Kiertotalous blogit

BLOGIT

Pirkka Junes

Pirkka Junes

projektiasiantuntija

pirkka.junes@digipolis.fi

Pohjoinen Ruotsi on täynnä  valtavia investointeja

20.04.2022

Digipolis_ryhmakuva1

Ruotsin markkinat ja etenkin pohjoisen Ruotsin kuten Norrbottenin läänin valtava markkina on maantieteellisesti läheisin ulkomaanmarkkina Meri-Lapista katsottuna.

Pohjoiseen Ruotsiin on investoitu ja tullaan investoimaan lähivuosina noin sata miljardia euroa. Enemmän kuin koko Suomen valtion euromääräinen vuosibudjetti.

Vienti Ruotsiin vaatii, että yritys päihittää tukun pulmia

Valtavien mahdollisuuksien vastapainona pohjoisen Ruotsin markkinat asettaa myös haasteita suomalaisille yrityksille. Monelle voi tulla esimerkiksi yllätyksenä kieliasiat kuten se, että ruotsalaisten yrityspäättäjien kanssa puhutaan ensisijaisesti ruotsia eikä monien yritysten yleiskieltä englantia.

Haasteena Ruotsin valuutta kruunu ja erilainen verotus

Ruotsin oma valuutta, verotuskäytännöt, lupa-asiat, yritysjuridiikka ja moni kulttuuriero Suomen liike-elämään nähden ei myöskään ole omiaan tasoittamaan suomalaisten yritysten pääsyä valtaville markkinoille esimerkiksi Norrbottenin läänin alueelle.

 

"Pohjoiseen Ruotsiin investoidaan lähivuosina noin sata miljardia euroa. Enemmän kuin koko Suomen valtion euromääräinen vuosibudjetti."

 


Kaikille Meri-Lapin yrityksille Ruotsin markkinat ja etenkään Norrbottenin markkina ei ole sopiva. Yrityksen, joka haluaa osansa Norrbottenin alueen investoinneista, on syytä varautua pitkiin, vähintään kuukausien sopimusneuvotteluihin mahdollisten asiakkaiden kanssa.

Meri-Lapin yritykset voivat toimia yhdessä 

Myös mahdolliset taloudelliset tappiot kannattaa ottaa huomioon, kun pohjoisen Ruotsin markkinoille meno on suunnitelmissa. Pitkät neuvottelut ja resurssien käyttö ei aina johda toivottuun tulokseen.

Valtavien mahdollisuuksien edessä on kuitenkin järkevää ottaa haasteet vastaan.
Yksi tapa lähestyä ruotsalaista asiakaskuntaa on muodostaa yhteenliittymiä Meri-Lapin yrityksien kesken ja laatia yhdessä tarjouksia Norrbottenin läänin alueella toimiville asiakkaille.

Kemin Digipolis auttaa yrityksiä

Omalta osaltaan Kemin Digipolis auttaa yrityksiä löytämään sopivia lähestymiskulmia pohjoisen Ruotsin markkinaan. Osaamista ja kokemusta on organisaatiossamme valtavasti länsirajan ylittävästä yhteistyöstä.
Nyt on aika yrityksen resurssit huomioiden mennä eikä meinata pohjoiseen Ruotsiin, myös Meri-Lapista!

blogikiertotalouskeskuspirkkajunes13042022-1

 

Blogit

Lisää punaisia sukkia ja huppareita- kierrätettyjäkin!

Julkaistu 12.4.2023 8:00:00

Lue lisää

Hinku vähentää hiilidioksidipäästöjä

Julkaistu 4.2.2023 8:00:00

Kuntien mahdollisuudet vähentää kasvihuonekaasupäästöjä omien käytännön toimenpiteiden avulla ovat merkittävät. Suuri merkitys on myös näiden toimenpiteiden avulla saavutettava esimerkin voima, jolla...

Lue lisää

Euroopan Unioni toimii  Lapissa

Julkaistu 11.1.2023 8:00:00

Työpaikkani Kemin Digipoliksen ja Kiertotalouskeskuksen kautta olen saanut näköalapaikan ennen kaikkea Kemiin ja sen lähialueille, mutta myös koko Lapin maakuntaan.  Kunnallisena elinkeinoyhtiönä...

Lue lisää