Digipolis Merellinen Kemi-145-Pano

BLOGIT

Katri Hendriksson, Lapin ammattikorkeakoulu

VIERASBLOGI

Katri Hendriksson

insinööri (YAMK), projektipäällikkö, asiantuntija, uudistuva teollisuus, Lapin ammattikorkeakoulu

Kesäloma kirkastaa kiertotaloustoimijan ajatukset

26.06.2024

Kevät 2024 toi jatkumoa Lapin AMKin ja Kiertotalouskeskuksen yhteistyölle. Käynnistimme vihdoinkin yhteistyössä laaditun ja yhteistyössä toteutettavan Lapin teollisen kiertotalouden kiihdytyskaista -hankkeen. Hankeyhteistyön puitteissa saimme paljon aikaan, ehkä jopa enemmän kuin suunnittelimme. Tässä blogissa tarkastellaan tähtihetkiä, virittäydytään kesäloman viettoon ja suunnataan kirkastuneet ajatukset syksyyn.

ACEF2024 -seminaari Kemin LumiLinnassa. Puhumassa Kemin Digipolis Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Heikka.
Kuva 1. ACEF2024 -seminaaripäivä 30.5.2024 Kemin LumiLinnassa.

ACEF2024 toi kiertotalousinnovaattorit yhteen

Kevään onnistumisia tarkastellessa tulee ensimmäisenä mieleen ACEF2024 -seminaari (kuva 1), joka järjestettiin toukokuun loppupuolella. Seminaari tarjoili toinen toistaan mielenkiintoisempia puheenvuoroja ja esimerkkejä kiertotalouden mahdollisuuksista. Kiertotalouden puolestapuhujat ja innovaattorit kokoontuivat Lumilinnalle verkostoitumaan ja kuulemaan, mitä muut ovat aiheen parissa keksineet. Seminaari järjestettiin jo kolmatta kertaa ja tälläkin kertaa paikaksi valikoitui Kemin Lumilinnan mahtavat puitteet.

ACEF2024 -seminaari oli kaksipäiväinen, jossa kiertotalouden parissa toimivat saivat tutustua teollisen kiertotalouden alkulähteille osallistumalla 1. päivänä järjestettävään Kemin Laitakari -laivaristeilylle. 

Risteilyn aikana saatiin kuulla pieni pala historiaa ja tutustua Laitakarin teollisuuteen, josta alueen nykyteollisuus on varmasti saanut osviittaa omaan toimintaan. 

Laitakariin tehdään risteilyjä koko kesän ajan, kannattaakin tutustua aikatauluihin sivustojen kautta Vieraile Laitakarissa - Laitakari.Kuva 2. ACEF2024 -seminaarin osallistujien vierailu Laitakarissa. Vasemmalla kuvassa matkaopas Päivi Koskela.

 

Kiihdytyskaistan toimintamalli

Lapin AMKin ja Kiertotalouskeskuksen yhdessä toteuttama hanke, josta käytämme tuttavallisempana nimenä Kiihdytyskaista (kuva 3), oli hyvä aktivaattori organisaatioiden pitkään jatkuneelle yhteistyölle. Yhteistyötä on tehty jo vuosien ajan, viime vuosina pääosin kiertotalouden kehittämisen parissa, koska se on tunnistettu yhteiseksi kiinnostuksen kohteeksi. Kiihdytyskaista -hanke on mahdollistanut jo näin lyhyessä ajan yhteistyön tiivistymisen ja aikaisemmin saavutettujen tulosten hyödyntämisen. Hyvä esimerkki on LTKT2.0 -hanke, joka päättyi viime vuoden elokuussa, mutta sen tulokset jatkavat yhä kulkuaan. LTKT2.0 -hankkeessa muotoiltiin kiertotalouden tiekartta, josta saadaan poimittua osia Kiihdytyskaista -toimintamallin kehittämiseksi. Kiertotaloushankkeille on luonnollista puhaltaa yhteen hiileen, niin myös näidenkin hankkeiden yhteydessä - jatketaan siitä, mihin toinen on jäänyt ja viedään kehittämisaskelia eteenpäin.


Kuva 3. Lapin teollisen kiertotalouden kiihdytyskaista -hanke.

Kiihdytyskaista -toimintamalli on tarkoitus saattaa alustavaan muotoon syksyn 2024 aikana, jolloin voidaan käynnistää myös työpaketti 3:ssa tapahtuva testausvaihe. Testausvaiheessa saatetaan kontaktoidut yritykset toimintamallin alustavan vaiheen pariin ja kuullaan kommentit miten kyseinen toimintamalli nähdään kehittävän yritysten kiertotaloutta.

Tärkeää on myös kuulla, onko toimintamallista mitään hyötyä, tämäkin on selvä tulos hanketoimijoille. Hankkeen toteutusaikataulu Lapin AMKin osalta on 1.1.2024-31.12.2025, kokonaisbudjetti on 133 877€, johon on saatu EU-tukea 107 100€.


Hankkeen ensimmäisen toimintavuoden alkupää on nyt saatu päätökseen ja tuloksia saatiin aikaan jo tässä ajassa. Esimerkiksi Lapin AMK on toteuttanut kevään 2024 aikana runsaasti hankeviestintää, jotta hankkeen tärkeät tavoitteet saavuttavat jokaisen kuulijan. 


Viestinnällä ja positiivisella energialla on valtava merkitys hanketyössä, siksipä Lapin AMKin hanketoimijat ovat työstäneet kevään aikana Kiertotalouskyselyn, jossa pyydetään yrityksiä vastaamaan muutamiin tiettyyn aihealueeseen kohdistuviin kysymyksiin.

Kyselyssä kysytään esimerkiksi yritysten tietotasoa kiertotalouteen liittyen ja pyydetään vastaamaan, mikäli haluaisi osallistua Kiihdytyskaista -toimintamallin työstöön.

Olisitko sinäkin halunnut vastata kyselyyn? Klikkaa alla olevasta QR -koodista ja pääset vastaamaan!

 

Kuva 4. Kiertotalouskysely yrityksille.Kesäloma kirkastaa ja suuntaa ajatukset kohti syksyä

Kesä on ihmisen parasta aikaa, näinhän sitä taidetaan sanoa ääneen joka vuosi. Kesälomalla jokainen saa hetken hengähdystauon työn luomasta kiireestä ja paineesta, lomalla nautitaan rennosta ja kiireettömästä arjesta. Kesäloman aikana olisikin tarkoitus kirkastaa ajatukset, jotta jaksetaan taas syksyllä käynnistää kapasiteettimme täyteen vauhtiin.

Syksyllä on tarkoitus jatkaa Kiihdytyskaista -hankkeen tavoitteiden saavuttamista erilaisten toimenpiteiden avulla. Esimerkiksi Lapin AMK aikoo tiivistää yhteistyötä kuntien ja kaupunkien kanssa, mm. Keminmaan kunnan kanssa tehdään yhteistyössä alueen yrityksille kiertotalousmahdollisuuksien ”hoksautusta” eli tarkastellaan yhdessä millaisia mahdollisuuksia alueella ja yrityksillä voisi olla. Olisi aika hienoa, jos tämäkin yhteistyö ja toimenpide toisi lisää yrityksiä kiertotalouden pariin!

Syksyllä tarkastellaan myös millä tavalla ÄES (Älykkään Erikoistumisen Strategia) -toimeenpanoa kytketään Kiihdytyskaista -hankkeen toimintamalliin. Tämäkin tulee olemaan iso ponnistus, kuten myös toimintamallin testausvaihe. Syksystäkin tulee toiminnantäyteinen ajanjakso, se on varma. Kiertotalous on aktiivinen teema, on tärkeää pysyä aallonharjalla muiden kanssa.

Kesälomalla on hyvin aikaa kirkastaa ajatuksia ja suunnata katseet syksyyn ja loppuvuoteen. Ihan vielä ei ole kuitenkaan syksyn toimenpiteiden aika. Vietetään rentoutunut kesä ja katsotaan mitä syksy tuo tullessaan!

Kiertotalousterveisin,

-Katri

Katri Hendriksson projektipäällikkö, asiantuntija, uudistuva teollisuus, Lapin AMK, vierasblogi kesä2024

 

Blogit

Uudistuminen – asenteita myöten - on aina ajankohtaista

Julkaistu 10.7.2024 8:15:00

Digipolis Kemin Teknologiakylässä on Lapin suurin teknologiakeskittymä, jossa toimii 50 yritystä ja organisaatiota, noin 500 työntekijän voimin. Vieressä Lapin AMK ja ammattiopisto Lappia tarjoavat...

Lue lisää

Kesäloma kirkastaa kiertotaloustoimijan ajatukset

Julkaistu 26.6.2024 8:15:00

Kevät 2024 toi jatkumoa Lapin AMKin ja Kiertotalouskeskuksen yhteistyölle. Käynnistimme vihdoinkin yhteistyössä laaditun ja yhteistyössä toteutettavan Lapin teollisen kiertotalouden kiihdytyskaista...

Lue lisää

ACEF2024 jälkilöylyt

Julkaistu 6.6.2024 13:05:02

Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila isännöi kiertotalousretkeä, joka tehtiin läheiseen Laitakarin saareen laivalla. Retkellä paneuduttiin Kemin teolliseen historiaan. KUVA VIDECAM

Lue lisää