Kiertotalous_herokuvat_sisaltosivut3

BLOGIT

Eveliina Nousiainen

Eveliina Nousiainen

projektipäällikkö, vety ja kiertotalous

eveliina.nousiainen@digipolis.fi

Vety ja vetytalous kiinnostaa - mitä seuraavaksi tapahtuu?

11.10.2022

Tietoisku vedyn mahdollisuuksista järjestettiin 29.9.2022 Kemissä ja osallistujia oli yli 60. Vety siis kiinnostaa. Tapahtumassa esiteltiin Vedyn mahdollisuudet Kemille -hankkeessa teetettyjen selvitysten tuloksia. Teknologia-, logistiikka ja benchmarking -selvityksiin pääset tutustumaan Kiertotalouskeskuksen Uudet avaukset sivulta. Näiden tulosten esittelyn lisäksi kuulimme Nordic Ren-Gas Oy:n ja Hycamite TCD Technologies Oy:n yritystoiminnasta.


Tietoisku vedyn mahdollisuuksista järjestettiin Kemin Digipoliksessa 29.9.2022. Kuva: Kuvavuorinen

 

 

Tilaisuuden järjestäjän ja juontajan roolissa toimineena voin olla ylpeä ja iloinen kokonaisuudesta. Omaa hyvää fiilistä tukee myös saatu positiivinen osallistujapalaute. On ollut myös ilo huomata, että selvitysten raportit ovat kiinnostaneet laajasti. Yhteistyössä kollegoiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa saimme tämän aikaan. Meillä oli ilo luoda puitteet tilaisuudelle, mutta itse yleisö loi tapahtuman.


"Vetytalous tarjoaa paljon mahdollisuuksia, mutta myös taklattavissa olevia haasteita."

 

Selvitysten tuloksista ei jäänyt epäselväksi Meri-Lapin alueen potentiaali vetytalouden parissa. Alueella on tarjolla uusiutuvaa energiaa ja uusia investointeja tämän saralla suunnitellaan. Energian ja erityisesti uusiutuvan energian saatavuus onkin kriittinen tekijä vetyinvestointeja suunniteltaessa. Alueen yrityksillä on pitkän linjan teollisuustausta, joten heidän pääseminen mahdollisimman nopeasti vetytalouden investointeihin mukaan on tärkeää. Ensimmäisistä hankkeista saadaan tärkeitä referenssejä, joita tarvitaan myöhemmissäkin investoinneissa.

Naapurimaissamme Ruotsissa ja Norjassa tapahtuu jo paljon investointeja vetyyn. Vaikka paikallisia toimijoita halutaankin mahdollisuuksien mukaan käyttää investoinneissa, on täyttä realismia, että osaajia tarvitaan muualtakin, kuten Suomesta ja Meri-Lapista.

Vedyllä on myös paljon mahdollisuuksia erilaisissa yhteyksissä. Vetyä hyödynnetään jo nykyisin ja tulevaisuudessa varmasti myös enemmän teollisuudessa ja etenkin raskaassa liikenteessä nähdään paljon potentiaalia vedylle ja vedystä johdetuille synteettisille polttoaineille.

 

Voimaa vedystä 29092022-125

Vetytalouden mahdollisuuksista on tarjolla sekä esite että teknologia-, logistiikka ja benchmarking -raportit Kiertotalouskeskuksen  -verkkosivuilla. Linkit löytyvät tämän blogin loppupuolelta. Kuva: Kuvavuorinen

Suomessa lainsäädäntö vetyyn liittyen on vielä puutteellista, mutta tähän on todennäköisesti tulossa muutoksia lähivuosina. Vedyn kanssa turvallisuusnäkökulmaa ei voida unohtaa. Vedyn turvalliseen käyttöön, käsittelyyn, kuljetukseen ja varastointiin liittyen on tunnistettu myös pelastustoiminta ja se, että onko heillä riittävästi tietoa ja osaamista?

Tilaisuudessa keskusteltiin myös paljon työvoiman saatavuudesta ja uusista osaajista. Eräässä puheenvuorossa nostettiinkin esille, että uusille osaajille on ollut tarvetta ja nyt on saatukin kerättyä hyvä tiimi kokoon. Tulevaisuudessa voi olla kuitenkin haasteita löytää osaavaa työvoimaa esimerkiksi asennustöihin. Osaajapula ei tietenkään koske vain vetytaloutta vaan se on tunnistettu laajemminkin useilla aloilla.

Vetytalous lähtee eteenpäin yhdessä tekemällä 

Tilaisuus on nyt siis pidetty ja selvitysten raportit ovat kiinnostaneet. Vetyhanke jatkuu 31.8.2023 asti ja työt jatkuvat eteenpäin. Haluankin tässä vaiheessa esittää juuri sinulle muutaman kysymyksen.

Kiinnostaako sinua vetytalous ja haluaisit jakaa ajatuksiasi? Onko sinulla kenties jotain kysyttävää? Haluaisitko muuten vain keskustella vedystä tai jostain muusta? Olen täällä sitä varten!

Haluan omalta osaltani edistää ja tukea alueen yrityksiä ja muita toimijoita vetytalouden parissa. Yhdessä tekemällä ja keskustelemalla asiat usein lähtevät loksahtelemaan paikoilleen ja tapahtuu uusia oivalluksia. Vetytaloudessa ihanaa on se, että se taipuu moneen ja sen(kin) parissa tarvitaan monenlaista osaajaa ja toimijaa.

Olenkin melko varma, että vety tulee koskettamaan todella monia. Eli vaikka vety ei tämän hetken suunnitelmiisi kuuluisikaan, kannattaa olla ajoissa mukana ja lähteä selvittämään asioita etukäteen.

Otathan siis yhteyttä!

blogieveliina10102022

LOGISTIIKKASELVITYKSEN RAPORTTI 

VETYTALOUDEN LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET 

TEKNOLOGIASELVITYKSEN RAPORTTI

 

VEDYSTÄ VOIMAA 

 

Blogit

Kiertotaloudella kestävää kehitystä ja vastuullisuutta Lappiin

Julkaistu 27.2.2024 17:17:51

Lapin kiertotalouden osaaminen on kehittynyt huimasti kuluneiden vuosien aikana. Kehitystyö lähti liikkeelle kymmenen vuotta sitten muutamasta kiertotaloustoiminnan potentiaalia kartoittavasta...

Lue lisää

Miten pk-yrityksistä louhitaan kiertotalouden liiketoimintaideoita?

Julkaistu 15.2.2024 15:05:58

Uusi vuosi ja uudet tuulet puhaltavat Kiertotalouskeskuksessa! Biohiili, RISE, CircUpScale ja Lapin teollisen kiertotalouden kiihdytyskaista. Mystisiä nimihirviöitä eri hankkeille, mutta jokainen...

Lue lisää

Uusien rahoitusmallien pilotointia Lapin yrityksiin

Julkaistu 4.1.2024 12:21:19

Marraskuussa potkaistiin Bulgarian Sofiassa käyntiin 100 % Euroopan unionin I3 rahoitusohjelman rahoittama RISE (Resilient Innovation Ecosystem for EU Value Chains) projekti. Nimestään huolimatta...

Lue lisää