Ajankohtaista

Kemin biotuotetehdas käynnistyy ­– tehokkuus maailman huippua

Metsä Fibren uusi biotuotetehdas aloittaa toimintansa Kemissä. Kyseessä on Suomen metsäteollisuushistorian merkittävin investointi.

Lue lisää

Valtiovarainvaliokunta tutustui Meri-Lapin kiertotaloushankkeisiin

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta aloitti kautensa tutustumiskäynnillä Lappiin. Mukana kaksipäiväisellä vierailulla olivat valiokunnan puheenjohtajisto ja varapuheenjohtajisto sekä virkamiehistö. Vierailun teemoina olivat matkailu, turvallisuus sekä teollisuus.

Lue lisää

Osallistu Vuoden vastuullisuusteko -kilpailuun

Keskuskauppakamari haluaa nostaa esille yritysten vastuullisuustyötä Vuoden vastuullisuusteko -kilpailun avulla. Kolmatta kertaa järjestettävän kilpailun tarkoituksena on lisätä tietoisuutta yritysten tekemästä vastuullisuustyöstä ja nostaa esille niin pieniä kuin suuriakin vaikuttavia vastuullisuustekoja. Vuoden vastuullisuusteko valitaan yleisöäänestyksellä ja palkitaan Suuressa yritysvastuupäivässä 15. marraskuuta.
Vuonna 2022 vuoden vastuullisuustekona palkittiin Vaatelaastari. KUVA: SOILE SUVANTO

Lue lisää

Nyt tarvitaan muutoksen asiantuntijoita – uusi YAMK-ohjelma alkaa Lapin ammattikorkeakoulussa

Uusi Managing Sustainability and Systems Change -koulutusohjelma yhdistää eri alojen osaajat kestävyyden ja muutoksen teemojen äärelle.

Lue lisää

Metsä Group aloittaa Kemistä biodiversiteettisuunnitelmien teon

Metsä Group vahvistaa luonnon monimuotoisuutta omistamillaan maa-alueilla Kemissä. Yli 650 hehtaarin laajuinen alue käsittää Metsä Groupin tehdasalueen ja maita Kemin kaupunkiympäristössä. Metsä Groupilla on Kemissä rakenteilla oleva biotuotetehdas ja kartonkitehdas. Metsä Groupin tavoitteena on lisätä alueellista biodiversiteettiä kaikilla tehdaspaikkakunnilla, joita on yli 20 eri puolilla Eurooppaa.

Lue lisää

Pohjoisen investointipotentiaali on noussut lähelle 200 miljardia euroa

Lapin kauppakamarin julkaiseman selvityksen mukaan pohjoisen rajat ylittävän alueen investointipotentiaali on noussut nopeasti lähelle 200 miljardia euroa. Valtaosa hankkeista eli jopa noin 128 miljardia euroa liittyy vihreään siirtymään.  Pohjois-Suomi lähestyy investointipotentiaalissa jo Pohjois-Ruotsia. 

Lue lisää

Meri-Lappi on valmiina vetytalouteen – Vedyn mahdollisuudet Kemille -hankkeesta tietoa ja verkostoja paikallisille yrityksille

Elokuun lopussa päättyvä kaksivuotinen Vedyn mahdollisuudet Kemille -hanke on onnistuneesti lisännyt vetytietoutta Meri-Lapin alueella ja parantanut yritysten valmiuksia päästä kiinni energiamurroksen tuomiin mahdollisuuksiin. Vetytalous herättää laajasti kiinnostusta, vaikka tunnelma yrityskentällä on vielä osin odottava.

Lue lisää

Moni yritysretkeläinen yllättyi, kuinka jättimäistä kiertotalousbisnestä pohjoisessa tehdään

Monen ACEF2023 -forumin osallistujan silmät avautuivat yritysretkellä, kuinka jättimäistä kiertotalouden liiketoiminta Pohjois-Suomessa on ja kuinka valtavia investointeja vihreään siirtymään kaiken aikaa pohjoisessa tehdään. Kiertotalouskeskus järjesti Kiertotalouden ydintoimijat -yritysretken osana ACEF2023 -forumia, johon pääsi mukaan yksi bussilastillinen forumin osanottajia. Retkeläiset tutustuivat Metsä Fibreen, Outokumpuun ja Infinited Fiber Companyyn. 

Lue lisää

ACEF2023 on aitiopaikka, josta voi seurata pohjoisen kehittymistä

Kiertotalouden kehitysjohtaja Tomas Norrena Swecosta osallistui Arctic Circular Economy Forumiin Kemissä jo toista kertaa ja oli jälleen tyytyväinen tapahtuman antiin. Forum tarjoaa Norrenan mielestä ainutlaatuisen tilaisuuden päästä seuraamaan Pohjois-Suomen ja -Ruotsin kehittymistä. 

Lue lisää

Infinited Fiber Company haluaa tehdä maailmanhistoriaa

Lue lisää

Infinited Fiber Company on voittanut valtakunnallisen vuoden Kiertotalousteko -palkinnon

Valtakunnallinen Vuoden Kiertotalousteko -palkinto on myönnetty suomalaiselle Infinited Fiber Companylle. Kiertotalouskeskus on jakanut palkinnon valtakunnallisessa teollisen kiertotalouden ACEF2023 -forumissa Kemissä 8.kesäkuuta. 

Lue lisää

Kiertotaloustyöpajassa heittäydyttiin ajattelemaan laatikon ulkopuolelta

ACEF2023:n keskiviikkoiltapäivän kiertotaloustyöpaja johdatti osallistujat kiertotalouden ja palvelumuotoilun maailmaan ja haastoi miettimään palveluliiketoimintaa erilaisista näkökulmista. Lapin ammattikorkeakoulun järjestämän työpajan tuloksena syntyi ideoita uuteen kestävämpään liiketoimintaan, esimerkiksi usean yrittäjän yhteinen verkkokauppakonsepti.

Lue lisää

Huippusuositut kiertotalousretket pyöräyttävät ACEF2023 -forumin käyntiin Kemissä keskiviikkona

Valtakunnallinen teollisen kiertotalouden ACEF2023 -forum käynnistyy tänään 7. kesäkuuta kahdella kiertotalousretkellä ja Kiertotalouskeskuksen johtoryhmän kokouksella Kemin Lumilinnassa. Lisäksi ACEF2023 -forumin sivutapahtuma CLT-levyt maanpinnan kantavuuden vahvistajana puunkorjuussa on tänään lumilinnassa. Kemin superviikko on houkututellut Kemiin runsaasti väkeä ja esimerkiksi ACEF2023 -forumin kiertotalousteemainen yritysretki on buukattu täyteen.

Lue lisää

Kemin superviikko: ACEF2023, Infinited Fiber, MetsäFibre ja yrittäjät

Kemin kesä 2023 käynnistyy vauhdikkaalla superviikolla 23. Luvassa on muun muassa valtakunnallinen teollisen kiertotalouden ACEF2023-forum, Infinited Fiber Companyn ja Metsä Fibren yleisötilaisuudet sekä yrittäjien kesäpäivät.

Lue lisää

Vihreän siirtymän puolestapuhuja Ilkka Herlin on huolissaan, jos tuleva hallitus tinkii ilmastotavoitteista

Cargotecin suuromistaja, pääomasijoittaja Ilkka Herlin on  huolissaan, jos uusi hallitus aikoo tinkiä ilmastotavoitteista. Vihreällä siirtymällä on kiire eikä aikaa ole hukattavana hetkeäkään, Herlin sanoo. Ilkka Herlin on tunnettu vihreän siirtymän puolestapuhuja ja pääomasijoittaja.

Lue lisää

ACEF2023 maailman suurimman kiertotalousforumin WCEF:n side eventiksi

Kemissä 7.-8. kesäkuuta 2023 järjestettävä valtakunnallinen teollisen kiertotalouden forum ACEF2023 on valittu maailman johtavan kiertotaloustapahtuman WCEF:n viralliseksi sivutapahtumaksi. Maksuttomaan ACEF2023 tapahtumaan mahtuu 150 nopeiten ilmoittautunutta. ACEF2023 -forum on tarkoitettu kaikille energiamurroksesta ja kiertotaloudesta kiinnostuneille.  

Lue lisää

ACEF2023:n huippuvieras Infinited Fiberin Petri Alava kertoo Kemin lippulaivatehtaasta

Infinited Fiber Companyn toimitusjohtaja Petri Alava kertoo ACEF2023 -forumissa Kemiin suunnitellun uusiokuitutehtaan tuoreimmat kuulumiset. 400 miljoonan euron investointihanke on herättänyt laajaa kiinnostusta paitsi Meri-Lapissa myös valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. 

Lue lisää

Puusta lisää hyvinvointia – puurakentamiseen tarvitaan rohkaisua

Vihreän siirtymän myötä myös rakennusala kohtaa uudistumispaineita. Muutosten kärjessä on puurakentamisen lisääminen, sillä puun käytöllä voidaan vähentää hiilidioksidipäästöjä ja siten edistää ilmastotavoitteiden saavuttamista.

Lue lisää

Infinited Fiber Company lähti rohkeasti muotijättien neuvottelupöytiin

Infinited Fiber Company lähti rohkeasti muotijättien kanssa samoihin neuvottelupöytiin ja nyt yritys tekee tekstiilien kiertotalousloikkaa yhdessä maailman suurimpien muotibrändien kanssa. Infinited Fiber Company osallistui Team Finlandin Kansainvälisty ja kasva -tilaisuuteen Kemin Lumilinnassa 29. maaliskuuta. Tapahtumaan osallistui yli sata kiinnostunutta joko etänä tai paikan päällä. 

Lue lisää

Meri-Lapin matkailu elpyy vauhdilla – Kemissä panostetaan myös kotimaan vetovoimaan

 

Lue lisää

Lapin ammattikorkeakoulussa alkaa ainutlaatuinen kestävyyskoulutus

Lapin ammattikorkeakoulussa alkaa ensi syksynä ensimmäistä kertaa ainutlaatuinen kansainvälinen englanninkielinen kestävyysosaamisen tarpeeseen vastaava ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon koulutusohjelma Managing Sustainability and Systems Change. Koulutusohjelmaan voi hakea parhaillaan yhteishaun kautta. 

Lue lisää

ACEF2023 Kemissä tarjoaa kiertotaloutta, yrityskeissejä ja retkiä

ACEF2023:n, valtakunnallisen teollisen kiertotalouden forumin, ohjelma on julkistettu. ACEF2023:n ohjelmassa 7.-8. kesäkuuta on tänä vuonna tarjolla tuhdin asian lisäksi uusina elementteinä kiertotalousretket, yrityssparraus ja forumin ajan kestävä pienimuotoinen kiertotalouskisa. Infinited Fiber Company on tulossa forumiin kertomaan tuoreimmista kuulumisistaan ja yhteistyökuvioistaan alueen yritysten kanssa.

Lue lisää

Veitsiluodon kaavalle lainvoima - Infinited Fiberin tehdashanke etenee

Kemin Veitsiluodon uusi kaava on saanut lainvoiman. Uusi lainvoimainen kaava mahdollistaa esimerkiksi Infinited Fiber Companyn uusiokuitutehtaan rakennushankkeen aloittamisen yrityksen suunnittelemassa aikataulussa. 

Lue lisää

Kolmikymppinen Digipolis juhlii vireänä - teknologiakylä Kemissä on täynnä elämää

Digipolis - Kemin Teknologiakylä juhlii tänä vuonna kolmikymppisiään. Kylä on täynnä yrityselämää ja alueella toimii noin 50 yritystä, jotka työllistävät kaikkiaan 500 henkilöä. Toimitilojen käyttöaste on aina ollut erinomainen ja yritykset ovat tuoreessakin kyselyssä kertoneet olevansa hyvin tyytyväisiä kylän toimitiloihin ja palveluihin.

Lue lisää

Infinited Fiber Company kertoo uuden tehtaan yhteistyömahdollisuuksista alueen yrityksille

Infinited Fiber Company kertoo Kansainvälisty ja kasva -tapahtumassa Kemin Lumilinnassa 29. maaliskuuta, mitä uusia yhteistyömahdollisuuksia Kemin Veitsiluotoon rakennettava uusiokuitutehdas, 400 miljoonan euron investointi, toteutuessaan toisi. Itse tehdas työllistäisi noin 270 henkilöä.

Lue lisää

Hiilidioksidi houkutteli kehitystyön pariin – Sampsa Vuori projektiasiantuntijaksi Digipolikselle

Digipoliksen asiantuntijatiimin tuorein kasvo on konetekniikan insinööri (AMK) ja teknologiajohtamisen insinööri (YAMK) Sampsa Vuori. Vuori aloitti maaliskuun alussa projektiasiantuntijan työssä, ja hänen työnkuvansa tulee keskittymään biohiileen, hiilidioksidin talteenottoon ja vetytalouteen.

Lue lisää

Suomi kipusi tuulivoimarakentamisen Euroopan TOP3:ksi vuonna 2022

Suomeen rakennettiin vuonna 2022 ennätysmäärä tuulivoimaa. Uutta kapasiteettia valmistui 2,4 gigawattia. Euroopan tuulivoimayhdistyksen WindEuropen tilastojen mukaan Suomi sijoittui vuoden 2022 aikana asennetussa tuulivoimakapasiteetissa Euroopan kolmanneksi, heti Saksan ja Ruotsin jälkeen. 

Lue lisää

Veitsiluodossa tapahtuu – erinomaiset puitteet houkuttavat yrityksiä

Veitsiluodon teollisuusalueella katsotaan avoimin mielin tulevaisuuteen. Alue on herättänyt laajaa kiinnostusta yritysten parissa, ja uutta teollista liiketoimintaa ollaan jo käynnistelemässä useilla tahoilla. Invest in Veitsiluoto -hankkeessa iloitaan positiivisista näkymistä.  

Lue lisää

Videoista apua liiketoimintasuunnitelman tekemiseen

Business Kemi on julkaissut sarjan yritysneuvontavideoita, jotka auttavat aloittelevia yrittäjiä liiketoimintasuunnitelman laatimisessa. Lyhyet ohjevideot tuovat helpotusta erityisesti suunnitelman talouslukuosion täyttämiseen. Näin suunnitelman voi tehdä valmiimmaksi jo ennen ensitapaamista Business Kemin yrityskehittäjän kanssa, ja yritystoiminnan saa polkaistua nopeammin käyntiin.

Lue lisää

Haaste on mahdollisuus – Digipolis 30 vuotta

Digipoliksessa vietetään tänä vuonna juhlavuotta: teknologiakylässä on tehty töitä paikallisen teollisuuden ja yritystoiminnan eteen jo kolmen vuosikymmenen ajan. Suurimman osan tästä ajasta alueen yritystoiminnan kehitystä on kirittänyt kehitysyhtiö Kemin Digipolis Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Heikka. Heikka toimii tällä hetkellä myös Kemin kaupungin elinvoimajohtajana.

Lue lisää

Suurlähettiläät vaikuttuivat: Meri-Lapissa vihreää siirtymää tehdään jo

Kemin Teknologiakylässä ja Lapin ammattikorkeakoulussa tänään vierailleet suurlähettiläät vaikuttuivat Meri-Lapin tekemisen meiningistä vihreässä siirtymässä. Suurlähettiläät olivat erityisen kiinnostuneita suomalaisesta teollisuuden ja vihreän siirtymän toteutusratkaisuista sekä kiertotalouskoulutuksesta. 

Lue lisää

Metsä Fibre on aloittanut Kemin uuden biotuotetehtaan koekäytön

Metsä Fibre on aloittanut Kemissä uuden biotuotetehtaan koekäytön. Koekäyttövaiheessa testataan tehtaan laitteistoja osana turvallista ja suunniteltua tehtaan käynnistämistä. Metsä Fibren biotuotehdasprojektin viestintäpäällikkö Henri Saloranta kertoo, että alkuvuodesta on aloitettu muun muassa autonomisten ja sähkötoimisten puukenttänostureiden koekäyttövaihe.

Lue lisää

Uusi Koulukyyti -sovellus on herättänyt laajaa mielenkiintoa - vanhemmille lapsen koulumatkan sujumisen seuranta on tärkeää

Kemiläisille Jyrki ja Kati Jussilalle oman lapsen koulumatkan sujumisen seuranta on tärkeä asia. Tähän saakka he ovat kuitanneet tiedot koulumatkoista Whatsapp -viesteillä. Jatkossa he käyttävät uutta Koulukyyti -sovellusta, jonka avulla he voivat ilmoittaa koululaisensa poissaoloista ja seurata koulumatkoja kouluun ja takaisin kotiin.

Lue lisää

Turvaa tuova uusi Koulukyyti -sovellus otetaan käyttöön tänään Kemissä - Digipolis yksi sovelluksen kehittäjistä

Turvallisuutta lisäävä Koulukyyti -sovellus otetaan tänään käyttöön ensimmäistä kertaa Lapissa, Kemin Syväkankaan koululla. Koulukyyti -sovellus tuo turvaa kuljetuksiin lisäämällä tiedonkulkua, lisää ekologisuutta vähentämällä turhia kuljetuksia lapsen poissaollessa koulusta ja yksinkertaistaa kuljettajien arkea. Koulukyyti -sovelluksen ovat kehittäneet Kemin Digipolis Oy, Oulun yliopisto ja Heiskasen liikenne osana EU:n H2020 AURORAL -hanketta, jossa etsitään uusia digitaalisia ratkaisuja harvaan asutuille alueille.

Lue lisää

VTT käynnistää viisi kestävää teollista kasvua tukevaa tutkimusinvestointia

VTT käynnistää seuraaville kolmelle vuodelle viisi uutta tutkimusinvestointia, jotka edistävät vihreää siirtymää, resurssiviisautta ja huoltovarmuutta sekä samalla kiihdyttävät yritysten uudistumista ja kilpailukykyä. Lisäksi VTT edistää kansallista aloitetta mikroelektroniikan ja kvanttiteknologian pilotointiympäristön rakentamiseksi. Investointien arvo on yhteensä 15 miljoonaa euroa seuraavien kolmen vuoden aikana. 

Lue lisää

Kiertotalouskeskus palkitsi kummiluokkien parhaat kiertotalousteot

Kiertotalouskeskus on palkinnut tänään kummiluokkiensa parhaat kiertotalousteot. Palkinnoksi oppilaat saivat kiertotaloustekohupparit, lahjakortit kirppikselle ja kakkukahvit. 

Lue lisää