Kiertotalous_herokuvat_sisaltosivut4

Blogit

Tuomas Pussila

Tuomas Pussila

johtaja, Kiertotalouskeskus

Kiertotalouskeskus_Peli

Kiertotalous on in

18.05.2021

Nykyinen tapamme käyttää maapalloamme ei lupaa ihmiskunnalle ruusuista tulevaisuutta. Käytämme aivan liikaa maapallon resursseja ja raaka-aineita. Tarvitsemme selkeästi uusia tapoja toimia ja tuottaa tavaroita ja palveluita, joita hengissä pysyäksemme tarvitsemme.

Ratkaisuksi tähän ongelmaan tarjotaan usein kiertotaloutta. Kiertotalous, tuo suuri ja mahtava moottori, joka tulee ja pelastaa. Mutta mikä oikeastaan on kiertotalous?

Kiertotalous ei ainoastaan ole raaka-aineiden kierrätystä. Kiertotalous on hyvää insinööriosaamista, jossa insinööri suunnittelullaan pystyy säästämään rakenteen tarvitsemassa neitseellisen materiaalin määrässä.

Kiertotalous on hyvää automaatiota, jossa säätöjen ollessa kohdallaan voidaan säästää tuotteen valmistamisessa tarvittavan energian määrässä tai vähentää tuotannossa syntyvän hukan ja hävikin määrää.

Kiertotalouden toteutuminen vaatii uusia toimintatapoja ja ajattelua ja vakiintuneiden käytänteiden muuttamista. Kiertotalouskeskus toimii tämän ajattelun soihdunkantajana ja pyrkii omalla tekemisellään vahvistamaan kiertotalouteen liittyvää liiketoimintaa ja osaamista.

”Eikö se nyt tulisi komeampi suorasta tavarasta?”

 

Itse törmäsin kiertotalouteen liittyvään muutostarpeeseen rakentaessani viime kesänä kotipihalleni grillilaavua. Rakennusaineena toimivat 1800-luvulla mummolaani rakennetun ja sittemmin puretun vilja-aitan hirret.

Mutkaiset, käsin veistetyt ja aikaa nähneet hirret aiheuttivat silmien pyörittelyä hyvin pitkän ja ansiokkaan rakennusalalla tehneen isäni silmissä. ”Eikö se nyt tulisi komeampi suorasta tavarasta?”, kyseli isäni tuon tuosta.

Mutta voin sanoa, ettei komeampaa ja toimivampaa olisi lautakaupan tavarasta löytynyt. Kiertotalous on hip ja hop ja in.

 

 

Blogit

Maailma paranee - häiriköinnillä

Julkaistu 19.8.2021 7:30:48

Käsite markkinoiden muutosvoimasta ”disruptive innovation” tuli vastaan Petri Uusitalon väitöskirjassa Using and Managing Resources in Industrialized House-Building (Luleå University of Technology,...

Lue lisää

Täysimittaiseen kiertotalouteen ei siirrytä  vain sormia napauttamalla

Julkaistu 22.7.2021 9:15:00

Kiertotalouden ratkaisujen avulla voidaan vahvistaa luontoa ja ratkaista ilmastokriisiä. Näin kuvataan Sitran sivuilla. Kiertotalouden voimin pyritään vähentämään jätteen ja hukan määrää. Lisäksi...

Lue lisää

Mistä on menestyvä kiertotalousyritys tehty?

Julkaistu 24.6.2021 8:00:00

Mistä on pienet pojat tehty? Etanoista, sammakoista, koiran häntätupsukoista. Niistä on pienet pojat tehty. Mistä on pienet tytöt tehty? Sokerista, kanelista, inkivääristä ja kukkasista. Niistä on...

Lue lisää