Kiertotalous_herokuvat_sisaltosivut3

blogit

Tuomas Pussila

Tuomas Pussila

johtaja, Kiertotalouskeskus

Kiertotalouskeskus_herokuvat_etusivu1-1

Mistä on menestyvä kiertotalousyritys tehty?

24.06.2021

Mistä on pienet pojat tehty? Etanoista, sammakoista, koiran häntätupsukoista. Niistä on pienet pojat tehty. Mistä on pienet tytöt tehty? Sokerista, kanelista, inkivääristä ja kukkasista. Niistä on pienet tytöt tehty. Mutta mistä on menestyvä kiertotalousyritys tehty?

Menestyvän kiertotalousyrityksen määrittely ei ole missään nimessä helppoa varsinkaan, kun kiertotalous ei ole yksi liiketoiminnan ala tai muoto esimerkiksi konepajan tyylisesti, joka valmistaa kampiakseleita tai venttiileitä. Yrityksen menestys kiertotalouden laajalla kentällä voi liittyä siihen, että se omalla toiminnallaan varmistaa, että kukkaset, etanat ja sammakot kukoistavat entistä laajemmalla alueella ja entistä runsaampana.

"Menestyvä kiertotalousyritys yhdistelee älykkäästi omassa liiketoiminnassaan kuin runon leipuri uutta ja vanhaa."

Toisaalta yritys on voinut löytää todellakin mullistavia tapoja valmistaa esimerkiksi tyttöjen tekemisessä tarvittavia sokereita metsäteollisuuden sivuvirroista. Luonnon moninaisuuden säilyttäminen on yksi selkeä kiertotalouden mittari.

Menestyvä kiertotalousyritys yhdistelee älykkäästi omassa liiketoiminnassaan kuin runon leipuri uutta ja vanhaa. Se voi hyödyntää omassa liiketoiminnassaan sivuvirtoja, jotka aiemmin ovat mielletty jätteiksi. Yhteneväistä näille kaikille on se, että ne näkevät kiertotalouden läpileikkaavuuden ja uhan sijasta sen mahdollisuutena.

Koiranhännän tupsukoista voi syntyä poikien lisäksi jotain, mitä ei ennen osattu ajatellakaan olevan olemassa.

Vielä emme täysin tiedä, mistä kiertotalous on tehty, mutta voisin arvata, että ainakin se on tehty uskalluksesta, innovaatioista, rohkeudesta tehdä asioita toisin ja muutoksen ennakoimisesta. Kiertotalouskeskuksesta löytyy myös näitä kaikkia samoja tarvittavia leivontatarpeita ja sopivaa osaamista yhdistellä asioita leipurin tyyliin.

blogituomaskesäkuu2021

Blogit

Vetyhuuma on todellista

Julkaistu 15.10.2021 8:00:00

Saimme iloisia uutisia syyskuun lopulla, nimittäin myönteisen hankepäätöksen. Hankkeemme, Vedyn mahdollisuudet Kemille, on käynnistymisvaiheessa ja tätä hanketta olen henkilökohtaisesti odottanut....

Lue lisää

Sitä saa mitä tilaa: Ekoteollisuuspuistojen vaikutuksia mittaamassa

Julkaistu 28.9.2021 8:37:36

Klaus Tyrkkö (UNIDO), Nani Pajunen (Sitra), Tuomas Pussila (Kiertotalouskeskus) ja Jukka Teräs (Norrum Oy) WCEF2021:n livelähetyksessä 15.9.2021. KUVA: Soile Suvanto

Lue lisää

Maailma paranee - häiriköinnillä

Julkaistu 19.8.2021 7:30:48

Käsite markkinoiden muutosvoimasta ”disruptive innovation” tuli vastaan Petri Uusitalon väitöskirjassa Using and Managing Resources in Industrialized House-Building (Luleå University of Technology,...

Lue lisää