Kiertotalous_blogit

BLOGIT

Tuomas Pussila

Tuomas Pussila

johtaja, Kiertotalouskeskus

Kiertotalouskeskus on täydellä höyryllä mukana energiamurroksessa

11.10.2023

_G_18340Päästötön tuuli- ja aurinkosähkö on avain vihreään siirtymään, pois fossiilisesta energiasta kohti vähähiilistä yhteiskuntaa. Suomen sähköntuotanto voi kaksinkertaistua vuoteen 2030 ja enimmillään viisinkertaistua vuoteen 2045 kantaverkkoyhtiö Finngridin arvion mukaan. Lappeenrannan–Lahden teknillinen yliopisto LUT on esittänyt hurjimman laskelman: tuuli- ja aurinkovoiman potentiaali on tuhat terawattituntia. Sähkömäärä vastaa 40 000:n uuden tuulivoimalan tuotantoa vuodessa. Tällä hetkellä myllyjä pyörii noin 1 400.

Erityisesti Pohjanlahden rannikolla on erinomaiset tuuliolosuhteet vedyn tuottamiselle. Alueen mittava tuulivoimapotentiaali voidaan hyödyntää puhtaan vedyn tuotannossa. Ajatus Perämeren alueesta Persianlahden tapaisena energiantuottajana ei ole utopiaa. Näin uutisoi Suomen Kuvalehti 16.3.2023 olevassa jutussa. 

"Voimme laittaa pohjoisessa vielä paremmaksi energiantuotannossa."

Kuinka meillä? Kaikki edellä mainitut energiamuodot ovat olleet esillä, mutta voimme laittaa pohjoisessa vielä paremmaksi. Meillä on uuden Kemin biotuotetehtaan tuottama puhdas sähkö, joka tuottaa 2,5% Suomen sähköenergiasta. Outokumpu on ollut julkisuudessa oman pienydinvoimalan suunnittelun aloittamisesta. Kun tähän lisätään vielä Kemijoki Oy:n suunnittelemat miljardiluokan investoinnit vesivoimaan, voidaan hyvällä omalla tunnolla sanoa, että suunnattomilta luvuilta kuulostavat investoinnit saavat tavallisen ihmisen pään pyörälle. Voiko tämä olla totta? 

Kiertotalouskeskuskaan ei ole jäänyt toimettomana seuraamaan ympärillä tapahtuvaa muutosta. Tutuksi ovat tulleet niin sähköverkon vaatimukset, synteettiset polttoaineet, biohiili, vedyn valmistuksesta syntyvä hukkalämpö sekä synteettisissä polttoaineissa tarvittavan hiilidioksidin lähteet. Oppia ikä kaikki! Vielä kun palettiin lisätään Veitsiluodon valmis teollinen infra sekä Ajoksen satamaan tehdyt investoinnit ja niiden looginen sijainti esimerkiksi uusien suunniteltujen tuulivoimapuistojen suhteen, voidaan todeta, että mahdollisuutemme ovat rajattomat! Ilahduttavaa on, että halukkaiden investoijien yhteydenottoja on riittänyt ja toivottavasti saamme ne yhteistyössä muutettua pikaisesti myös aidoiksi sijoittumisiksi alueelle. 

Lappi pystyy jatkojalostamaan sähkön korkeamman arvon tuotteiksi

Näiden lisäksi Kiertotalouskeskuksen pellepelottomat ovat tutkineet sähkön varastoimiseen liittyviä ongelmia. Pohjoisen kaivokset tarjoavat yhden luonnollisen mahdollisuuden ratkaista tätä ongelmaa. Erityisesti tutkittiin mahdollisuutta käyttää kaivosten korkeuseroja massaelementtien liikuttamiseen mekaanisissa sähkövarastoissa sekä pumppuvoimaloissa.  Näin sähköenergia varastoidaan potentiaalienergiana. Molempia ratkaisuita on jo käytössä muualla maailmalla. 

Pohjoisen huoli roolista pelkkänä energiantuottajana ja tuulivoimareservaattina ei ole turha. Oma uskoni on kuitenkin vahva, että pystymme paljon parempaan. Kemi-Tornion alueen vahva teollinen osaaminen ja sen teollisuus mahdollistaa sähkön jatkojalostamisen korkeamman arvon tuotteiksi. Lisäksi esimerkiksi hajautettu vedyntuotanto lähellä tuulivoimapuistoja on mainio mahdollisuus. Tuulivoimalat eivät ole yhteydessä kantaverkkoon, vaan tuulivoimalla tuotettu sähkö tuotetaan suoraan vedyksi ilman sähkönsiirtoa. 
Ilmasta sähköntekijät käsi ylös ja tänne vaan! Meillä säkenöi!

tuomaspussilablogi11102023

 

Blogit

RISE pilotoi rahoitusmalleja Lapin yrityksissä

Julkaistu 25.10.2023 19:00:00

Aloitamme Kemin Digipolis Oy:ssa osana kansainvälistä yhteenliittymää eli projektikonsortiota RISE nimellä kulkevan projektin. RISE projekti on 100 % Euroopan unionin rahoittama. Rahoitus tulee...

Lue lisää

Kiertotalouskeskus on täydellä höyryllä mukana energiamurroksessa

Julkaistu 11.10.2023 14:21:18

Päästötön tuuli- ja aurinkosähkö on avain vihreään siirtymään, pois fossiilisesta energiasta kohti vähähiilistä yhteiskuntaa. Suomen sähköntuotanto voi kaksinkertaistua vuoteen 2030 ja enimmillään...

Lue lisää

Raha ei koskaan nuku! - pääomien kiertotalous

Julkaistu 26.9.2023 8:00:00

Tunnetuimmat rahamaailman keskukset New Yorkin Wall Street ja Lontoon City sijaitsevat Euroopan unionin ulkopuolella. Erityisen kaukana nämä rahamaailman keskukset ovat pääomaköyhästä Suomesta.Suomi...

Lue lisää