kiertotalousteko

KIERTOTALOUSTEKOJA

Tampereen yliopisto tutkii lohenpyrstötekniikkaa CLT-levyissä - patentti muhii

31.05.2022

Kiertotalouskeskus vieraili Markku Karjalaisen ja Emre Ilginin kanssa  Lappian Kemin puuteollisuuden yksikössä, kun lohenpyrstölevyjä tehtiin testejä varten. 

Tampereen yliopisto tutkii ainutlaatuisessa hankkeessa parhaillaan, miten massiivipuiset CLT-levyt ja perinteisessä hirsirakentamisessa käytetty lohenpyrstötekniikka soveltuvat yhteen. Tutkimuksessa tarvittavia lohenpyrstölevyjä on työstetty tänä keväänä Lappian Kemin puuteollisuuden yksikössä ja testit toteutetaan Tampereen yliopiston rakennetekniikan yksikössä sekä Turun ammattirkorkeakoulussa vuoden 2022 aikana.

Lohenpyrstöhanke on herättänyt kansainvälisen kiinnostuksen ja tutkimusryhmä on päässyt mukaan arvostettuun EU:n Marie Curie -rahoitukseen, jonka avulla tutkimusta päästään toteuttamaan kahden vuoden ajan.  

Ei lainkaan liimaa tai metallia

Lohenpyrstötekniikalla toteutettavat CLT-massiivipuulevyt kiinnostavat globaaleilla markkinoilla, sillä ne eivät sisällä lainkaan liimaa eivätkä metallia.

”Nykyiset teolliset massiivipuutuotteet CLT, LVL, MHM, WLT ja liimahirsi sisältävät suuren määrän liimaa tai metallikiinnikkeitä, mitkä vesittävät niiden ekologisuutta, kierrätettävyyttä, hygroskooppisuutta ja diffuusion lläpäisevyyttä”, professori Markku Karjalainen Tampereen yliopistosta selittää.

Lohenpyrstölevyille riittää kysyntää

Suomessa teollinen puurakentaminen on vielä pientä, tällä hetkellä kotimaasta löytyy noin 130 yli kaksikerroksista puukerrostaloa.

”Uskon, että erityisesti Aasian markkinoilla olisi kysyntää liimattomille massiivipuulevyille. Siellä teolliselle puurakentamiselle on pitkät perinteet. Suomessa ja Euroopassakin puurakentaminen lähtee kasvuun ympäristösyistä”, Karjalainen uskoo.

Keksinnölle on tarkoitus hakea patentti

Tutkimusryhmä on hankkeesta niin vakuuttunut, että siitä on tehty jo keksintöilmoitus.

”Selvitystemme mukaan kilpailevaa patenttia ei ole ja ratkaisu on patentoitavissa. Lohenpyrstölevylle on tarkoitus hakea kansallinen tai kansainvälinen patentti”, Karjalainen ja Ilgin kertovat.

Testit paljastavat potentiaalin

Testeissä selvitetään levyjen tarvittavat palo-, ääni/värähtely- ja ilmatiiviys-/kosteustestit sekä tutkitaan kuormitus- ja taivutusominaisuuksia ja verrataan lohenpyrstölevyjen ominaisuuksia tavanomaisiin CLT-levyihin.

”Olen hyvin innoissani tästä mahdollisuudesta ja on hyvin jännittävää nähdä, miten levyt käyttäytyvät erityisesti taivutustesteissä”, post doc tutkija Emre Ilgin Marie Curie -hankkeesta ja Tampereen yliopistosta kertoo.

Marie Curie -hankkeen aikana on tarkoitus rakentaa lohenpyrstölevyistä pieni pilottirakennus Suomeen.

”Myös mahdollisen tuotantolaitoksen paikkaa ja volyymia selvitetään hankkeen aikana”, Karjalainen kertoo.

Lisäksi levyjä käydään esittelemässä kansallisilla ja kansainvälisillä puurakentamisen messuilla ja kongresseissa sekä tehdään tutkimustuloksista tieteellisiä artikkeleita puualan tieteellisiin julkaisuihin.

markkukarjalainen31052022

 

TEKSTI, VIDEO JA GRAFIIKKA: SOILE SUVANTO

Kiertotaloustekoja

Kiertotalouskeskus tekee kiertotaloutta tutuksi omille kummiluokilleen

Julkaistu Sep 19, 2022 10:07:31 AM

Kiertotalouskeskus on aloittanut yhteistyössä kemiläisten koulujen kanssa kummiluokkaprojektin, jossa tehdään tutuksi kiertotaloutta ja sen mahdollisuuksia. Syksyn aikana kaikki kemiläiset...

Lue lisää

Pohjanlahdesta maailman ensimmäinen vetylahti - hyppää kyytiin, vuosi 2035 on täällä tuota pikaa!

Julkaistu Jun 30, 2022 7:30:00 AM

BotH2nia-koordinaattori Minna Näsmanin ja projektipäällikkö Eveliina Nousiaisen työn tavoitteet ovat korkealla: tehdä vetytaloudesta totta! Vaikka vetyä ei saa konkreettisesti hyppysiinsä, Näsman ja...

Lue lisää

Tampereen yliopisto tutkii lohenpyrstötekniikkaa CLT-levyissä - patentti muhii

Julkaistu May 31, 2022 11:39:21 AM

Lue lisää