Kiertotalous_herokuvat_sisaltosivut4

Blogit

Tuomas Pussila

Tuomas Pussila

ohjelmapäälikkö

Kiertotalouskeskus_Peli

Kiertotalous on in

18.05.2021

Nykyinen tapamme käyttää maapalloamme ei lupaa ihmiskunnalle ruusuista tulevaisuutta. Käytämme aivan liikaa maapallon resursseja ja raaka-aineita. Tarvitsemme selkeästi uusia tapoja toimia ja tuottaa tavaroita ja palveluita, joita hengissä pysyäksemme tarvitsemme.

Ratkaisuksi tähän ongelmaan tarjotaan usein kiertotaloutta. Kiertotalous, tuo suuri ja mahtava moottori, joka tulee ja pelastaa. Mutta mikä oikeastaan on kiertotalous?

Kiertotalous ei ainoastaan ole raaka-aineiden kierrätystä. Kiertotalous on hyvää insinööriosaamista, jossa insinööri suunnittelullaan pystyy säästämään rakenteen tarvitsemassa neitseellisen materiaalin määrässä.

Kiertotalous on hyvää automaatiota, jossa säätöjen ollessa kohdallaan voidaan säästää tuotteen valmistamisessa tarvittavan energian määrässä tai vähentää tuotannossa syntyvän hukan ja hävikin määrää.

Kiertotalouden toteutuminen vaatii uusia toimintatapoja ja ajattelua ja vakiintuneiden käytänteiden muuttamista. Kiertotalouskeskus toimii tämän ajattelun soihdunkantajana ja pyrkii omalla tekemisellään vahvistamaan kiertotalouteen liittyvää liiketoimintaa ja osaamista.

”Eikö se nyt tulisi komeampi suorasta tavarasta?”

 

Itse törmäsin kiertotalouteen liittyvään muutostarpeeseen rakentaessani viime kesänä kotipihalleni grillilaavua. Rakennusaineena toimivat 1800-luvulla mummolaani rakennetun ja sittemmin puretun vilja-aitan hirret.

Mutkaiset, käsin veistetyt ja aikaa nähneet hirret aiheuttivat silmien pyörittelyä hyvin pitkän ja ansiokkaan rakennusalalla tehneen isäni silmissä. ”Eikö se nyt tulisi komeampi suorasta tavarasta?”, kyseli isäni tuon tuosta.

Mutta voin sanoa, ettei komeampaa ja toimivampaa olisi lautakaupan tavarasta löytynyt. Kiertotalous on hip ja hop ja in.

 

 

Blogit

Pieniä arjen tekoja

Julkaistu 22.5.2021 9:45:00

 

Kiertotalous on niin pieniä arjen tekoja kuin teollisuuden sivuvirtojakin.  Näin sanoitti Yle julkaisemassaan uutisessa 7.2.2019. Omassa työssäni pyörin muun muassa teollisuuden sivuvirtojen...

Lue lisää

Kiertotalous on in

Julkaistu 18.5.2021 16:23:21

Nykyinen tapamme käyttää maapalloamme ei lupaa ihmiskunnalle ruusuista tulevaisuutta. Käytämme aivan liikaa maapallon resursseja ja raaka-aineita. Tarvitsemme selkeästi uusia tapoja toimia ja tuottaa...

Lue lisää

Kiertotaloustekoja

Pienelle yrittäjälle kiertotalous on tapa toimia oikein ja kestävästi

Julkaistu 8.6.2021 13:36:27

Palvelualan PK- ja mikroyrittäjiä motivoivat eniten kiertotalousliiketoimintaan omat arvot. Kiertotaloutta pidetään oikeana ja kestävänä tapana toimia. Tiedot selviävät Miia Pitkäniemen ja Susanna...

Lue lisää

Kauppakeskus muokkaa hiilikädenjälkeään

Julkaistu 27.5.2021 9:27:01

Kauppakeskus Rajalla På Gränsen Torniossa on alkanut tehdä aktiivisesti tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tänä kesänä muun muassa otetaan käyttöön paperiton parkkihallin...

Lue lisää