Kiertotalous_blogit Kiertotalouskeskus Ella Saarenpää ja Soile Suvanto

BLOGIT

Pirkka Junes

Pirkka Junes

projektiasiantuntija

pirkka.junes@digipolis.fi

Vetoapua pohjoisen investointeihin - työtä tekee EU:n I3 RISE

07.05.2024

 

Ella Saarenpää ja Tuomas Pussila Kiertotalouskeskus

Euroopan unionin 100 %:sti rahoittama I3 ohjelman RISE projekti on saavuttanut kuuden kuukauden tärkeän välietapin. 

Kemin Digipolis Oy on toteuttamassa projektia yhdessä kahdeksan muun organisaation kanssa. Organisaatiot toimivat Euroopan unionin maissa ja Norjassa.

Yritysvalinnat projektin kannalta tärkeään rahoitusmallien yhdistämispilottiin on nyt tehty. Tämä pilotti tarkoittaa julkisen rahoituksen ja yksityisen rahoituksen kokonaisuuksien mallintamista pilotin kautta.

Pilotti toteutetaan pienten ja keskisuurten yritysten konkreettisten investointitarpeiden kautta.

Yritysten tekemät laadukkaat hakemukset ja Kemin Digipolis Oy:n pitkäjänteinen ja aktiivinen työ yritysrajapinnassa takasivat yhdessä sen, että saimme pilottiin jopa kaksi yritystä pohjoisesta Suomesta. 

Pilottiin valittiin SFTec Oy Oulusta ja Pohjois-Suomen Biokaasu Oy Ranualta. Onnittelut molemmille!

Iso merkitys oli myös kunnilla, kunnallisilla kehitysyhtiöillä ja tiiviillä yhteistyöllä muiden Lapin sidosryhmien kanssa yritysten pilottiin saamiseksi. Tieto pilotista kulki yrityksiin ja yrityksiltä tietoa tuli allekirjoittaneelle hyvin.

Erityiskiitokset Ranuan kuntaan ja Business Ranualle sekä Business Torniolle.

Euroopan unioni on juridisesti valtioiden liitto, mutta taloudellisesta näkökulmasta EU on alueiden liitto. Interregional Innovation Investment Instrument, eli I3 rahoitusohjelma tukee erityisesti alueiden ja ennen kaikkea alueiden pk-yritysten yhteistyötä. 

Euroopan unionin julkisten varojen rahoitusmahdollisuudet vaikuttavat, syystäkin, monimutkaisilta, byrokraattisilta ja pienempien yritysten näkökulmasta saavuttamattomilta.

EU rahoitusta suunnataan kuitenkin erityisesti pienempien yritysten (SME) tarpeisiin ja rahoitusmahdollisuuksia on kymmenien  tuhansien eurojen innovaatiotuista miljoonien investointitukiin. 

Byrokratia ja hakemuksien valmisteluun käytettävät resurssit vaihtelevat hyvin paljon. Yleensä vaivannäkö on suhteessa haettavaan rahamäärään.

Haluamme RISE projektin kautta tuoda Euroopan unionin rahoitusmahdollisuudet ja Euroopan pääomamarkkinat Meri-Lapin, Lapin maakunnan ja koko pohjoisen Suomen pienten ja keskisuurten yritysten ulottuville.

 

Puoli vuotta RiSE-projektia takana, 2 yritystä Pohjois-Suomesta pääsi mukaan, kirjoittaa Pirkka Junes Kiertotalouskeskuksen blogissa.

Lisätietoa RISE projektista alla olevasta linkistä 

LUE LISÄÄ RISE -PROJEKTISTA

 

Blogit

ACEF2024 jälkilöylyt

Julkaistu 6.6.2024 13:05:02

Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila isännöi kiertotalousretkeä, joka tehtiin läheiseen Laitakarin saareen laivalla. Retkellä paneuduttiin Kemin teolliseen historiaan. KUVA VIDECAM

Lue lisää

Vetoapua pohjoisen investointeihin - työtä tekee EU:n I3 RISE

Julkaistu 7.5.2024 13:00:32

Lue lisää

Kiertotaloudella kestävää kehitystä ja vastuullisuutta Lappiin

Julkaistu 27.2.2024 17:17:51

Lapin kiertotalouden osaaminen on kehittynyt huimasti kuluneiden vuosien aikana. Kehitystyö lähti liikkeelle kymmenen vuotta sitten muutamasta kiertotaloustoiminnan potentiaalia kartoittavasta...

Lue lisää