Outokumpu on päättänyt rakentaa briketöintilaitoksen valmistaakseen biokoksia Tornion terästehtaan alueella. Investoinnin suuruus on noin 30 miljoonaa euroa, ja tarkoituksena on käynnistää biokoksin tuotanto vuoden 2025 puolivälissä. Outokumpu toteaa, että fossiilisen koksin korvaaminen on yksi tärkeimmistä keinoista vähentää omien toimintojen suoria päästöjä. Maailman johtava ruostumattoman teräksen valmistaja Outokummun tavoitteena on etsiä koko ajan keinoja vähentää ilmastovaikutuksia koko arvoketjussaan.
Metsä Group selvittää mahdollisuuksia rakentaa hiilidioksidin talteenottolaitos sellu- tai biotuotetehtaan yhteyteen. Selvitys on jatkoa viime keväänä aloitetulle työlle, jossa Metsä Group ja Fortum tutkivat yhteistyössä uusiutuvan, puupohjaisen hiilidioksidin talteenottoa ja sen hyödyntämistä esimerkiksi kemianteollisuudessa ja vetytaloudessa.
Kemiläinen kaivospalvelualan yritys Palsatech on juhlinut lauantaina 16. joulukuuta syntymäpäiviään yhdessä henkilökuntansa kanssa. Yrityksen perustanut, hallituksen puheenjohtaja Mika Alasuutari Palsa Group Oy:stä kertoo, että yritys on vuosien aikana kasvanut ja kansainvälistynyt vauhdikkaasti. Katso video, jossa juhlien etkoilla Alasuutari kertoo Digipoliksen haastattelussa lisää kymmenvuotiaasta syntymäpäiväsankarista. Videossa pääsemme kurkistamaan myös syntymäpäiväjuhliin. Virallinen syntymäpäivä on maanantaina 18. joulukuuta.
Digipoliksessa toimiva mekaniikkasuunnittelutoimisto kehitti ainutlaatuisen ohjelmistoratkaisun sujuvoittamaan asiakkaidensa EU:n konedirektiiviin liittyvää dokumentaatiotyötä. Yritys juhli vuonna 2023 20-vuotispäiviään.
Kemiläisen koruvalmistaja My Favorite Piece -yrityksen koko toiminta perustuu ekologisiin arvoihin ja kiertotalouteen. Korut valmistetaan teollisuuden sivuvirroista, esimerkiksi kierrätysmuovista tai ylijäämänahasta. My Favorite Piecen yrittäjä Jonna Tiitinen kertoo saavansa sivuvirtoja ilmaiseksi yhteistyökumppaneiltaan.
Teräsyhtiö Outokumpu haluaa panostaa vastuullisuuteen ja tehdä ilmastotekoja. Outokummun vastuullisuusjohtaja Petri Mure on todennut, että teräsyhtiö on jo maailman paras hiilijalanjäljessä, mutta tavoite on saada hiilijalanjälki vieläkin pienemmäksi.
Joulupuuro maistui tänä aamuna kemiläisille yrittäjille ja Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalaiselle sekä elinvoimajohtaja Kimmo Heikalle yhteispalvelupiste Pointissa. Yrittäjät ja Kemin kaupungin päättäjät ovat päättäneet tiivistää tiivistävää yhteistyötään. Yhteisten joulupuurojen lisäksi kaupungissa on solmittu juuri elinvoimalupaus yrittäjyyden edistämiseksi.
Kemiläisen Digipolis Teknologiakylässä toimivan VPE Palveluiden työyhteisö on koko yrityksen sydän. Henkilökohtaisen avustajan palveluita tuottava yrityksen työntekijöillä on työssään paljon vapautta ja vastuuta.
Henkilökohtainen avustaja on asiakkaan apuna arjen askareissa, kuten kauppakäynneillä. Kuva: VPE Palvelut/Kemin Kuvaamo.
”Ihmiset, ne asiakkaat”, kuuluu vastaus, kun Marjo ja Kiira Pitkäseltä kysyy, mikä henkilökohtaisen avustajan työssä on parasta.
”Tulee olo, että jotain tekee varmasti oikein, kun näkee, miten asiakas nauttii päästessään kodin ulkopuolelle ja osallistumaan yhteiskunnan tapahtumiin”, Kiira Pitkänen sanoo. ”On merkityksellistä päästä auttamaan heitä, jotka tarvitsevat apua.”
Pitkästen täti-veljentytär-kaksikon työnantaja VPE Palvelut tuottaa henkilökohtaisen avustamisen palveluita vaikeavammaisille asiakkaille Kemin seudulla ja nykyisin myös toisella toimipisteellä Kouvolassa. Työntekijöitä on yhteensä 24 ja asiakkaita yhteensä vajaat 50.
Marjo Pitkäsellä VPE-uraa on takana viisi vuotta. Veljentytär Kiira liittyi tiimiin sosionomiopintoihinsa liittyneen harjoittelujakson myötä reilut kaksi ja puoli vuotta sitten.
”VPE:llä työntekijää arvostetaan ja hyvinvoinnista huolehditaan, mutta meillä on silti paljon vapautta ja itsenäisyyttä esimerkiksi työvuorojen suunnittelussa. Tässä työssä omaa ajankäyttöä voi rytmittää omista lähtökohdista”, Marjo Pitkänen kiittelee.
”Avustajan työ sopii tosi hyvin opintojen oheen”, Kiira Pitkänen kertoo. ”Olen itse saanut soviteltua työtunteja todella joustavasti oman elämäntilanteen mukaan.”
Asiakkaat ovat ottaneet työllisyyden yhteispalveluja tarjoavan Pointin omakseen ja ovat tyytyväisiä tarjottuihin palveluihin. Kemin keskustassa toimiva Pointti palvelee saman katon alla niin työnhakijoita, työnantajia kuin yrityksiä. Pointti on poikinut alueelle jo uutta yritystoimintaa. Pointin väki jalkautuu myös itse alueelle kuulemaan esimerkiksi yritysten henkilöstö- sekä koulutustarpeista.
Matkailu Kemissä on kasvanut merkittävästi tänä vuonna. Suurin osa kävijöistä on kotimaan matkailijoita. Erityisesti on kasvanut kesämatkailijoiden määrä. Kaikkiaan rekisteröityjen yöpymisten määrä on kasvanut koronaa edeltävien vuosien ohi.
Kemin Ajoksen meriväylän syventäminen kymmenestä metristä 12:een metriin ja Kemin sataman laajennustöiden valmistuminen vaikuttavat merkittävästi sataman kapasiteettiin. Invest in Veitsiluoto -hankkeen projektipäällikkö Päivi Keisu sanoo, että Meri-Lappiin toimintaa suunnitteleville teollisuustoimijoille satamayhteydet ovat erittäin tärkeä asia sijoittumiskeskusteluissa.
Valtakunnallinen ekoteollisuuspuistojen verkosto on palkittu tutkimustietoa tuottaneessa CICAT5-hankkeessa. CICAT5 on palkinnut kiertotaloutta Suomessa esimerkillisesti omalla toiminnallaan edistäneitä henkilöitä, organisaatioita ja aloitteita. Kiertotalouskeskus on vetänyt ekoteollisuuspuistojen verkostoa pitkään ja ollut myös perustamassa verkostoa vuonna 2018.
Palkintoja jaettiin kaikkiaan kymmenessä kategoriassa. Ekoteollisuuspuistojen verkostoa vetävä Lounapuiston erityisasiantuntija Jouko Urmas kuvassa neljäntenä vasemmalta.
Tällä hetkellä ekoteollisuuspuistojen verkoston vetovastuu on salolaisella Lounapuistolla. Palkinnon Helsingissä pokkaamassa käynyt Lounapuiston erityisasiantuntija Jouko Urmas muistuttaa, että palkinto kuuluu koko verkostolle.
"Kiittää pitää varsinkin Sitraa ja Digipoliksen Kiertotalouskeskuksen porukkaa verkoston synnyttämisestä ja johtamisesta tähän vuoteen asti, Urmas sanoo.
Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila on mielissään palkinnosta. "On todella hienoa, että verkostomainen tapamme työskennellä kiertotalouden puolesta on huomattu muuallakin tulokselliseksi. Itse asiassa toimintatapamme herättää kiinnostusta myös kansainvälisesti, sillä toiminta on ainutlaatuista perustuen avoimuuteen", Pussila kertoo.
Pussila kiittää Urmaksen tavoin myös Sitraa, joka rohkaisee ennakkoluulottomasti kokeilemaan uudenlaisia tapoja tehdä asioita. "Myös työ- ja elinkeinoministeriölle ja muille rahoittajillemme kiitosta, että se on nähnyt arvokkaana ekoteollisuuspuistojen verkoston toiminnan kehittämisen. Verkoston avulla olemme pystyneet jakamaan esimerkiksi erilaisia käytänteitä, liiketoimintamalleja, järjestämään erilaisia tapahtumia, tuomaan esille toimintaamme, pohtimaan yhdessä ratkaisuja pulmiin ja niin edelleen. Ja jos lyhyesti pitäisi asia kuvata, olemme pystyneet vauhdittamaan yhdessä kiertotaloutta monin tavoin eteenpäin", Pussila sanoo.
CICAT2025 -hankkeen päätösjuhlassa oli kaikkiaan kymmenen palkintokategoria, ja palkintoja muun muassa kiertotalousyritysten esilletuomisesta, kiertotalouden visualisoinnista, kiertotalouteen kannustavasta kielenkäytöstä ja uuden liiketoiminnan luomisesta.
Palkinnon saivat ekoteollisuuspuistojen verkoston lisäksi Elina Saarinen (Uusiouutiset), Inka Leisio (Lassila & Tikanoja), graafikko Jani Ikonen, Timo Huhtamäki (Emmy Clothing Company),Samuli Laurikainen (Silmusalaatti/Snafu Oy), Saara Karkulahti (Pohjois-Savon ELY-keskus), Anne Kaiser (Saint-Gobain Finland), Sakari Ermala (Verte Oy), Matti Aistrich, Heikki Sorasahi, Nani Pajunen ja Samuli Laita (Kiertotalouden kiinnostavimmat -lista).
CICAT-hanke on tuottanut tutkimustietoa kiertotaloutta vauhdittavista tekijöitä, kuten liiketoimintamalleista, lainsäädännöstä ja kielestä, viiden vuoden ajan.
TEKSTI JA GRAFIIKKA: SOILE SUVANTO
Stress Measurement Company Oy piti kaivosalan FEM2023 tapahtumaa yritykselleen erittäin onnistuneena. SMCOY on ollut mukana Kemin Digipoliksen ja Kiertotalouskeskuksen yhteisosastolla, jossa oli mukana useita kaivosalan palveluyrityksiä.
Torniolainen Maanrakennus Alamäki pitää hyödyllisenä osallistumista kaivosalan suurtapahtumaan FEM2023:een Kittilän Levillä. Vaikka konkreettista hyötyä tapahtumasta ei paikan päällä näyttäisi tulevan, on osallistuminen sijoitus tulevaisuuteen.
Kemiläinen Veljekset Toivanen Oy on elänyt viime vuodet voimakkaan kasvun aikaa. Viidessä vuodessa yrityksen työntekijämäärä on tuplaantunut ja yritys työllistää jo noin 400 henkilöä. Yritys on panostanut kaivospalveluihin ja pitää vastuullisuuteen satsaamista kilpailuvalttina.
Laserpinnoitus edistää pinnoitusmenetelmänä kiertotaloutta, sekä pidentää tuotteiden elinkaarta. Myös kaivosala voisi hyödyntää menetelmää nykyistä paremmin. Keski-Pohjanmaalla toimiva Kokkola LCC esittelee lasermenetelmänsä hyötyjä kaivosalalla FEM2023 -tapahtumassa Levillä.
Ylitorniolainen kaivospalveluja tarjoava Juvatec Oy haluaa olla mukana Lapin investointibuumissa tekemässä osaltaan Lapin talouden kasvutarinaa. Toimitusjohtaja Kai Juvanin mukaan on tärkeää, että lappilainen elinkeinorakenne kehittyy ja monipuolistuu.
Kemin Digipoliksen ja Kiertotalouskeskuksen yhteisosastolla FEM2023 -kaivostapahtumassa mukana oleva kemiläinen kaivospalveluyritys Akkoy Service Oy pitää tapahtumaa merkittävänä alan kohtaamispaikkana. 31.10.-2.11. Kittilän Levillä järjestettävään kansainväliseen kaivosalan tapahtumaan osallistuu noin 1200 rekisteröitynyttä osallistujaa. Tapahtuma on loppuunmyyty.
Kemin Digipolis Oy ja Kiertotalouskeskus ovat mukana kaivosalan suurtapahtumassa FEM2023:ssa, jonka avajaiset ovat 31. lokakuuta. Digipoliksella ja Kiertotalouskeskuksella on tapahtumassa oma osasto yhdessä kaivospalveluyritysten kanssa.
Kaivosala hakee yhä kiihtyvämmällä tahdilla kestävämpiä tapoja toimia. Osin muutosta vauhdittaa vihreä siirtymä ja energiamurros. Esimerkiksi akkuistuminen vaatii enemmän kriittisiä mineraalivaroja. Osin kyse on teknologian kehittymisestä, jolloin esimerkiksi murskattuja mineraaleja voidaan hyödyntää aiempaa paremmin.
Kestävyysasiat, vihreä siirtymä, luvituskäytännöt ja teknologian kehittyminen ovat kärkiteemoja tänään alkaneessa Fennoscandian Exploration and Mining FEM -tapahtumassa Kittilän Levillä, johon osallistuu noin 1200 kaivosalan ammattilaista ympäri maailmaa, esimerkiksi Kanadasta, Australiasta, Yhdysvalloista, Ruotsista, Norjasta ja Suomesta.
Esimerkiksi keskiviikon luvitusteemaiseen paneelikeskusteluun osallistuva norjalainen Nussir ASA havittelee Hammerfestissa kuparikaivosta, joka olisi maailman ensimmäinen täysin sähköenergialla toimiva kaivos. "Kaikki avattavan kaivoksen kulkuneuvot maan alla tulevat kulkemaan sähköllä tai akuilla, ei enää dieseliä. Sähkö tuotetaan uusiutuvilla energiamuodoilla kuten tuuli- tai aurinkovoimalla", yhtiö hehkuttaa.
Nussir ASAn projektissa ei ole kysymys uudesta kaivoksesta, vaan vanhan kaivoksen uudelleen avaamisesta. Nussir ASA kertoo, että se pystyy tuottamaan puolet Norjan kuparin kulutuksesta ja kuparilla voidaan tuottaa sähkö 2,6 miljoonan norjalaisen autoilijan autoon kymmeneksi vuodeksi.
FEM-tapahtuman ohjelmassa näkyy myös kaivosteknologian kehitys, erityisesti mittaamisessa. "Mineraalien analysointi- ja prosessointiteknologiat esimerkiksi infrapunalla, laserilla ja spektrimenetelmillä kehittyvät nyt yhä tarkemmaksi. Kaikkein suurin energia menee siihen, kun kivi murskataan ja olisi tietenkin järkevää saada hyödynnettyä kivestä kaikki mahdollinen. Kehittyvillä teknologioilla tämä mahdollistuu", Juhani Ojala Geopool Oy:stä kertoo.
Vihreä siirtymä kiihtyy
Lapin Liiton johtaja Mika Riipi totesi FEMin avajaispuheessaan, että vihreä siirtymä kiihdyttää myös kaivosteollisuutta. Taustalla on Venäjän vuonna 2022 aloittama hyökkäyssota.
"Siihen liittyvät geopoliittiset jännitteet ovat korostaneet Euroopan riippuvuutta tuontienergiasta ja monista kriittisistä raaka-aineista. Samaan aikaan olemme etääntyneet Venäjän fossiilipohjaisesta energiasta, mikä nopeuttaa voimakkaasti Euroopan talouden vihreän siirtymän kehitystä", Riipi sanoo.
Kiihtyminen näkyy Lapissa ja Pohjois-Euroopassa voimakkaana kiinnostuksena ja kasvuna uusiutuvan energian tuotantoon ja kriittisten raaka-aineiden etsimiseen yhteiskunnan sähköistämiseen.
"Kaivosteollisuuden näkymät ja sijoituspotentiaali pohjoisessa ovat lupaavia, ja kestävä kaivostoiminta koko arvoketjussaan voi vaikuttaa merkittävästi koko alueen talouteen tulevaisuudessa", Riipi toteaa.
FEM järjestetään jo 14. kerran. Myös Kemin Digipolis Oy ja Kiertotalouskeskus osallistuvat tapahtumaan yhteisosastolla (B1-B4) kaivospalveluyritysten kanssa.
TEKSTI: SOILE SUVANTO
Marraskuussa alkava Euroopan unionin rahoittama RISE pilotoi uusia rahoitusmahdollisuuksia lappilaisyrityksille. Kaksivuotisen RISEn aikana pilotoidaan uusi rahoitusmalli, jossa yhdistetään julkiset ja yksityiset rahoittajat investointien rahoittamiseksi. Pilottiin osallistuminen on yrityksille maksutonta.
Suomen suurin kaivosalan konferenssi- ja messutapahtuma FEM eli Fennoscandian Exploration and Mining valtaa Levin loka-marraskuun vaihteessa. Mining Finland, Kemin Digipolis Oy ja joukko pohjoissuomalaisia yrityksiä esittelevät yhteisosastollaan suomalaista kaivosteollisuuden osaamista ja kartoittavat uusia vientimahdollisuuksia.
European Week of Regions and Cities -tapahtumassa esitellään uutta, innovatiivista Koulukyyti -sovellusta, joka on otettu käyttöön ensimmäistä kertaa Suomessa alkuvuodesta. Sovelluksen kehittäjät, Kemin Digipoliksen edustajat, ovat Brysselissä paikan päällä esittelemässä harvaanasutuille alueille suunniteltua koulukyydityksiä parantavaa ratkaisua. Tapahtumassa on saanut ensi-iltansa myös sovelluksesta kertova englanninkielinen video, jossa on hyödynnetty tekoälyä.
Outokumpu kiihdyttää terästeollisuuden vihreää siirtymää. Osana Outokummun päästövähennystavoitteita yhtiön Kemin kaivoksesta tehdään hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä. Outokumpu ottaa lokakuussa merkittävän askeleen tavoitteen saavuttamisessa korvatessaan fossiiliset polttoaineet maailman johtavan uusiutuvan dieselin valmistajan Nesteen uusiutuvilla ratkaisuilla.
Kestävyydestä ja vastuullisuudesta voi tulla parhaimmillaan yrityksen kilpailuetu ja koko yritysstrategian ydin. Tätä mieltä ovat yritysvalmentajat Miia Huitti ja Paula Immo. Asian ovat oivaltaneet myös merilappilaiset mikro- ja pk-yritykset, sillä ne ovat osallistuneet innolla tänä vuonna yrityksille tarjottuihin kestävyys- ja vastuullisuuskoulutuksiin.
Metsä Fibren uusi biotuotetehdas aloittaa toimintansa Kemissä. Kyseessä on Suomen metsäteollisuushistorian merkittävin investointi.
Eduskunnan valtiovarainvaliokunta aloitti kautensa tutustumiskäynnillä Lappiin. Mukana kaksipäiväisellä vierailulla olivat valiokunnan puheenjohtajisto ja varapuheenjohtajisto sekä virkamiehistö. Vierailun teemoina olivat matkailu, turvallisuus sekä teollisuus.
Keskuskauppakamari haluaa nostaa esille yritysten vastuullisuustyötä Vuoden vastuullisuusteko -kilpailun avulla. Kolmatta kertaa järjestettävän kilpailun tarkoituksena on lisätä tietoisuutta yritysten tekemästä vastuullisuustyöstä ja nostaa esille niin pieniä kuin suuriakin vaikuttavia vastuullisuustekoja. Vuoden vastuullisuusteko valitaan yleisöäänestyksellä ja palkitaan Suuressa yritysvastuupäivässä 15. marraskuuta.
Vuonna 2022 vuoden vastuullisuustekona palkittiin Vaatelaastari. KUVA: SOILE SUVANTO
Uusi Managing Sustainability and Systems Change -koulutusohjelma yhdistää eri alojen osaajat kestävyyden ja muutoksen teemojen äärelle.
Metsä Group vahvistaa luonnon monimuotoisuutta omistamillaan maa-alueilla Kemissä. Yli 650 hehtaarin laajuinen alue käsittää Metsä Groupin tehdasalueen ja maita Kemin kaupunkiympäristössä. Metsä Groupilla on Kemissä rakenteilla oleva biotuotetehdas ja kartonkitehdas. Metsä Groupin tavoitteena on lisätä alueellista biodiversiteettiä kaikilla tehdaspaikkakunnilla, joita on yli 20 eri puolilla Eurooppaa.
Lapin kauppakamarin julkaiseman selvityksen mukaan pohjoisen rajat ylittävän alueen investointipotentiaali on noussut nopeasti lähelle 200 miljardia euroa. Valtaosa hankkeista eli jopa noin 128 miljardia euroa liittyy vihreään siirtymään. Pohjois-Suomi lähestyy investointipotentiaalissa jo Pohjois-Ruotsia.
Elokuun lopussa päättyvä kaksivuotinen Vedyn mahdollisuudet Kemille -hanke on onnistuneesti lisännyt vetytietoutta Meri-Lapin alueella ja parantanut yritysten valmiuksia päästä kiinni energiamurroksen tuomiin mahdollisuuksiin. Vetytalous herättää laajasti kiinnostusta, vaikka tunnelma yrityskentällä on vielä osin odottava.
Monen ACEF2023 -forumin osallistujan silmät avautuivat yritysretkellä, kuinka jättimäistä kiertotalouden liiketoiminta Pohjois-Suomessa on ja kuinka valtavia investointeja vihreään siirtymään kaiken aikaa pohjoisessa tehdään. Kiertotalouskeskus järjesti Kiertotalouden ydintoimijat -yritysretken osana ACEF2023 -forumia, johon pääsi mukaan yksi bussilastillinen forumin osanottajia. Retkeläiset tutustuivat Metsä Fibreen, Outokumpuun ja Infinited Fiber Companyyn.
Kiertotalouden kehitysjohtaja Tomas Norrena Swecosta osallistui Arctic Circular Economy Forumiin Kemissä jo toista kertaa ja oli jälleen tyytyväinen tapahtuman antiin. Forum tarjoaa Norrenan mielestä ainutlaatuisen tilaisuuden päästä seuraamaan Pohjois-Suomen ja -Ruotsin kehittymistä.
Valtakunnallinen Vuoden Kiertotalousteko -palkinto on myönnetty suomalaiselle Infinited Fiber Companylle. Kiertotalouskeskus on jakanut palkinnon valtakunnallisessa teollisen kiertotalouden ACEF2023 -forumissa Kemissä 8.kesäkuuta.
ACEF2023:n keskiviikkoiltapäivän kiertotaloustyöpaja johdatti osallistujat kiertotalouden ja palvelumuotoilun maailmaan ja haastoi miettimään palveluliiketoimintaa erilaisista näkökulmista. Lapin ammattikorkeakoulun järjestämän työpajan tuloksena syntyi ideoita uuteen kestävämpään liiketoimintaan, esimerkiksi usean yrittäjän yhteinen verkkokauppakonsepti.
Valtakunnallinen teollisen kiertotalouden ACEF2023 -forum käynnistyy tänään 7. kesäkuuta kahdella kiertotalousretkellä ja Kiertotalouskeskuksen johtoryhmän kokouksella Kemin Lumilinnassa. Lisäksi ACEF2023 -forumin sivutapahtuma CLT-levyt maanpinnan kantavuuden vahvistajana puunkorjuussa on tänään lumilinnassa. Kemin superviikko on houkututellut Kemiin runsaasti väkeä ja esimerkiksi ACEF2023 -forumin kiertotalousteemainen yritysretki on buukattu täyteen.
Kemin kesä 2023 käynnistyy vauhdikkaalla superviikolla 23. Luvassa on muun muassa valtakunnallinen teollisen kiertotalouden ACEF2023-forum, Infinited Fiber Companyn ja Metsä Fibren yleisötilaisuudet sekä yrittäjien kesäpäivät.
Cargotecin suuromistaja, pääomasijoittaja Ilkka Herlin on huolissaan, jos uusi hallitus aikoo tinkiä ilmastotavoitteista. Vihreällä siirtymällä on kiire eikä aikaa ole hukattavana hetkeäkään, Herlin sanoo. Ilkka Herlin on tunnettu vihreän siirtymän puolestapuhuja ja pääomasijoittaja.
Kemissä 7.-8. kesäkuuta 2023 järjestettävä valtakunnallinen teollisen kiertotalouden forum ACEF2023 on valittu maailman johtavan kiertotaloustapahtuman WCEF:n viralliseksi sivutapahtumaksi. Maksuttomaan ACEF2023 tapahtumaan mahtuu 150 nopeiten ilmoittautunutta. ACEF2023 -forum on tarkoitettu kaikille energiamurroksesta ja kiertotaloudesta kiinnostuneille.
Infinited Fiber Companyn toimitusjohtaja Petri Alava kertoo ACEF2023 -forumissa Kemiin suunnitellun uusiokuitutehtaan tuoreimmat kuulumiset. 400 miljoonan euron investointihanke on herättänyt laajaa kiinnostusta paitsi Meri-Lapissa myös valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.
Vihreän siirtymän myötä myös rakennusala kohtaa uudistumispaineita. Muutosten kärjessä on puurakentamisen lisääminen, sillä puun käytöllä voidaan vähentää hiilidioksidipäästöjä ja siten edistää ilmastotavoitteiden saavuttamista.
Infinited Fiber Company lähti rohkeasti muotijättien kanssa samoihin neuvottelupöytiin ja nyt yritys tekee tekstiilien kiertotalousloikkaa yhdessä maailman suurimpien muotibrändien kanssa. Infinited Fiber Company osallistui Team Finlandin Kansainvälisty ja kasva -tilaisuuteen Kemin Lumilinnassa 29. maaliskuuta. Tapahtumaan osallistui yli sata kiinnostunutta joko etänä tai paikan päällä.
Lapin ammattikorkeakoulussa alkaa ensi syksynä ensimmäistä kertaa ainutlaatuinen kansainvälinen englanninkielinen kestävyysosaamisen tarpeeseen vastaava ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon koulutusohjelma Managing Sustainability and Systems Change. Koulutusohjelmaan voi hakea parhaillaan yhteishaun kautta.
ACEF2023:n, valtakunnallisen teollisen kiertotalouden forumin, ohjelma on julkistettu. ACEF2023:n ohjelmassa 7.-8. kesäkuuta on tänä vuonna tarjolla tuhdin asian lisäksi uusina elementteinä kiertotalousretket, yrityssparraus ja forumin ajan kestävä pienimuotoinen kiertotalouskisa. Infinited Fiber Company on tulossa forumiin kertomaan tuoreimmista kuulumisistaan ja yhteistyökuvioistaan alueen yritysten kanssa.
Kemin Veitsiluodon uusi kaava on saanut lainvoiman. Uusi lainvoimainen kaava mahdollistaa esimerkiksi Infinited Fiber Companyn uusiokuitutehtaan rakennushankkeen aloittamisen yrityksen suunnittelemassa aikataulussa.
Digipolis - Kemin Teknologiakylä juhlii tänä vuonna kolmikymppisiään. Kylä on täynnä yrityselämää ja alueella toimii noin 50 yritystä, jotka työllistävät kaikkiaan 500 henkilöä. Toimitilojen käyttöaste on aina ollut erinomainen ja yritykset ovat tuoreessakin kyselyssä kertoneet olevansa hyvin tyytyväisiä kylän toimitiloihin ja palveluihin.
Infinited Fiber Company kertoo Kansainvälisty ja kasva -tapahtumassa Kemin Lumilinnassa 29. maaliskuuta, mitä uusia yhteistyömahdollisuuksia Kemin Veitsiluotoon rakennettava uusiokuitutehdas, 400 miljoonan euron investointi, toteutuessaan toisi. Itse tehdas työllistäisi noin 270 henkilöä.
Digipoliksen asiantuntijatiimin tuorein kasvo on konetekniikan insinööri (AMK) ja teknologiajohtamisen insinööri (YAMK) Sampsa Vuori. Vuori aloitti maaliskuun alussa projektiasiantuntijan työssä, ja hänen työnkuvansa tulee keskittymään biohiileen, hiilidioksidin talteenottoon ja vetytalouteen.
Suomeen rakennettiin vuonna 2022 ennätysmäärä tuulivoimaa. Uutta kapasiteettia valmistui 2,4 gigawattia. Euroopan tuulivoimayhdistyksen WindEuropen tilastojen mukaan Suomi sijoittui vuoden 2022 aikana asennetussa tuulivoimakapasiteetissa Euroopan kolmanneksi, heti Saksan ja Ruotsin jälkeen.
Veitsiluodon teollisuusalueella katsotaan avoimin mielin tulevaisuuteen. Alue on herättänyt laajaa kiinnostusta yritysten parissa, ja uutta teollista liiketoimintaa ollaan jo käynnistelemässä useilla tahoilla. Invest in Veitsiluoto -hankkeessa iloitaan positiivisista näkymistä.
Business Kemi on julkaissut sarjan yritysneuvontavideoita, jotka auttavat aloittelevia yrittäjiä liiketoimintasuunnitelman laatimisessa. Lyhyet ohjevideot tuovat helpotusta erityisesti suunnitelman talouslukuosion täyttämiseen. Näin suunnitelman voi tehdä valmiimmaksi jo ennen ensitapaamista Business Kemin yrityskehittäjän kanssa, ja yritystoiminnan saa polkaistua nopeammin käyntiin.
Digipoliksessa vietetään tänä vuonna juhlavuotta: teknologiakylässä on tehty töitä paikallisen teollisuuden ja yritystoiminnan eteen jo kolmen vuosikymmenen ajan. Suurimman osan tästä ajasta alueen yritystoiminnan kehitystä on kirittänyt kehitysyhtiö Kemin Digipolis Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Heikka. Heikka toimii tällä hetkellä myös Kemin kaupungin elinvoimajohtajana.
Kemin Teknologiakylässä ja Lapin ammattikorkeakoulussa tänään vierailleet suurlähettiläät vaikuttuivat Meri-Lapin tekemisen meiningistä vihreässä siirtymässä. Suurlähettiläät olivat erityisen kiinnostuneita suomalaisesta teollisuuden ja vihreän siirtymän toteutusratkaisuista sekä kiertotalouskoulutuksesta.
Metsä Fibre on aloittanut Kemissä uuden biotuotetehtaan koekäytön. Koekäyttövaiheessa testataan tehtaan laitteistoja osana turvallista ja suunniteltua tehtaan käynnistämistä. Metsä Fibren biotuotehdasprojektin viestintäpäällikkö Henri Saloranta kertoo, että alkuvuodesta on aloitettu muun muassa autonomisten ja sähkötoimisten puukenttänostureiden koekäyttövaihe.
Kemiläisille Jyrki ja Kati Jussilalle oman lapsen koulumatkan sujumisen seuranta on tärkeä asia. Tähän saakka he ovat kuitanneet tiedot koulumatkoista Whatsapp -viesteillä. Jatkossa he käyttävät uutta Koulukyyti -sovellusta, jonka avulla he voivat ilmoittaa koululaisensa poissaoloista ja seurata koulumatkoja kouluun ja takaisin kotiin.
Turvallisuutta lisäävä Koulukyyti -sovellus otetaan tänään käyttöön ensimmäistä kertaa Lapissa, Kemin Syväkankaan koululla. Koulukyyti -sovellus tuo turvaa kuljetuksiin lisäämällä tiedonkulkua, lisää ekologisuutta vähentämällä turhia kuljetuksia lapsen poissaollessa koulusta ja yksinkertaistaa kuljettajien arkea. Koulukyyti -sovelluksen ovat kehittäneet Kemin Digipolis Oy, Oulun yliopisto ja Heiskasen liikenne osana EU:n H2020 AURORAL -hanketta, jossa etsitään uusia digitaalisia ratkaisuja harvaan asutuille alueille.
VTT käynnistää seuraaville kolmelle vuodelle viisi uutta tutkimusinvestointia, jotka edistävät vihreää siirtymää, resurssiviisautta ja huoltovarmuutta sekä samalla kiihdyttävät yritysten uudistumista ja kilpailukykyä. Lisäksi VTT edistää kansallista aloitetta mikroelektroniikan ja kvanttiteknologian pilotointiympäristön rakentamiseksi. Investointien arvo on yhteensä 15 miljoonaa euroa seuraavien kolmen vuoden aikana.
Kiertotalouskeskus on palkinnut tänään kummiluokkiensa parhaat kiertotalousteot. Palkinnoksi oppilaat saivat kiertotaloustekohupparit, lahjakortit kirppikselle ja kakkukahvit.