Ajankohtaista

Kiertotalouskeskus palkitsi kummiluokkien parhaat kiertotalousteot

09.01.2023

Kiertotalouskeskus on palkinnut tänään kummiluokkiensa parhaat kiertotalousteot. Palkinnoksi oppilaat saivat kiertotaloustekohupparit, lahjakortit kirppikselle ja kakkukahvit. 

kummiluokka

Nelly Tölli, Aliina Tikkala, Evelina Sifis, Inka Ylikärppä ja Jenna Jyrkäs Syväkankaan koululta palkittiin kiertotalousteko -kisassa. 

Kummiluokat osallistuivat syksyn 2022 ryhmätöinä tehtävään kiertotalousteko -kisaan. Ryhmätöissä pohdittiin kiertotalousteemaa eri näkökulmista ja kisatöiden tuloksina oppilaat tekivät muun muassa videoita ja powerpointesityksiä.  

Kiertotaloustekokisassa palkittiin kustakin koulusta paras ryhmätyö.

”Suurin osa kisatöistä oli laadukkaita. Syväkankaan ja Karihaaran kouluissa päädyimme jakamaan ykkössijan kahdelle ryhmälle ja Hepolan koulusta palkittiin yksi ryhmä”, kummiluokkaprojektia vetänyt Teemu Saralampi Kiertotalouskeskuksesta kertoo.

Kiertotalousteko-129_LO RES

Kummiluokkaprojektia oppilaiden kanssa veti Kiertotalouskeskuksen projektipäällikkö, kiertotalouden asiantuntija Teemu Saralampi.

Kiertotalousteko-163_LO RES
Palkinnoksi oppilaat saivat kiertotaloustekohupparit, lahjakortit kirppikselle ja tilaisuudessa nautittiin kakkukahvit. Kaikki kummiluokkatoimintaan osallistuneet ysiluokkalaiset ovat saaneet osallistumisestaan loppusyksystä diplomit.


Syväkankaan koulusta kiertotaloustekohupparin ja lahjakortin Viikkotorin kirppikselle saivat Lilli Palo ja Vieno Rauhalan ryhmä sekä Aliina Tikkalan, Inka Ylikärpän, Nelly Töllin, Evelina Sifiksen ja Jenna Jyrkäksen ryhmä. Karihaaran koulusta palkinnon saivat Iida Hamari ja Julia Paakkolanvaara sekä toinen ryhmä, jossa olivat Julia H, Tanja ja Hanna. Hepolan koulusta parhaaksi rankattiin Siru Rantanen, Peppi Kaniin, Riku Määttä ja Ida Lehtola.

Evelina Sifis, Nelly Tölli, Inka Ylikärppä, Jenna Jyrkäs ja Aliina Tikkala olivat palkitsemistilaisuudesta mielissään.

Kiertotalousteko-177_LO RESKummiluokkaprojekti lisäsi  kiinnostusta kiertotalouteen

”Tuntuu mukavalta, kun näin huomioidaan. Koko kummiluokkaprojekti oli kiva ja lisäsi kiinnostusta kiertotalouteen. Voisi sitä hyvinkin kuvitella, että työskentelisi tulevaisuudessa kiertotalouden parissa”, tytöt sanovat.

Suurin osa palkituista oli tyttöjä. Lapin ammattikorkeakoulun bio- ja kiertotalouden erityisasiantuntija, yliopettaja Sanna Tyni ei olisi tästä huolissaan.  ”Tytöt tuovat uudenlaista näkökulmaa asioihin. Tulevat insinöörit ja tieteen tekijät tulevat olemaan yhä enemmän naisia ja se on vain hyvä asia", palkituille oppilaille Lapin amk:n kiertotalousopintoja kakkukahvien jälkeen esitellyt Tyni sanoo. 

Kiertotalousteko-231_LO RES

Lapin ammattikorkeakoulun yliopettaja Sanna Tyni esitteli ysiluokkalaisille palkintojenjakotilaisuuden jälkeen amk:n kiertotalousopintoja. 

Kummiluokkapilotti alkoi syksyllä 2022 - toiminta jatkuu

Kiertotalouskeskus aloitti syksyllä 2022 kaikkien kemiläisten ysiluokkien kanssa yhteistyössä ensimmäistä kertaa kummiluokkatoiminnan, jossa on tehty tutuksi kiertotaloutta.

Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila pitää syksyn 2022 kummiluokkapilottia onnistuneena ja toimintaa aiotaan jatkaa.
 
”Kehitämme toimintaa koulujen kanssa yhteistyössä eteenpäin. Pyrimme tekemään kummiluokkatoiminnasta sellaisen, että se aidosti kiinnostaa nuoria. Tavoitteena on hoksauttaa ysiluokkalaisia siitä, että kiertotalous voi olla oma tulevaisuuden urapolku ja ehkäpä jopa omalla asuinalueella”, Pussila sanoo.

tuomaskummiluokka
Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila toivoo, että kummiluokkatoiminnan avulla nuoret innostuisivat kiertotaloudesta tulevaisuuden urapolkuna. 

Nuori sukupolvi ymmärtää kiertotalouden merkityksen

Oppilailta kerätty kirjallinen palaute on ollut rohkaisevaa.Kiertotalousteko-181_LO RES

"Palautteissa kerrotaan esimerkiksi, että nyt ymmärtää, mitä kiertotalous tarkoittaa ja on saanut kummiluokkapilotin kautta
tietoa Veitsiluotoon rakennettavasta uudesta tekstiilikuitutehtaasta", Saralampi kertoo oppilaiden antamasta palautteista.  

Kemin Digipolis Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Heikkaa ilahduttaa nuoren sukupolven kiinnostus kiertotalousasioihin.

”Tulevaisuus näyttää erinomaiselta, kun näitä nuoria katselee”, Kimmo Heikka totesi palkitsemistilaisuudessa Kemin Digipolis Oy:n auditoriossa.

Palkinnot jaettiin 9.1. klo 12-13 Kemin Teknologiakylässä, Tietokatu 3, auditoriossa. Palkitsemistilaisuuden jälkeen oppilaille esiteltiin Lapin amk:n kiertotalousopintoja Tietokatu 1:ssä. 

TEKSTI: SOILE SUVANTO KUVAT: KUVAVUORINEN

Kemin Digipolis Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Heikka luottaa nuoreen sukupolveen.