kiertotalousteko

KIERTOTALOUSTEKO

Kiertotalous ja teollisuus verkostoituvat Suomessa ainutlaatuisella tavalla

17.12.2021

Kiertotalous ja teollisuus ovat verkostoituneet Suomessa ainutlaatuisella tavalla ekoteollisuuspuistojen verkostoksi. Verkostoon kuuluu toimijoita ympäri Suomea. Verkosto tarjoaa näkymän kiertotalouden kentälle ja toimii ainutlaatuisen avoimesti. Puistot vaihtavat kiertotalouden parhaita käytäntöjä toisilleen ja vievät kiertotaloutta eteenpäin valtakunnallisesti. Myös kansainvälinen yhteistyö kuuluu verkoston toimintaan.

Yllä olevassa lyhyessä videossa Metsäjaanun ekoteollisuuspuiston Jouko Urmaksen haastattelu.  

 

Salon Metsäjaanu on yksi verkoston uusimpia ekoteollisuuspuistoja. ”Olemme saaneet paljon hyvää oppia ekoteollisuuspuiston perustamisesta. Esimerkiksi, miten puisto kannattaa brändätä, miten markkinointia on hyvä tehdä ja miten investointien houkuttelun kannalta pitää toimia, erityisasiantuntija Jouko Urmas Salon Metsäjaanun ekoteollisuuspuistosta sanoo.

TUTKIMUS, LIIKETOIMINTA JA VIENTI FOKUKSESSA

Verkosto on koronan takia kokoontunut viime ajat etänä, mutta vastikään pidettiin hybridikokous Mikkelissä ja verkoston paikan päälle tulleet jäsenet tutustuivat EcoSairilan ekoteollisuuspuistoon ja luolastoon rakennettuun jätevedenpuhdistamoon, jossa hyödynnetään muun muassa kierrätysvesiprosesseja.

vesilaitosmikkeli1Vesilaitoksen johtaja Reijo Turkki kertoo, että sinisen kiertotalouden ratkaisut ovat Mikkelissä edistyksellisiä kansainvälisestikin vertailtuna.

”Itse vierailukäynti oli hyvin mielenkiintoinen ja jatkossa on kiinnostavaa saada verkoston kautta tietoa, kuinka tutkimusyhteistyö rakentuu paikan päälle ja kaupallistaminen ja vientiponnistelut etenevät”, muun muassa ekoteollisuuspuistojen mittaamista Policy Brief -raporttiin arvioinut kiertotalouden asiantuntija, toimitusjohtaja Jukka Teräs Norrum Oy:sta sanoo.

vesilaitostyärmikkeli

Aquazonen Tecnology Development Specialist Reetta Turkki oli mukana jätevedenpuhdistamon esittelykierroksella. 

MUKANA KIERTOTALOUDEN EDELLÄKÄVIJÖITÄ

Ekoteollisuuspuistojen verkostoa luotsaa Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila. Verkostoon kuuluu alueensa kiertotalouden edelläkävijöitä ekoteollisuuspuistoista. ”Yhdessä olemme vahvempia ja ekoteollisuuspuistojen verkosto on tärkeä osa kansallista teollisen kiertotalouden osaamisalustaa. Seuraamme alan kehitystä sekä Suomessa että kansainvälisesti ja kv-yhteistyö on myös osa toimintaamme, Pussila sanoo.

EDUSTETTUNA MM BIOTALOUS, CLEANTECH, KAIVOSTEOLLISUUS JA KEMIAN TEOLLISUUS

Yhteistyön voimaan uskoo myös cleantech-yritysten keskittymää Metsäjaanua kehittävä Urmas. Sadan hehtaarin alueella toimii tällä hetkellä noin kymmenen yritystä ja sata työntekijää. ”Turhien kilpailutilanteiden luominen tai syntyminen on väärin pienen maan resurssien kannalta. Verkostossa tiedämme tarkkaan, mitä toiset tekevät ja pystymme täydentämään omalla tekemisellämme koko verkoston toimintaa ja näin teemme vahvemman vaikutelman koko suomalaisesta kiertotaloudesta”, Urmas sanoo.

Ekoteollisuuspuistot ovat kaikkialla omanlaisiansa. ”Ei ole kahta samanlaista puistoa, mutta haasteet ovat silti yhtäläisiä joka paikassa. Myös kiertotalous yhdistää meitä kaikkia, vaikka puiston päätoimiala voi olla esimerkiksi kemian teollisuus tai kaivosteollisuus. Yhteistyöstä on hyötyä kaikille ”, Pussila toteaa.

vesilaitosmikkelituomasjajohtajaVesilaitoksen johtaja Reijo Turkki esitteli luolastoon kymmenien metrien syvyyteen rakennettua jätevedenpuhdistamoa Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussilalle.

vesilaitos4mikkeliKuvassa Tuomas Pussila, Eveliina Nousiainen, Janne Rautio, Eeva Turunen, Reijo Turkki ja Reeta Huhtinen.

vesilaitosmikkelieevajajukkaJukka Teräs ja Eeva Turunen olivat tyytyväisiä vierailuun EcoSairilan ekoteollisuuspuiston jätevedenpuhdistamossa. 

Lisää tietoa ekoteollisuuspuistojen toiminnasta ja verkostoon kuuluvista puistoista löydät verkkosivuiltamme.

Löydät linkin kautta myös helposti esimerkiksi selkeän oppaan ekoteollisuuspuiston perustamiseen ja kaikkien verkoston jäsenten yhteystiedot.

Lisätietoa ekoteollisuuspuistoista

TEKSTI JA KUVAT: SOILE SUVANTO

Kiertotaloustekoja

Tapojärvi - intohimona aina vain pienempi hiilijalanjälki

Julkaistu Jun 7, 2024 9:57:37 AM

Vuoden Kiertotalousteko 2024 -palkinnon saanut Tapojärvi suhtautuu intohimoisesti kiertotalouteen. Yritys on linjannut tavoitteekseen olla alansa paras kiertotalousyritys maailmassa vuonna 2035....

Lue lisää

Palsatech lähti avoimin mielin maailmalle - matkalta reppuun oppia

Julkaistu Mar 9, 2023 1:38:04 PM

Kansainvälistä kauppaa lukuisien maiden kanssa tekevä kemiläinen geopalvelualan yritys Palsatech rohkaisee muitakin pk-yrityksiä hakemaan kasvua kotimaan sijaan ulkomailta. Kasvun rajat voivat tulla...

Lue lisää

Aamukahveilla teemana kestävä kehitys, vihreä siirtymä ja kiertotalous

Julkaistu Feb 2, 2023 4:49:21 PM

Kemissä, Torniossa ja Rovaniemellä nautitaan kerran kuukaudessa aamukahvit kestävän kehityksen merkeissä. Vihreään siirtymään, teolliseen kiertotalouteen ja kestävään kehitykseen keskittyvät...

Lue lisää