kiertotalousteko

KIERTOTALOUSTEKO

Palsatech lähti avoimin mielin maailmalle - matkalta reppuun oppia

09.03.2023

Kansainvälistä kauppaa lukuisien maiden kanssa tekevä kemiläinen geopalvelualan yritys Palsatech rohkaisee muitakin pk-yrityksiä hakemaan kasvua kotimaan sijaan ulkomailta. Kasvun rajat voivat tulla kotimaassa tietyssä vaiheessa vastaan. Palsatech toimittaa tuotteita ja palveluita esimerkiksi Balkanille, Etelä-Afrikkaan, Kanadaan ja Australiaan asti. 

Palsatech Global kansainvälisiä projektikuvia (6)

Palsatechin kansainvälistymismatka on ollut opettavainen. Hallituksen puheenjohtaja Mika Alasuutari kertoo, että tiellä on tullut vastaan sekä ylämäkiä että alamäkiä. työntekijät ovat päässeet tutustumaan yrityksen kansainvälistyessä parin viime vuoden aikana työmailla muun muassa Serbiaan, Romaniaan ja Slovakiaan. KUVA: PALSATECH

Kemiläisen geopalveluita tarjoavan Palsatechin kansainvälistymismatka on ollut aiemmin yrityksen toimitusjohtajana toimineen, nykyisin hallituksen puheenjohtajana toimivan Mika Alasuutarin mukaan hyvin opettavainen.

”Matkassa on ollut ylä- ja alamäkiä, mutta ennen kaikkea työtä, jota kansainvälistymisen eteen on tehty taukoamatta. Alkutaipaleella oli haasteita, sillä meillä oli täysin uusi palvelukonsepti, uudet asiakkaat ja yrityskin perustettiin alun perin vain Suomen markkinoille”, Alasuutari kuvailee.

Kiertotalouskeskus, Digipolis, Kemin kaupunki ja ELY-keskus saavat kiitosta

Onnistunut markkinointi ja onnistuneet palvelukokemukset ovat mahdollistaneet  osaltaan Palsatechin tunnettavuutta, mutta myös verkostojen merkitys on ollut yritykselle tärkeää. 

”Olemme saaneet apua verkostoilta, muun muassa Kiertotalouskeskukselta, Digipolikselta, Kemin kaupungilta, sekä ELY-keskukselta, jonka sparrauksista kansainvälisen toiminnan kehittämisemme sai alkunsa”, Alasuutari kertoo.

Maailmalta asiat näkee uudesta perspektiivistä

Alasuutari rohkaisee muitakin lappilaisia yrityksiä kansainvälistymiseen.
”Ei missään nimessä pidä kauhistella tätä tietä. Kannattaa tehdä erilaisia markkinakartoituksia, joihin löytyy monenlaisia valtion tukemia avustusvaihtoehtoja ja etsiä omalle tuotteelle tai palvelulle kysyntää kauempaakin”, Alasuutari sanoo.

Maailmalla asioita näkee eri tavoin.

”Näin voi myös kehittää oman tuotteen kysyntää kansainvälisesti. Teimme itse ensimmäisen markkinakartoituksen parin kolmen vuoden kohdalla ja se suuntautui niinkin perinteiseen vientimaahan kuin Intiaan. Pääsimme näkemään asioita eri perspektiivistä ja vaikka emme kauppaa sinne vielä tee, oppimisprosessina se on ollut meille todella tärkeä”, Alasuutari kertoo. 

Pk-yrityksen elinkaaressa on kaksi vaihtoehtoa: kasvu tai kuihtuminen

Alasuutari näkee, että kansainvälistyminen voi olla elintärkeää pk-yritykselle. 
”Yrityksen elinkaaressa on kaksi vaihtoehtoa: kasvu tai kuihtuminen. Me näimme kotimaan markkinoilla kasvun haasteellisempana ja kun samaan aikaan tuotteemme olivat maailmalla kysyttyjä, oli kansainvälistyminen meille luonteva vaihtoehto eteenpäin menemiselle.”

Palsatech Global kansainvälisiä projektikuvia (8)

Kaikki kansainvälistymisen arvot eivät ole mitattavissa rahalla, sanoo Mika Alasuutari. Palsatechin työntekijät ovat päässeet tutustumaan yrityksen kansainvälistyessä parin viime vuoden aikana työmailla muun muassa Serbiaan, Romaniaan ja Slovakiaan. KUVA: PALSATECH

Kansainvälistyminen tuo monenlaista hyvää

Maailmalle lähdön kannattavuus mitataan usein rahassa, mutta Palsatechilla asiassa nähdään myös muita kuin taloudellisia arvoja. 

”Henkilöstö pääsee näkemään ja oppimaan uusia asioita, kulttuureita sekä tapoja tehdä työtä, joten pidämme sitä voimavarana henkilöstön kehittämisessä ja pitovoimassa”, Alasuutari sanoo.

palsatech09032023

Palsatech kertoo tarinansa Kansainvälisty ja kasva -tapahtumassa 29.3.2023

Kemin Lumilinnassa järjestetään 29. maaliskuuta kello 9-12 pk-yrityksille Kansainvälisty ja kasva -tapahtuma, jossa tarjotaan ajatuksia, kokemuksia ja tietoa kansainvälistymisen toteuttamiseksi. Tapahtuma on maksuton ja se myös striimataan, jos ei ole mahdollisuutta tulla paikan päälle Kemiin.

Kansainvälisty ja kasva -tilaisuudessa kokemuksiaan kertovat kansainvälistymisloikan tehneet yrittäjät, lisäksi puheenvuoron saavat kansainvälistymisen ja rahoituksen asiantuntijat. 

"Mukana on Palsatech, joka kertoo seikkaperäisesti oman mielenkiintoisen kansainvälistymistarinansa ja  Infinited Fiber Company, joka on lupautunut tapahtumassa avaamaan, millaisia yhteistyömahdollisuuksia Kemin Veitsiluotoon suunniteltu 400 miljoonan euron investointi alueemme yrityksille voi tarjota", Kiertotalouskeskuksen viestintäasiantuntija Soile Suvanto kertoo.

"Myös Kiertotalouskeskuksella on oma puheenvuoronsa, jossa johtaja Tuomas Pussila kertoo, miten kiertotalous voi olla yritykselle erinomainen kilpailuvaltti viennissä", Suvanto sanoo.

Lisätietoa Kansainvälisty ja kasva -tapahtumasta löytyy täältä:

LISÄTIETOA KANSAINVÄLISTY JA KASVA -TILAISUUDESTA

Tilaisuuteen pääsee ilmoittautumaan täältä:

ILMOITTAUTUMINEN TILAISUUTEEN

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Lapin ELY-keskus, Business Finland, Finnvera, TE-toimisto, Suomen ulkoministeriö, Lapin kauppakamari, Lapin Yrittäjät, Digipolis, Kiertotalouskeskus, Business Tornio ja Rajaneuvonta.

TEKSTI JA GRAFIIKKA: SOILE SUVANTO

 

Kiertotaloustekoja

Tapojärvi - intohimona aina vain pienempi hiilijalanjälki

Julkaistu Jun 7, 2024 9:57:37 AM

Vuoden Kiertotalousteko 2024 -palkinnon saanut Tapojärvi suhtautuu intohimoisesti kiertotalouteen. Yritys on linjannut tavoitteekseen olla alansa paras kiertotalousyritys maailmassa vuonna 2035....

Lue lisää

Palsatech lähti avoimin mielin maailmalle - matkalta reppuun oppia

Julkaistu Mar 9, 2023 1:38:04 PM

Kansainvälistä kauppaa lukuisien maiden kanssa tekevä kemiläinen geopalvelualan yritys Palsatech rohkaisee muitakin pk-yrityksiä hakemaan kasvua kotimaan sijaan ulkomailta. Kasvun rajat voivat tulla...

Lue lisää

Aamukahveilla teemana kestävä kehitys, vihreä siirtymä ja kiertotalous

Julkaistu Feb 2, 2023 4:49:21 PM

Kemissä, Torniossa ja Rovaniemellä nautitaan kerran kuukaudessa aamukahvit kestävän kehityksen merkeissä. Vihreään siirtymään, teolliseen kiertotalouteen ja kestävään kehitykseen keskittyvät...

Lue lisää