kiertotalous_puska

KIERTOTALOUSTEKOJA

koululaisenpolku2 (1)-1

Euroopan ensimmäinen kiertotalouspyörätie

18.05.2021

Kemin Koululaisenpolulla pyöräilijät mankeloivat Euroopan ensimmäisellä kiertotalouspyörätiellä. Koululaisenpolun kevyen liikenteen väylän korjauksen yhteydessä tehtiin ainutlaatuinen kiertotalouden innovaatiokokeilu, jota koordinoi Kiertotalouskeskus/Digipolis.
Väylän rakenteessa kokeiltiin erilaisia kiertotaloustuotteita ja verrattiin materiaalien ominaisuuksia keskenään ja tehtiin reaaliaikaisia routamittauksia.

”Pyörätie on oiva osoitus siitä että kiertotaloudessa tarvitaan Kiertotalouskeskuksen kaltaisia pioneereja. Pyörätiessä voidaan testata erilaisia materiaaleja ja Lapin AMKin toteuttamat mittaukset tuovat lisää tietoa muun muassa materiaalien routivuudesta ja kantavuudesta” kertoo Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila.

Pyörätien suodatinrakenteessa kokeiltiin kevyen liikenteen korjausrakennusurakan aikana perinteisen hiekan lisäksi kolmea teollisuuden sivutuotemateriaalia: Stora Enson pohjatuhkaa, Outokummun kuonaeristettä Oktoa ja Ecolanin Fill-R lentotuhkatuotetta. Materiaaleista ja niiden käytöstä saatiin vertailevat tiedot sekä käyttöohjeistus.

Kiertotalousmateriaalit sopivat tierakentamiseen

koululaisenpolku7 Käytännön urakan toteuttaneen Veljekset Toivasen aluepäällikkö  Heikki   Lämsä pitää projektia hyödyllisenä.

 ”Oktolla on hyvät ominaisuudet ja sitä on helppo käyttää. Fill-R on   erittäin helposti tiivistyvää ja koneenkuljettajamme kommentoi, että se  on kuin muovailuvahaa työstää. Sen käyttö on taloudellisesti järkevää vain, kun tuotantolaitos on lähellä. Pohjatuhkan ongelmana on pölyisyys ja hidas kertyminen, mutta se on muutoin hiekan tapainen rakennemateriaali. Saimme siis projektin aikana hyvää oppia siitä, että tietä voi rakentaa muullakin materiaalilla kuin perinteisillä maa-aineksilla,” toteaa Lämsä.

160 metriä pitkän kevyen väylän osuudelle toteutettiin lisäksi älytievalmius.

Innovaatiokokeilun toteuttivat Kiertotalouskeskus/Digipolis ja Lapin ammattikorkeakoulu Lapin liiton osarahoituksella.

Tuomas Pussila sitaatti

TEKSTI JA KUVAT: SOILE SUVANTO

Kiertotaloustekoja

Tampereen yliopisto tutkii lohenpyrstötekniikkaa CLT-levyissä - patentti muhii

Julkaistu May 31, 2022 11:39:21 AM

Lue lisää

Kiertotalousyhteistyötä hiotaan Pohjoismaissa huippuunsa

Julkaistu May 10, 2022 7:45:00 AM

kUVA: JUKKA TERÄS

Pohjoismaiden teollisen kiertotalouden yhteistyökuvioita hiotaan yhä paremmiksi. Yhteistyön kehittämiselle maiden kesken kohdistuu nyt aiempaakin suurta mielenkiintoa, sillä...

Lue lisää

Kiertotalous ja teollisuus verkostoituvat Suomessa ainutlaatuisella tavalla

Julkaistu Dec 17, 2021 7:30:00 AM

Kiertotalous ja teollisuus ovat verkostoituneet Suomessa ainutlaatuisella tavalla ekoteollisuuspuistojen verkostoksi. Verkostoon kuuluu toimijoita ympäri Suomea. Verkosto tarjoaa näkymän...

Lue lisää