Ajankohtaista

Kiertotalouskeskus on ollut perustamassa palkittua ekoteollisuuspuistojen verkostoa

16.11.2023

Valtakunnallinen ekoteollisuuspuistojen verkosto on palkittu tutkimustietoa tuottaneessa CICAT5-hankkeessa. CICAT5 on palkinnut kiertotaloutta Suomessa esimerkillisesti omalla toiminnallaan edistäneitä henkilöitä, organisaatioita ja aloitteita. Kiertotalouskeskus on vetänyt ekoteollisuuspuistojen verkostoa pitkään ja ollut myös perustamassa verkostoa vuonna 2018.

ekoteollisuuspuistopalkittu161120232

Palkintoja jaettiin kaikkiaan kymmenessä kategoriassa. Ekoteollisuuspuistojen verkostoa vetävä Lounapuiston erityisasiantuntija Jouko Urmas kuvassa neljäntenä vasemmalta.

Tällä hetkellä ekoteollisuuspuistojen verkoston vetovastuu on salolaisella Lounapuistolla. Palkinnon Helsingissä pokkaamassa käynyt Lounapuiston erityisasiantuntija Jouko Urmas muistuttaa, että palkinto kuuluu koko verkostolle.

"Kiittää pitää varsinkin Sitraa ja Digipoliksen Kiertotalouskeskuksen porukkaa verkoston synnyttämisestä ja johtamisesta tähän vuoteen asti, Urmas sanoo.

Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila on mielissään palkinnosta. "On todella hienoa, että verkostomainen tapamme työskennellä kiertotalouden puolesta on huomattu muuallakin tulokselliseksi. Itse asiassa toimintatapamme herättää kiinnostusta myös kansainvälisesti, sillä toiminta on ainutlaatuista perustuen avoimuuteen", Pussila kertoo.

ekoteollpalkinto16112023

Pussila kiittää Urmaksen tavoin myös Sitraa, joka rohkaisee ennakkoluulottomasti kokeilemaan uudenlaisia tapoja tehdä asioita. "Myös työ- ja elinkeinoministeriölle ja muille rahoittajillemme kiitosta, että se on nähnyt arvokkaana ekoteollisuuspuistojen verkoston toiminnan kehittämisen. Verkoston avulla olemme pystyneet jakamaan esimerkiksi erilaisia käytänteitä, liiketoimintamalleja, järjestämään erilaisia tapahtumia, tuomaan esille toimintaamme, pohtimaan yhdessä ratkaisuja pulmiin ja niin edelleen.  Ja jos lyhyesti pitäisi asia kuvata, olemme pystyneet vauhdittamaan yhdessä kiertotaloutta monin tavoin eteenpäin", Pussila sanoo.

CICAT2025 -hankkeen päätösjuhlassa oli kaikkiaan kymmenen palkintokategoria, ja palkintoja muun muassa kiertotalousyritysten esilletuomisesta, kiertotalouden visualisoinnista, kiertotalouteen kannustavasta kielenkäytöstä ja uuden liiketoiminnan luomisesta.

Palkinnon saivat ekoteollisuuspuistojen verkoston lisäksi Elina Saarinen (Uusiouutiset), Inka Leisio (Lassila & Tikanoja), graafikko Jani Ikonen, Timo Huhtamäki (Emmy Clothing Company), Samuli Laurikainen (Silmusalaatti/Snafu Oy), Saara Karkulahti (Pohjois-Savon ELY-keskus), Anne Kaiser (Saint-Gobain Finland), Sakari Ermala (Verte Oy), Matti Aistrich, Heikki Sorasahi, Nani Pajunen ja Samuli Laita (Kiertotalouden kiinnostavimmat -lista). 

CICAT-hanke on tuottanut tutkimustietoa kiertotaloutta vauhdittavista tekijöitä, kuten liiketoimintamalleista, lainsäädännöstä ja kielestä, viiden vuoden ajan.

LUE LISÄÄ EKOTEOLLISUUSPUISTOJEN VERKOSTOSTA:

TEKSTI JA GRAFIIKKA: SOILE SUVANTO