kiertotalousteko

KIERTOTALOUSTEKO

Kiertotalouskeskus avaa ovia EU:ssa -ytimenä kansainvälinen rahoitus

08.12.2021

Kiertotalouskeskuksen johtama EU-allianssi avaa kiertotaloustoimijoille uusia kansainvälisiä rahoitusmahdollisuuksia Eurooppaan. EU-allianssi tuo vahvuutta eurooppalaisille kiertotaloustoimijoille ja isona, yhtenäisenä toimijana kansainväliset rahoittajat saadaan helpommin kiinnostumaan rahoitettavista kohteista.

bryssel3vaakaKUVA: TUOMAS PUSSILA

EU-allianssi pääsi kokoontumaan livenä pitkästä aikaa marraskuun lopussa Brysselissä. Koronatilanteen takia kokoukset on pidetty etäkokouksina. “Oli hienoa huomata, kuinka kiinnostuneita kiertotalouden EU-allianssista ollaan eri tasoilla EU:ssa”, kansainvälistä allianssityötä vetävä johtaja Tuomas Pussila Kiertotalouskeskuksesta sanoo.

EU-allianssin työn keskiössä on paikallisen yrityksen rahoitus

EU-allianssin verkostotyöllä on hyvin konkreettisia tavoitteita, jotka hyödyttävät kiertotaloustoimijoita paikallisella tasolla. “Tarkoitus on toimia niin, että alueen yritykset saisivat paremmin eurooppalaista rahoitusta toimintansa tukemiseksi”, Pussila sanoo.

Brysselissä sovittiin, että ensi vuonna EU-allianssi selvittää, millä tavalla ja missä muodossa rahoitettavia tapauksia kansainvälisille rahoittajille esitellään.

“Pohdimme sitäkin tarkoin, mikä kansainvälinen rahoituskumppani olisi ihanteellisin kullekin keissille eli kenelle rahoittajalle mitäkin kannattaa esitellä”, Pussila sanoo.

Pussila kertoo, että allianssi sai mielenkiintoisen katsauksen Euroopan investointipankin Policy Advisor Pia Niemiseltä kiertotalouteen EU-tason pankkinäkökulmasta. Euroopan investointipankki on julkaissut oman pankkitoimintaan liittyvän ilmastotiekarttansa vuonna 2020 ja myöntää rahoitusta sen mukaisesti monin eri tavoin. "Kiertotalousinvestointeihin tullaan satsaamaan unionissa hyvin voimakkaasti, joten on erinomaisen tärkeää, että olemme allianssina liikkeellä", Pussila sanoo.

Kiertotalous ja EU-allianssi kiinnostaa ympäri Eurooppaa

Kiertotalouden EU-allianssiin kuuluu jo kymmenkunta maata, Suomen lisäksi muun muassa Ruotsi, Norja, Belgia, Portugali, Espanja, Itävalta ja Slovenia. “Tämä on hienoa, että meillä on mukana maita etelästä pohjoiseen. Yhdessä olemme vahvempia toimijoita", Pussila painottaa kiertotalouden EU-allianssin hyötyjä.

Säännöllisesti kokoontuva allianssi kokoontuu seuraavaksi jälleen virtuaalisesti. “Oli mahtavaa tavata ihmisiä kasvokkain, mutta seuraava kokous on joulukuussa taas virtuaalinen. Hybridimallilla mennään, seuraavasta livekokouksesta ei ole heikentyneen koronatilanteen vuoksi vielä uusia suunnitelmia”, Pussila toteaa.

EU-rahoitus ja kestävä rahoitus kiertotalouden asiantuntijatyön arkea 

EU-allianssitoiminnan lisäksi Kiertotalouskeskuksessa ja Digipoliksessa on parhaillaan meneillään useita EU-tasoisia hankkeita, joista esimerkiksi DigiCirc-hankkeesta on mahdollista hakea määräajoin kestävään kehitykseen, kiertotalouteen ja digitalisaatioon liittyvää rahoitusta. Rahoituksista saa ajantasaista tietoa seuraamalla esimerkiksi Kiertotalouskeskuksen LinkedIniä. 

LINKEDIN Kiertotalouskeskus

euallianssi2021kiertotalousteko-2

TEKSTI: SOILE SUVANTO

Kiertotaloustekoja

Tapojärvi - intohimona aina vain pienempi hiilijalanjälki

Julkaistu Jun 7, 2024 9:57:37 AM

Vuoden Kiertotalousteko 2024 -palkinnon saanut Tapojärvi suhtautuu intohimoisesti kiertotalouteen. Yritys on linjannut tavoitteekseen olla alansa paras kiertotalousyritys maailmassa vuonna 2035....

Lue lisää

Palsatech lähti avoimin mielin maailmalle - matkalta reppuun oppia

Julkaistu Mar 9, 2023 1:38:04 PM

Kansainvälistä kauppaa lukuisien maiden kanssa tekevä kemiläinen geopalvelualan yritys Palsatech rohkaisee muitakin pk-yrityksiä hakemaan kasvua kotimaan sijaan ulkomailta. Kasvun rajat voivat tulla...

Lue lisää

Aamukahveilla teemana kestävä kehitys, vihreä siirtymä ja kiertotalous

Julkaistu Feb 2, 2023 4:49:21 PM

Kemissä, Torniossa ja Rovaniemellä nautitaan kerran kuukaudessa aamukahvit kestävän kehityksen merkeissä. Vihreään siirtymään, teolliseen kiertotalouteen ja kestävään kehitykseen keskittyvät...

Lue lisää