kiertotalous_puska

kiertotalousteko

Kiertotalouskeskus tekee kiertotaloutta tutuksi omille kummiluokilleen

19.09.2022

Kiertotalouskeskus on aloittanut yhteistyössä kemiläisten koulujen kanssa kummiluokkaprojektin, jossa tehdään tutuksi kiertotaloutta ja sen mahdollisuuksia. Syksyn aikana kaikki kemiläiset ysiluokkalaiset saavat yleistä tietoa kiertotaloudesta ja sen mahdollisuuksista liiketoimintana sekä alan opiskelumahdollisuuksista. Projektiin kuuluu myös kiertotaloushaaste, jossa tehdään ryhmänä #kiertotalousteko -kisa ja parhaat työt palkitaan. 

 

Kummiluokkatoiminta on alkanut Hepolan koulusta, jossa ysiluokkalaisia on 44.

”Homma on lähtenyt hyvin käyntiin. Oppilaita kiinnostaa eniten ruoka eli miten kiertotaloudella on vaikutusta arjen ruokavalintoihin ja ruoan tuotantoon”, kertoo projektipäällikkö, nuorten kanssa projektia käytännössä vetävä kiertotalouden asiantuntija Teemu Saralampi Kiertotalouskeskuksesta.

”Näin koronan jälkeen on mukava lähteä tekemään oppilaiden jälkeen yhteisöllistä juttua ja tässä maailmantilanteessa pohtimaan konkreettisesti energiaan liittyviä säästöasioita. Oppilaat ovat olleet aiheesta hyvin kiinnostuneita”, sanoo luokanopettaja Maria Temonen-Klingenberg  kemiläisestä Hepolan koulusta.

Tavoitteena on lisätä koululaisten tietoa myös paikallisesta kiertotaloudesta. ”Teollinen kiertotalos on pitovoimatekijä, jonka takia kannattaa asua, opiskella, yrittää ja innovoida omalla asuinalueella”, Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila kertoo kummiluokkapilotista.

Tämäntyyppinen teollisen kiertotalouden kummiluokkapilotti on ainutlaatuinen laatuaan. "Tietääksemme vastaavanlaista toteutusta ei ole aiemmin missään muualla toteutettu. Keräämme tästä palautetta ja mietimme, voisiko toimintaa laajentaa", Pussila miettii. 

Nuorten näkökulma on huomioitu

Kiertotalouskeskuksen kummiluokkamateriaalista pyrittiin tekemään mahdollisimman helposti lähestyttävä, jotta nuoret kiinnostuisivat aiheesta. ”Kesätyöntekijämme Iiris Koivisto teki aiheeseen sopivia kivoja, pieniä videoita YouTube-kanavallemme ja TikTokiin, joita käytämme osana projektia.”, Kiertotalouskeskuksen viestintäasiantuntija Soile Suvanto kertoo.

”Projektia aloittaessa en tiennyt lähes mitään kiertotaloudesta, joten oli mielenkiintoista perehtyä kiertotalouden käsitteisiin ja periaatteisiin. Projektin tekeminen oli todella mukavaa ja kiinnostavaa, erityisesti pidin kuvauspäivistä”, Iiris Koivisto kertoo.

Kiertotalousteko -haasteessa luvassa diplomit ja parhaat kiertotalousteot palkitaan

Tiiviin kiertotalouspaketin tavoitteena on innostaa nuoria pohtimaan asioita kiertotalouden näkökulmasta sekä aktivoida nuoria. ”Olemme ideoineet myös pienen kisan, jossa ysiluokkalaiset ryhmissä saavat miettiä kiertotaloustekoja. Kiertotalous on koko ajan kehittyvä toimiala, jossa syntyy uutta kaiken aikaa. Kisassa haluamme palkita nuorten parhaat kiertotalousteot”, Suvanto kertoo.

Kaikki #kiertotalousteko -haasteen suorittaneet kutsutaan palkitsemistilaisuuteen, jossa he saavat kiertotaloustekodiplomin ja jokaisesta koulusta palkitaan paras #kiertotalousteko -ryhmä.

19092022kummiluokkapilotti

 

Kiertotaloustekoja

Tapojärvi - intohimona aina vain pienempi hiilijalanjälki

Julkaistu Jun 7, 2024 9:57:37 AM

Vuoden Kiertotalousteko 2024 -palkinnon saanut Tapojärvi suhtautuu intohimoisesti kiertotalouteen. Yritys on linjannut tavoitteekseen olla alansa paras kiertotalousyritys maailmassa vuonna 2035....

Lue lisää

Palsatech lähti avoimin mielin maailmalle - matkalta reppuun oppia

Julkaistu Mar 9, 2023 1:38:04 PM

Kansainvälistä kauppaa lukuisien maiden kanssa tekevä kemiläinen geopalvelualan yritys Palsatech rohkaisee muitakin pk-yrityksiä hakemaan kasvua kotimaan sijaan ulkomailta. Kasvun rajat voivat tulla...

Lue lisää

Aamukahveilla teemana kestävä kehitys, vihreä siirtymä ja kiertotalous

Julkaistu Feb 2, 2023 4:49:21 PM

Kemissä, Torniossa ja Rovaniemellä nautitaan kerran kuukaudessa aamukahvit kestävän kehityksen merkeissä. Vihreään siirtymään, teolliseen kiertotalouteen ja kestävään kehitykseen keskittyvät...

Lue lisää