Ajankohtaista

Veitsiluodon kaavalle lainvoima - Infinited Fiberin tehdashanke etenee

18.03.2023

Kemin Veitsiluodon uusi kaava on saanut lainvoiman. Uusi lainvoimainen kaava mahdollistaa esimerkiksi Infinited Fiber Companyn uusiokuitutehtaan rakennushankkeen aloittamisen yrityksen suunnittelemassa aikataulussa. 

IFC18032023

Kemin kaupunginvaltuusto hyväksyi uuden kaavan kokouksessaan 30. tammikuuta. Kaava tulee lainvoimaiseksi 30 vuorokauden kuluessa päätöksestä, jos päätöksestä ei valiteta. Kaava on siis tullut lainvoimaiseksi. 

Asemakaavan muutoksella Veitsiluodon alue (kortteli 2601) käyttötarkoitus on muutettu teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi, jonne saa sijoittaa merkittävän, vaarallisia kemikaaleja valmistavan tai varastoivan laitoksen.

Kaavassa säilytetään alueen sataman, rautatien ja yleisen tien käyttötarkoitukset. Lisäksi sahan toiminta jatkuu alueella, samoin energiatuotantokattila säilytetään. 

Veitsiluodon alue säilyy vartioituna yksityisalueena, johon ei sisälly sisäisiä katualueita. Alueelle on osoitettu rakennusoikeutta yleiskaavan sallima maksimimäärä, eli 571 000 kerrosneliömetriä. 

Veitsiluoto kiertotalouden keskukseksi

Kemin kaupunki näkee kaavamuutoksen tärkeänä Veitsiluodon jatkokäytön ja sinne sijoittuvien hankkeiden kannalta. Yritysvaikutusten arvioinnissa kaupunki toteaa: "Kaavamuutos toteuttaa kaupungin strategiaa ja tekee mahdolliseksi uusien yritysten sijoittumiseen Veitsiluodon saarelle. Hanke tukee merkittävästi kiertotaloutta."

Infinited Fiber Company suunnittelee Veitsiluodon saarelle 400 miljoonan investointia eli uusiokuitutehdasta, joka hyödyntää tekstiilijätettä ja tekee siitä uusiokuitua, joka toimitetaan edelleen tekstiiliteollisuudelle. 

IFC:n suunnitelmissa on aloittaa tehtaan rakentaminen vuoden 2023 aikana ja tehtaan olisi tarkoitus aloittaa toimintansa vuoden 2026 alussa.

Infinited Fiber Company on aloittanut rekrytoinnin Kemiin

IFC on solminut vastikään 50 miljoonan euron aiesopimuksen Rejlers Finland Oy:n kanssa rakentamisprojektin koordinoimisesta ja toteuttamisesta, kuten asennustöistä, laitehankinnoista ja rakennusvalvonnasta.

IFC on aloittanut ensimmäisen rekrytoinnin uudelle tehtaalle ja etsii tuotantojohtajaa vastaamaan tehtaan toiminnoista suunnitteluvaiheesta käyttöönottovaiheeseen ja operatiivisesti sen jälkeen. Uusi tehdas työllistäisi suoraan noin 270 henkilöä.

Infinited Fiber Company tulee kertomaan 29. maaliskuuta Kansainvälisty ja kasva -tapahtumaan Kemin Lumilinnaan yrityksen tarjoamista yhteistyömahdollisuuksista alueen yrityksille. 

IFC tulee mukaan myös 7.-8. kesäkuuta Kemin Lumilinnassa järjestettävään  ACEF2023-forumiin. 

LISÄTIETOA KANSAINVÄLISTY JA KASVA -TILAISUUDESTA

 

TEKSTI: SOILE SUVANTO