kiertotalous

KIERTOTALOUSTEKO

koululaisenpolku2 (1)-1

Euroopan ensimmäinen kiertotalouspyörätie

18.05.2021

Kemin Koululaisenpolulla pyöräilijät mankeloivat Euroopan ensimmäisellä kiertotalouspyörätiellä. Koululaisenpolun kevyen liikenteen väylän korjauksen yhteydessä tehtiin ainutlaatuinen kiertotalouden innovaatiokokeilu, jota koordinoi Kiertotalouskeskus/Digipolis.
Väylän rakenteessa kokeiltiin erilaisia kiertotaloustuotteita ja verrattiin materiaalien ominaisuuksia keskenään ja tehtiin reaaliaikaisia routamittauksia.

”Pyörätie on oiva osoitus siitä että kiertotaloudessa tarvitaan Kiertotalouskeskuksen kaltaisia pioneereja. Pyörätiessä voidaan testata erilaisia materiaaleja ja Lapin AMKin toteuttamat mittaukset tuovat lisää tietoa muun muassa materiaalien routivuudesta ja kantavuudesta” kertoo Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila.

Pyörätien suodatinrakenteessa kokeiltiin kevyen liikenteen korjausrakennusurakan aikana perinteisen hiekan lisäksi kolmea teollisuuden sivutuotemateriaalia: Stora Enson pohjatuhkaa, Outokummun kuonaeristettä Oktoa ja Ecolanin Fill-R lentotuhkatuotetta. Materiaaleista ja niiden käytöstä saatiin vertailevat tiedot sekä käyttöohjeistus.

Kiertotalousmateriaalit sopivat tierakentamiseen

koululaisenpolku7 Käytännön urakan toteuttaneen Veljekset Toivasen aluepäällikkö  Heikki   Lämsä pitää projektia hyödyllisenä.

 ”Oktolla on hyvät ominaisuudet ja sitä on helppo käyttää. Fill-R on   erittäin helposti tiivistyvää ja koneenkuljettajamme kommentoi, että se  on kuin muovailuvahaa työstää. Sen käyttö on taloudellisesti järkevää vain, kun tuotantolaitos on lähellä. Pohjatuhkan ongelmana on pölyisyys ja hidas kertyminen, mutta se on muutoin hiekan tapainen rakennemateriaali. Saimme siis projektin aikana hyvää oppia siitä, että tietä voi rakentaa muullakin materiaalilla kuin perinteisillä maa-aineksilla,” toteaa Lämsä.

160 metriä pitkän kevyen väylän osuudelle toteutettiin lisäksi älytievalmius.

Innovaatiokokeilun toteuttivat Kiertotalouskeskus/Digipolis ja Lapin ammattikorkeakoulu Lapin liiton osarahoituksella.

Tuomas Pussila sitaatti

TEKSTI JA KUVAT: SOILE SUVANTO

Kiertotaloustekoja

Palsatech lähti avoimin mielin maailmalle - matkalta reppuun oppia

Julkaistu Mar 9, 2023 1:38:04 PM

Kansainvälistä kauppaa lukuisien maiden kanssa tekevä kemiläinen geopalvelualan yritys Palsatech rohkaisee muitakin pk-yrityksiä hakemaan kasvua kotimaan sijaan ulkomailta. Kasvun rajat voivat tulla...

Lue lisää

Aamukahveilla teemana kestävä kehitys, vihreä siirtymä ja kiertotalous

Julkaistu Feb 2, 2023 4:49:21 PM

Kemissä, Torniossa ja Rovaniemellä nautitaan kerran kuukaudessa aamukahvit kestävän kehityksen merkeissä. Vihreään siirtymään, teolliseen kiertotalouteen ja kestävään kehitykseen keskittyvät...

Lue lisää

Kiertotalouskeskus tekee kiertotaloutta tutuksi omille kummiluokilleen

Julkaistu Sep 19, 2022 10:07:31 AM

Kiertotalouskeskus on aloittanut yhteistyössä kemiläisten koulujen kanssa kummiluokkaprojektin, jossa tehdään tutuksi kiertotaloutta ja sen mahdollisuuksia. Syksyn aikana kaikki kemiläiset...

Lue lisää