kiertotalous

KIERTOTALOUSTEKO

Kiertotalous tuo tullessaan pelkkää hyvää -amk:n tiimi tarttuu toimeen

05.07.2021

Lapin ammattikorkeakoulussa työskentelee tiimi täynnä innostuneita kiertotalousosaajia. Yhdeksän henkilön tiimistä löytyy monipuolista osaamista insinööreistä liiketalouteen ja aina luonnontalouteen ja hyvinvointialoille saakka. Ketterä yksikkö tekee tällä hetkellä muun muassa kiertotalouden tiekarttatyötä, selvittää vanhojen tuulivoimaloiden lapojen kiertotalouspotentiaalia ja tutkii vaihto-opiskelijoiden jättämää hiilijalanjälkeä. 

amkuusi2

Henri Saarela, Jani Peltoniemi,  Johanna Aarnio-Keinänen, Anni Hamari, Katri Hendriksson,  Sirpa Kokko, Heli Pesonen, Sanna Tyni, Tiina Keränen

Projektipäällikkö, yliopettaja, FT Sanna Tyni Lapin ammattikorkeakoulusta on silminnähden innostunut moniosaavasta kiertotaloustiimistä, johon tuoreimpia jäseniä on palkattu aivan vastikään.

"On hienoa, kun meiltä löytyy monenlaista osaajaa ja lisäksi tietysti monipuolista osaamista tulee eri sidosryhmiemme ja yhteistyökumppaneidemme kautta. Tässä on hyvä mahdollisuus meidän vanhojen kiertotalouden kehäkettujen tuulettaa omia ajatusmallejamme, kun saamme raikkaita uusia osaajia erilaisista taustoista mukaan kehittämään kiertotaloutta. Tästä ei voi tulla kuin jotain uutta ja jännittävää", Tyni iloitsee.

Ketterästi yhteistyössä ihmisten kanssa

Tiimi tuottaa erilaisia kiertotalousselvityksiä hengästyttävällä tahdilla erilaisiin tarpeisiin. "Pyrimme olemaan ketterä yksikkö ja tavoite on, että pyrimme reagoimaan nopeasti. Osasyy voimaamme on sekin, että meillä on erinomainen yhteistyö esimerkiksi alueen toimijoiden kanssa. "

Ammattikorkeakoulu haluaa olla lähellä ihmisiä. "Olemme ratkomassa kiertotalouden arjen haasteita ja lähellä alueen toimijoita, ihan siellä yritysrajapinnassa koko Lapin alueen kumppanina" Tyni kuvailee ryhmän työtä.

Kiertotalouden valtava draivi innostaa

Projekti-insinööri Heli Pesonen on tiimin tuoreimpia jäseniä ja tuo työporukkaan insinööritaitojen lisäksi liiketalousosaamista. Parhaillaan hän on mukana tekemässä selvitystä muun muassa vanhojen tuulivoimaloiden lapojen kiertotalouspotentiaalista. "Uskon vahvasti, että kiertotaloudesta voi tulla Suomen talouden perusta. Kiertotalous voi tukea myös paikallista yrittäjyyttä ja se innostaa tässä työssä valtavasti", Pesonen sanoo.

Projektipäällikkö, diplomi-insinööri Sirpa Kokko puolestaan omaa vahvan taustan teollisuudesta. Hänen työsarkaansa tänä keväänä on ollut selvittää yhdessä Kiertotalouskeskuksen ja Lapin ammattikorkeakoulun asiantuntijoiden kanssa teollisen kiertotalouden haasteita ja mahdollisuuksia yrityshaastatteluin. Lisäksi hän on mukana esimerkiksi kansainvälisessä Erasmus Goes Green -hankkeessa, jossa ennustetaan vaihto-opiskelijoiden hiilijalanjälkeä vuosina 2021-2027. "Aika ei käy pitkäksi, kiertotaloudessa on meneillään niin paljon joka puolella", Kokko sanoo.

Väestökato tai etäisyydet eivät rajoita kiertotaloutta

Vaikka ammattikorkeakoulun kiertotalousosaajilla on jo nyt monta rautaa tulessa, Sanna Tyni lupaa, että uusia avauksia otetaan erittäin mielellään vastaan.

"Kiertotalous on mahdollisuus ja tuo Lapille pelkkää hyvää, etäisyydet tai väestökato eivät ole rajoittamassa liiketoimintamahdollisuuksia. Vain mielikuvitus on rajana innovoinnille vihreässä siirtymässä. Jos tahtotilaa on, meiltä väylä kyllä löytyy, miten viedä asiaa yhdessä eteenpäin", Tyni sanoo ja rohkaisee yhteydenottoihin. Ammattikorkeakoulun kautta voi saada apua erilaisin tavoin esimerkiksi liiketoiminnan suunnittelussa, koulutuksessa tai hankkeiden avulla. Yritys voi kehittää toimintaansa esimerkiksi opiskelijalta tilattavan opinnäytetyön avulla.  

canvaamk

TEKSTI JA KUVA: SOILE SUVANTO

Kiertotaloustekoja

Tapojärvi - intohimona aina vain pienempi hiilijalanjälki

Julkaistu Jun 7, 2024 9:57:37 AM

Vuoden Kiertotalousteko 2024 -palkinnon saanut Tapojärvi suhtautuu intohimoisesti kiertotalouteen. Yritys on linjannut tavoitteekseen olla alansa paras kiertotalousyritys maailmassa vuonna 2035....

Lue lisää

Palsatech lähti avoimin mielin maailmalle - matkalta reppuun oppia

Julkaistu Mar 9, 2023 1:38:04 PM

Kansainvälistä kauppaa lukuisien maiden kanssa tekevä kemiläinen geopalvelualan yritys Palsatech rohkaisee muitakin pk-yrityksiä hakemaan kasvua kotimaan sijaan ulkomailta. Kasvun rajat voivat tulla...

Lue lisää

Aamukahveilla teemana kestävä kehitys, vihreä siirtymä ja kiertotalous

Julkaistu Feb 2, 2023 4:49:21 PM

Kemissä, Torniossa ja Rovaniemellä nautitaan kerran kuukaudessa aamukahvit kestävän kehityksen merkeissä. Vihreään siirtymään, teolliseen kiertotalouteen ja kestävään kehitykseen keskittyvät...

Lue lisää