Kiertotalous_herokuvat_sisaltosivut3

BLOGIT

Soile Suvanto

Soile Suvanto

viestinnän asiantuntija

Kolme kovaa syytä tulla Kemiin

27.04.2022

Järjestämme Kemissä 13.-14. kesäkuuta ACEF2022 Arctic Circular Economy Forumin, valtakunnallisen teollisen kiertotalouden tapahtuman. Tätä tapahtumaa ei järjestetä muodikkaasti hybridinä, vaan se on koettava aitona tapahtumana paikan päällä.

soilejaella

Mutta kannattaako Kemiin saakka matkata pitkien, tuntien matkojenkin päästä. Miksi vaivautua? 

Tällä hetkellä kiertotaloudessa tapahtuu paljon ja myös tapahtumia järjestetään paljon. On kuitenkin kolme kovaa syytä, miksi juuri ACEF2022 -forumiin kannattaa kesäkuussa tulla. 

Ensimmäinen kova syy

1. Vihreä siirtymä on jo täyttä vauhtia käynnissä ja erityisesti pohjoisilla alueilla puhaltavat suuret muutoksen tuulet. Isot toimijat ovat panneet vauhtia rattaisiin, mutta nyt myös ketterillä ja valppailla pk-yrittäjillä on mahdollisuutensa. Vihreä siirtymä voi tarjota kiertotaloudessa uusia liiketoiminnan pelipaikkoja, jos uskaltautuu rohkeasti oman laatikkonsa ulkopuolelle ja ehkäpä tekemään yhteistyötä aivan uudenlaisten kumppaneiden kanssa.

Ensimmäinen kova syy on siis vihreä siirtymä. Jos vihreä siirtymä ja teollinen kiertotalous kiinnostavat, tule Kemiin. ACEF2022 on forumisi.

Toinen kova syy

 2. Aiemmin Kemin tunsi siitä, että kaupungissa haisi raha. Tällä tarkoitettiin yleisesti ottaen paperitehdasta, jonka toiminta on ajettu vähitellen alas. Nyt ilmoille alkaa nousta toisenlainen, vihreiden seteleiden tuoksu. Yritykset haluavat aidosti etsiä ratkaisuja, jotka säästävät neitseellisiä luonnonvarantojamme – yritykset ovat valmiita tekemään tuotteita, jotka ovat kestävämpiä, joita voi korjata tai joiden materiaaleja voi hyödyntää uudelleen mahdollisimman pitkään jossakin uudessa tuotteessa. Rahalla on siis yhä useammin teollisen kiertotalouden tuoksu. Kyse ei ole kovin vienosta tuoksusta, sillä pohjoisten alueiden investoinnit Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa ovat jättimäisiä.  

Pelkästään Pohjois-Ruotsissa on vahvistettu kymmeniä miljardeja euroja teollisiin investointeihin ja valtaosa näistä koskee tavalla tai toisella vihreää siirtymää. Kaikkiaan Pohjois-Ruotsiin on investoitu ja tullaan investoimaan lähivuosina noin sata miljardia euroa, enemmän kuin koko Suomen valtion euromääräinen vuosibudjetti.

Myös Suomen Lapissa on vahvistettu useiden miljardien edestä teollisia investointeja. Esimerkiksi Metsä Group teki 1,6 miljardin euron investointipäätöksen biotuotehtaan rakentamisesta MetsäFibrelle Kemiin ja tehdasta rakennetaan parhaillaan.  

Stora Enson lakkautetun paperitehtaan alueelle Veitsiluotoon on isoja suunnitelmia, joista monet liittyvät teolliseen kiertotalouteen. Kaikkiaan teollinen sektori ja kaivostoiminta kaavailee lähivuosina Suomen Lapissa noin 10 miljardin euron investointeja. 

Toinen kova syy on raha. Jos raha kiinnostaa, kannattaa tulla kesäkuussa Kemiin haistelemaan, miltä vihreämmät setelit vuonna 2022 ja siitä eteenpäin arktisilla pohjoisilla alueilla tuoksuvat. 

Kolmas kova syy

 3.  ACEF2022 haluaa olla valtakunnallinen tapahtuma. Miksi sitten pohjoiset investoinnit ovat agendalla – ketä ne muita kiinnostavat kuin pohjoisen ihmisiä? Kannattaisi kiinnostua, sillä tällä hetkellä kasvu alkaa pohjoisesta.

Talouskasvu on erityisen nopeaa Lapissa ja Lapin osuus koko Suomen tavaraviennistä on kaksinkertainen suhteessa asukaslukuun. Kolme prosenttia väestöstä tuottaa kuusi prosenttia Suomen tavaraviennistä, ei hassumpaa.

Talouskasvua ei hinguta hinnalla millä hyvänsä, vaan Lapin tavoitteena on auttaa ilmastotavoitteiden saavuttamisessa koko Suomea.  Periaate on se, että luonnon kestävä käyttö yhdistyy vastuulliseen kasvuun.

”Lapin elinkeinoelämän tavoitteena ei ole olla tulevaisuudessa ainoastaan hiilineutraali, vaan lappilaiset ratkaisut auttavat laajemmalla tasolla ilmastonmuutoksen hillinnässä. Lapin hiilikädenjälki auttaa koko Suomea ilmastotavoitteiden saavuttamisessa”, arvioi Lapin Kauppakamarin toimitusjohtaja Liisa Ansala Lapin elinkeinoelämän uutta visiota.

Kolmas kova syy on siis se, että kasvu alkaa pohjoisesta. Tervetuloa Kemiin ACEF2022 -forumiin 13.-14. kesäkuuta, mukaan mahtuu vielä! Ilmoittautumislinkin löydät alta. Ja ne kolme kivaa syytä tulla kesäkuussa Kemiin kerron myöhemmin!

ILMOITTAUDU ACEF2022 -FORUMIIN

ACEF2022 -OHJELMA

ACEFblogi270422soile

Blogit

Vety ja vetytalous kiinnostaa - mitä seuraavaksi tapahtuu?

Julkaistu 11.10.2022 7:45:00

Tietoisku vedyn mahdollisuuksista järjestettiin 29.9.2022 Kemissä ja osallistujia oli yli 60. Vety siis kiinnostaa. Tapahtumassa esiteltiin Vedyn mahdollisuudet Kemille -hankkeessa teetettyjen...

Lue lisää

Yrityslähtöisyys EU-hankkeissa ei ole pelkkää sanahelinää

Julkaistu 11.8.2022 9:52:15

Lue lisää

Suomen metsäteollisuushistorian suurin investointi kotimaassa

Julkaistu 17.7.2022 8:00:00

Lue lisää