Ajankohtaista

Laserpinnoituksella kaivosten komponentit saa uudenveroisiksi

02.11.2023

Laserpinnoitus edistää pinnoitusmenetelmänä kiertotaloutta, sekä pidentää tuotteiden elinkaarta. Myös kaivosala voisi hyödyntää menetelmää nykyistä paremmin. Keski-Pohjanmaalla toimiva Kokkola LCC esittelee lasermenetelmänsä hyötyjä kaivosalalla FEM2023 -tapahtumassa Levillä. 

kokkolalccFEM

Teollisuus hyödyntää laseria pintakäsittelyssä laajasti ja useilla aloilla on omat erikoislaserpinnoitteensa omille tuotteilleen. Esimerkiksi LCC:llä on on prosessiteollisuuteen tarkoitetuille holkeille oma erikoispinnoitteensa, joka lisää holkkien kovuutta ja korroosion kestoa ja sitä kautta tuotteiden käyttöikää.

Kaivospuolellakin laseria käytetään, esimerkiksi kaivos- ja maansiirtokoneiden komponentteihin.

"Myös kaivospuolella laseria voitaisiin alkaa hyödyntää nykyistä enemmän ja siksi tulimme FEM-tapahtumaan kertomaan palveluistamme ja erikoistuotteistamme", toimitusjohtaja Seppo Heiskanen Kokkola LCC Oy:stä kertoo.

Komponenttien kunnostus olisi kestävää toimintaa

Jo tällä hetkellä laserpinnoitusta käytetään kaivos- ja maansiirtokoneiden komponentteihin, kuten murskaimiin ja männänvarsiin. 

"Meillä on jo kaivoksia ja urakoitsijoita asiakkaita, mutta näen, että laserpinnoitteessa olisi kaivospuolella potentiaalia paljon laajempaan käyttöön. Kuluneita komponentteja kannattaisi kunnostaa kaivosalallakin. Lasermenetelmän avulla komponenteista saa uudenveroisia. Ja olisihan se kestävää toimintaa", Heiskanen pohtii.

Erikoismenetelmiä ei opi koulun penkillä

Kokkola LCC halusikin tulla FEM2023 -tapahtumaan levittämään tietoisuutta laserpinnoitteen käyttömahdollisuuksista kaivosalalla ja kertomaan yrityksen erikoisosaamisesta.

"Näitä menetelmiä, mitä käytämme, ei voi oppia koulun penkillä. Jokainen työntekijä on opetettu töihin tullessaan", Heiskanen kertoo. 

FEM2023 -tapahtumaan Heiskanen lähti Leville Keski-Pohjanmaalta Henri Haasalan kanssa, joka toimii nykyään teknisenä myyjänä. 

"Olin tehnyt LCC:llä hommia 15 vuotta ja opetellut kaiken laserpinnoituksesta. Työnantajani Sepon kanssa mietimme, että nyt olisi aika aivan uusille haasteille. Työpaikkaa en halunnut missään nimessä vaihtaa, joten tässä ollaan", Haasala hymyilee.

.
YRITYKSET MUKANA DIGIPOLIKSEN OSASTOLLA:

KAIVOSALA HAKEE UUSIA RATKAISUJA -JUTTU:

FEM2023 VERKKOSIVUT:

TEKSTI JA GRAFIIKKA: SOILE SUVANTO