Ajankohtaista

Mätsis -rekrytointimessuista uskoa tulevaisuuteen - Potkaistaan Meri-Lapin kasvu kunnolla vauhtiin

31.01.2024

Mätsis -rekrytointimessuilla Kemissä keskiviikkona 31. tammikuuta kävijöitä kiinnostivat alueen työpaikat ja erityisesti kesätyöpaikat, joiden hakuaika on parhaillaan käynnissä. Päivän aikana riitti vilskettä, kun sadat mätsääjät kohtasivat toisiaan yrityksien, oppilaitoksien ja erilaisten toimijoiden kanssa. Messukävijöiden usko Kemin ja Meri-Lapin tulevaisuuteen vaikutti vahvalta, töitä etsitään mieluiten pohjoisesta ja pysyvästi. Yrityspalveluita tarjoava Business Kemi oli mukana Mätsis -rekrytointimessuilla ensimmäistä kertaa.

20240131_105555opisk

Sähkötekniikan opiskelija Vennu Sarvi ja konetekniikan opiskelijat Arttu Koivisto ja Jarno Ruonala myivät Mätsis -rekrytointimessuilla tuikitärkeitä haalarimerkkejä opiskelijahaalareihin. Vennu Sarvella on itsellään peräti 70 haalarimerkkiä, osa odottaa vielä ompelua.

Haalarimerkkien myynnin ohessa sähkötekniikkaa Lapin ammattikorkeakoulussa opiskeleva Vennu Sarvi ja konetekniikan opiskelijat Arttu Koivisto ja Jarno Ruonala kertoivat ehtineensä tutustuneensa messutarjontaan ja erityisesti yrityksiä esittelevään alueeseen. "Itseä kiinnostaa tietää yrityksestä esimerkiksi se, onko se paikallinen ja onko sillä toimintaa pohjoisessa, sillä haluaisin opintojen jälkeen jäädä asumaan tänne", Sarvi kertoo.

Mutka etelässä on jo tehty - haluaisin jäädä pohjoiseen

Kemin kampuksella opiskeleva Sarvi sanoo viihtyvässä Kemin kaupungissa erinomaisesti. "Olen käynyt mutkan Jyväskylässä, mutta palasin takaisin kotikaupunkiini opiskelemaan", Sarvi kertoo.

Kemillä on hänen mielestään valoisa tulevaisuus. "Vihreään siirtymään päin ollaan menossa ja sieltä kasvu todennäköisesti tulee. Minusta näkymät Kemissä näyttävät hyvältä, kunhan kasvu vain potkaistaan kunnolla käyntiin", Sarvi sanoo.

Hänen unelmatyönsä valmistumisen jälkeen olisi asiantuntijatehtävä sähkötekniikan alalla. "Sillä ei ole merkitystä, onko yritys pieni vai iso, kunhan työ on mielekästä."

businesskemimatsis

Yrityskehittäjät Sanna Kotajärvi (vas), Ella Saarenpää ja Tuula Saarela (oik.) kertoivat Business Kemin yrityspalveluista ja Digipolis Kemi Teknologiakylän alueen kesätyöpaikoista. Invest in Veitsiluoto -hankkeen projektipäällikkö Päivi Keisullla (toinen vas.) oli lisäksi tietoa Veitsiluodon alueen kesätyöpaikoista. 

Yrityspalveluja tarjoava Business Kemi oli ensimmäistä kertaa mukana Mätsis -rekrytointimessuilla. 

"Kokemus oli erittäin positiivinen. Tavoitimme uudenlaisia kohderyhmiä", kehuvat yrityskehittäjät Sanna Kotajärvi, Tuula Saarela ja Ella Saarenpää Business Kemistä. 

Business Kemin vieressä oli työllisyyden yhteispalvelupiste Pointti. "Teemme Pointin kanssa yhteistyötä muutoinkin ja tässä tapahtumassa sijoittelujärjestely oli toimiva, sillä pystyimme ohjaamaan helposti naapuripöytään heidän asiantuntemukseensa liittyviä kysymyksiä", yrityskehittäjät toteavat.

Kesätyöpaikat houkuttelevat Mätsikseen - messuilla tarjolla myös vakituisia työpaikkoja ja tietoa yrittäjyydestä

Business Kemin osastolla jaettiin tietoa Digipolis Kemin Teknologiakylän alueen yritysten kesätyöpaikoista. "Opiskelijat olivat erittäin kiinnostuneita kesätyöpaikoista", kertoo Business Kemin osastolla kesätyöpaikoista tietoa jakanut Teknologiakylä 3.0 -hankkeen projektipäällikkö Tytti Ahoranta.

20240131_101350ELLA1

Roia Zahier ja Liisa Puumalainen tulivat rekrytointimessuille etsimään kesätöitä. Business Kemin yrityskehittäjä Ella Saarenpää opasti heitä, mistä kesätöitä voisi parhaiten alueella löytyä.

Liiketaloutta opiskeleva Liisa Puumalainen ja tietojenkäsittelyä opiskeleva Roia Zahier pysähtyivät Business Kemin osastolle ensin pyörittämään onnenpyörää, mutta ilahtuivat kesätyöesitteistä ja suullisesti saamastaan informaatiosta.

"Meillä kummallakaan ei ole vielä kesätöitä ja tulimme sen takia Mätsikseen", he kertovat. 

Helsingistä Tornioon opiskelemaan tullut Zahier kertoo viihtyneensä pohjoisessa. Hän voisi kuvitella  jäävänsä Meri-Lappiin pidemmäksikin aikaa asumaan, mikäli töitä löytyy. 

"Myös yrittäjyys voisi olla yksi vaihtoehto valmistumisen jälkeen", ensimmäisen vuoden opiskelija pohtii.

arinamatsis

Kemiläiset Kanchana Siri ja Chathura Rimesh olivat kiinnostuneita kuulemaan Arinan tarjoamista työpaikoista rekrytointiasiantuntija Mari Rounajalta.

Arinan rekrytointiasiantuntija Mari Rounaja kertoi, että Arinalla on tarjolla sekä Kemissä että koko Pohjois-Suomessa kaupan että majoitus- ja ravintola-alan työpaikkoja. Lisäksi kesätyöpaikkojen haku on paraikaa käynnissä.

"Yli 18-vuotiaiden kesätyöpaikkojen osalta haku päättyy 18. helmikuuta. Alle 18-vuotiaiden haku on auki maaliskuun loppuun saakka", Rounaja kertoo.

Myös kiertotalousyritys Tapojärvellä oli Mätsiksessä tarjolla kesätyöpaikkojen lisäksi muita avoimia työpaikkoja. 
"Kerromme Mätsiksessä yrityksestämme, toiminnastamme, uramahdollisuuksistamme, avoimista työpaikoista ja kesätyöpaikoista. Pidämme tapahtumaa tärkeänä väylänä tavoittaa potentiaalisia uusia työntekijöitä.  Olemme olleet Mätsiksessä mukana vuosittain", viestinnän asiantuntija Arto Huhta Tapojärveltä kertoo.

20240131_104849artohuhta

Viestinnän asiantuntija Arto Huhta oli Mätsis-rekrytointitapahtumassa kertomassa kiertotalousyritys Tapojärven monipuolisista uramahdollisuuksista ja toiminnasta.

Mätsis -rekrytointitapahtuma järjestettiin tänä vuonna Kemissä Lapin AMK:n Kosmos -rakennuksessa 31. tammikuuta ja edellisenä päivänä Rovaniemellä. Kemissä  mukana oli noin 50 toimijaa, yritystä ja oppilaitosta. Tapahtuma järjestetään vuosittain.

TEKSTI JA KUVAT: SOILE SUVANTO