta työvoimaa alalle on haastava löytää, joten Promote on rekrytoinut vastavalmistuneita insinöörejä ja jatkokouluttanut heidät suunnittelutyöhön. Yrittäjän ja kokeneempien työntekijöiden aikaresurssit ovat kuitenkin rajalliset.

”Moni pienyritys alueella tarvitsee lisää suunnitteluosaajia, joten siihen olisi hyvä panostaa jo koulutuksessa.”

Teksti: Noora Kangas
Kuvat: Promote Oy