#kiertotalousteko

KIERTOTALOUSTEKOJA

Kiertotalousyhteistyötä hiotaan Pohjoismaissa huippuunsa

10.05.2022

islanti2

kUVA: JUKKA TERÄS

Pohjoismaiden teollisen kiertotalouden yhteistyökuvioita hiotaan yhä paremmiksi. Yhteistyön kehittämiselle maiden kesken kohdistuu nyt aiempaakin suurta mielenkiintoa, sillä Pohjoismaiden investoinnit vihreään siirtymään ovat valtavassa nosteessa. Erityisesti Ruotsi, mutta myös muut Pohjoismaat satsaavat tulevina vuosina ja vuosikymmeninä kiertotalousratkaisuihin voimakkaasti. 

Uutena maana mukaan on saatu Islanti, jonne teollisen kiertotalouden asiantuntijat ovat paraikaa kokoontuneet kehittämään tulevaisuuden yhteistyötä, vaihtamaan kunkin maan ajankohtaisia kuulumisia ja tutustumaan kiertotalouteen Islannissa.

Suomea edustavat Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila, Sitran kiertotalouden erityisasiantuntija Nani Pajunen ja kiertotalouden erityisasiantuntija, toimitusjohtaja Jukka Teräs Norrum Oy:stä.  He iloitsevat uudesta islantilaisesta yhteistyökumppanista. "Meillä on todella hieno ja asiantunteva joukko koossa", he sanovat. 

islanti3

Magnus Persson, Stine Skagestad, Nani Pajunen ja Christope Pinck. KUVA: TUOMAS PUSSILA

Kokoontumiselle on ollut tarvetta, sillä asiantuntijat eivät ole päässeet kahteen vuoteen saman pöydän ääreen keskustelemaan. "Syynä on ollut pitkään jatkunut koronapandemia. Toki olemme pitäneet etäyhteyksin kokouksia ja niillekin on paikkansa. Näyttää kuitenkin siltä, että ymmärrys on toisenlaista, kun tavataan oikeasti" Pajunen, Pussila ja Teräs tuumaavat Reykjavikista. 

Tiiviissä ohjelmassa paitsi kokoustetaan ja kehitetään pohjoismaista yhteistyötä eteenpäin, on käyty tutustumassa islantilaiseen teolliseen kiertotalouteen, jonka ytimessä on kalatalous. islanti6

KUVA: NANI PAJUNEN

Myös suomalainen teollinen kiertotalous, sen toimintamallit ja ekoteollisuuspuistojen verkostotoiminta kiinnostaa Islannissa.

"Olemme saaneet vihiä, että islantilaiset ovat hyvin kiinnostuneita suomalaisten ekoteollisuuspuistojen ainutlaatuisesta verkostotoiminnasta ja käymme ympäristöministeriössäkin vierailulla näiden asioiden tiimoilta", Pussila kertoo.

Pohjoismaista teollisen kiertotalouden yhteistyötä on lähdetty systemaattisemmin kehittämään jo vuosina 2014-2016, jolloin Pohjoismaisen aluetutkimusinstituutti Nordregio laati useita katsauksia teollisen kiertotalouden toimijoista ja yhteistyömahdollisuuksista Pohjoismaiden välillä. Kemin Digipolis Oy on ollut  yksi Pohjoismaiden kiertotalousverkoston perustajista yhdessä Etelä-Norjan EYDE-klusterin, Linköpingin  yliopiston ja Tanskan Kalundborgin kanssa. 

Tavoitteena verkostolla on vahvistaa teollisen kiertotalouden osaamista, kilpailukykyä ja yhteistyötä sekä teollisen kiertotalouden näkyvyyttä ja painoarvoa Pohjoismaissa. "Sitralla on ollut merkittävä rooli Pohjoismaisen kiertotalousverkoston työssä", Teräs ja Pussila muistuttavat.   

TEKSTI: SOILE SUVANTO

Kiertotaloustekoja

Kiertotalouskeskus tekee kiertotaloutta tutuksi omille kummiluokilleen

Julkaistu Sep 19, 2022 10:07:31 AM

Kiertotalouskeskus on aloittanut yhteistyössä kemiläisten koulujen kanssa kummiluokkaprojektin, jossa tehdään tutuksi kiertotaloutta ja sen mahdollisuuksia. Syksyn aikana kaikki kemiläiset...

Lue lisää

Pohjanlahdesta maailman ensimmäinen vetylahti - hyppää kyytiin, vuosi 2035 on täällä tuota pikaa!

Julkaistu Jun 30, 2022 7:30:00 AM

BotH2nia-koordinaattori Minna Näsmanin ja projektipäällikkö Eveliina Nousiaisen työn tavoitteet ovat korkealla: tehdä vetytaloudesta totta! Vaikka vetyä ei saa konkreettisesti hyppysiinsä, Näsman ja...

Lue lisää

Tampereen yliopisto tutkii lohenpyrstötekniikkaa CLT-levyissä - patentti muhii

Julkaistu May 31, 2022 11:39:21 AM

Lue lisää