kiertotalous_puska

KIERTOTALOUSTEKOJA

koululaisenpolku2 (1)-1

Euroopan ensimmäinen kiertotalouspyörätie

18.05.2021

Kemin Koululaisenpolulla pyöräilijät mankeloivat Euroopan ensimmäisellä kiertotalouspyörätiellä. Koululaisenpolun kevyen liikenteen väylän korjauksen yhteydessä tehtiin ainutlaatuinen kiertotalouden innovaatiokokeilu, jota koordinoi Kiertotalouskeskus/Digipolis.
Väylän rakenteessa kokeiltiin erilaisia kiertotaloustuotteita ja verrattiin materiaalien ominaisuuksia keskenään ja tehtiin reaaliaikaisia routamittauksia.

”Pyörätie on oiva osoitus siitä että kiertotaloudessa tarvitaan Kiertotalouskeskuksen kaltaisia pioneereja. Pyörätiessä voidaan testata erilaisia materiaaleja ja Lapin AMKin toteuttamat mittaukset tuovat lisää tietoa muun muassa materiaalien routivuudesta ja kantavuudesta” kertoo Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila.

Pyörätien suodatinrakenteessa kokeiltiin kevyen liikenteen korjausrakennusurakan aikana perinteisen hiekan lisäksi kolmea teollisuuden sivutuotemateriaalia: Stora Enson pohjatuhkaa, Outokummun kuonaeristettä Oktoa ja Ecolanin Fill-R lentotuhkatuotetta. Materiaaleista ja niiden käytöstä saatiin vertailevat tiedot sekä käyttöohjeistus.

Kiertotalousmateriaalit sopivat tierakentamiseen

koululaisenpolku7 Käytännön urakan toteuttaneen Veljekset Toivasen aluepäällikkö  Heikki   Lämsä pitää projektia hyödyllisenä.

 ”Oktolla on hyvät ominaisuudet ja sitä on helppo käyttää. Fill-R on   erittäin helposti tiivistyvää ja koneenkuljettajamme kommentoi, että se  on kuin muovailuvahaa työstää. Sen käyttö on taloudellisesti järkevää vain, kun tuotantolaitos on lähellä. Pohjatuhkan ongelmana on pölyisyys ja hidas kertyminen, mutta se on muutoin hiekan tapainen rakennemateriaali. Saimme siis projektin aikana hyvää oppia siitä, että tietä voi rakentaa muullakin materiaalilla kuin perinteisillä maa-aineksilla,” toteaa Lämsä.

160 metriä pitkän kevyen väylän osuudelle toteutettiin lisäksi älytievalmius.

Innovaatiokokeilun toteuttivat Kiertotalouskeskus/Digipolis ja Lapin ammattikorkeakoulu Lapin liiton osarahoituksella.

Tuomas Pussila sitaatti

TEKSTI JA KUVAT: SOILE SUVANTO

Kiertotaloustekoja

kiertotalous tuo tullessaan pelkkää hyvää -AMK:N TIIMI tarttuu TOIMEEN

Julkaistu Jul 5, 2021 9:15:00 AM

Lapin ammattikorkeakoulussa työskentelee tiimi täynnä innostuneita kiertotalousosaajia. Yhdeksän henkilön tiimistä löytyy monipuolista osaamista insinööreistä liiketalouteen ja aina luonnontalouteen...

Lue lisää

Pienelle yrittäjälle kiertotalous on tapa toimia oikein ja kestävästi

Julkaistu Jun 17, 2021 12:29:52 PM

Palvelualan PK- ja mikroyrittäjiä motivoivat eniten kiertotalousliiketoimintaan omat arvot. Kiertotaloutta pidetään oikeana ja kestävänä tapana toimia. Tiedot selviävät Miia Pitkäniemen ja Susanna...

Lue lisää

Kauppakeskus muokkaa hiilikädenjälkeään

Julkaistu May 27, 2021 12:28:00 PM

Kauppakeskus Rajalla På Gränsen Torniossa on alkanut tehdä aktiivisesti tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tänä kesänä muun muassa otetaan käyttöön paperiton parkkihallin...

Lue lisää