Ajankohtaista

Tapojärvi avaa kiertotalouteen keskittyvän innovaatiokeskuksen laboratorio- ja tuotantotilat Ouluun

21.05.2024

Teollisen kiertotalouden edelläkävijänä ja kaivospalveluiden tunnettu pohjoissuomalainen perheyhtiö Tapojärvi laajentaa toimintaansa avaamalla kiertotalousinnovaatioihin keskittyvän laboratorion Ouluun.  Eco Innovation Research Center (EIRC) keskittyy teollisuuden sivuvirroista valmistettavien tuotteiden kehittämiseen, valmistukseen ja kaupallistamiseen. Tapojärvellä on rakentumassa paraikaa on tuotantomittakaavan testilaitos Keminmaahan.

 Tapojärven EcoInnovation Research Center

Eco Innovation Research Center -konseptiin kuuluu keskuslaboratorion ja tuotantotilojen lisäksi tuotantolaboratoriot Torniossa ja Ternissä Italiassa, kenttätestien yhteyteen siirrettävä mobiililaboratorio, erilaiset koerakenteet ja testaukset asiakkaiden kohteissa sekä rakenteilla oleva tuotantomittakaavan tutkimuslaitos, joka valmistuu Keminmaahan.

Miljoonien investoinnit kiertotalouteen

Tapojärvi investoi vuosittain 2-4 prosenttia liikevaihdostaan erilaisiin kiertotaloushankkeisiin, joissa etsitään ratkaisuja muun muassa resurssitehokkuuteen ja teollisten alojen ympäristövaikutusten minimoimiseen. Viime vuonna tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan (TKI) investoitiin 4,9 miljoonaa euroa.

Tutkimus- ja kehitystoiminta toiminta tähtää siihen, että neitseellisten materiaalien käyttöä voidaan vähentää teollisuuden sivuvirroista saatavia kiertotaloustuotteita hyödyntämällä.

Avoimet ovet tänään

"Tavoitteenamme on luoda markkinoille uusia kiertotaloustuotteita, joilla on alhaisempi hiilijalanjälki kuin nykyisin markkinoilla olevilla tuotteilla. Kiertotalouden hyödyt näkyvät suoraan yritysten ympäristövaikutuksissa, työhyvinvoinnissa, turvallisuudessa sekä taloudessa", Tapojärven vt. toimitusjohtaja Mari Pilventö sanoo.

Uusissa tiloissa on tänään avoimet ovet kello 15-17. Tilat sijaitsevat osoitteessa Ruskonseläntie 14, 90620 Oulu.

 TapoEko-tuoteperhe pian markkinoille

Ouluun valmistunut laboratorio on osa TapoEko-tuoteperheen kehitystyötä. TapoEko-tuotteet ovat teollisen mittakaavan tuotantovolyymein valmistettuja tuotteita, jotka perustuvat teollisuuden sivuvirtoihin. TapoEko-tuotteet tulevat markkinoille lähiaikoina.

Ensimmäinen Tapojärven kiertotaloustuotteilla valmistettu testiasvaltti valmistui Italiaan joulukuussa. Viime keväänä Tapojärvi valmisti teollisessa mittakaavassa vähähiilisiä TapoEko-sementtituotteita UPM:n eri tehtaiden sivutuotteista.

"Teollisen mittakaavassa toteutettu tutkimusprosessi oli onnistunut ja nyt suunnitteilla on sementtitehdas", Tapojärven liiketoimintajohtaja Veli-Matti Marttala mainitsee.

Hannukainen Mining ja Tapojärvi tekivät viime syksynä Kolariin suunnitellulle kaivosalueelle rakenteet, jossa sivukiven peittomateriaalina testattiin Tapojärven kehittämää beliittisementtiä, jossa hyödynnettiin muun muassa metsäteollisuudessa syntyvää soodasakkaa. Vaihtoehtoisilla materiaaleilla pyritään korvaamaan peittorakenteissa yleisesti käytettyjä kalvorakenteita.

"Jokaisen TapoEko-tuotekategorian alla on useita tuotteita ja palveluita, joita tarjoamme asiakkaille. Osa tuotteista on jo saatavilla ja valmiina toimitettavaksi asiakkaille ja osa on kehitteillä. TapoEko-tuoteperheeseen kuuluu myös kiertotalouspalvelut sekä tutkimus-, kehitys-, ja innovaatiopalvelut, kuten Oulun laboratorion toiminta", Marttala kertoo.

Tapojärvi on suomalainen perheomisteinen yritys, joka on tarjonnut ympäristön kannalta kestäviä tuotteita ja palveluita lähes 70 vuoden ajan. Yhtiö toimii neljässä maassa 13 toimipisteessä.

Toiminnan ytimessä ovat kaivos- ja tehdaspalvelut sekä kestävään kehitykseen perustuvat palvelut ja ratkaisut, jotka tukevat asiakkaan tarpeita sekä ympäristön ja talouden kestävyyttä.

Yrityksen kansainvälistymisstrategia keskittyy laajentamaan kaivospalveluiden ja teollisen kiertotalouden liiketoimintamalleja Euroopassa.