Ajankohtaista

Kiertotalouskeskus mukana OECDn kestävän kaivostoiminnan selvityksessä

05.04.2024
Kiertotalouskeskus on mukana tuottamassa tietoa taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n selvitykseen eurooppalaisen kestävän kaivannaistoiminnan ja vihreän siirtymän tukemiseksi.  OECDn edustajat ovat tutustuneet maaliskuussa Kemissä ja Lapissa kaivosalaan ja kiertotalouteen. Kemissä delegaatio kävi tutustumassa muun muassa Outokummun kaivokseen tuhannen metrin syvyydessä. Selvityksen tulokset julkistetaan kesällä 2025 Lapissa.

DSC06814Andres Sanabria on mukana OECD:n kestävän kaivannaistoiminnan ja vihreän siirtymän selvitystyössä. Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila kertoi delegaatiolle vierailupäivänä Kiertotalouskeskuksen toiminnasta. KUVA: VIDECAM

OECD:n delegaatio tutustui Kemissä Kiertotalouskeskuksen, kehitysyhtiö Kemin Digipolis Oy:n toimintaan sekä alueen yrityksiin. "Olemme saaneet toimeksiannon tunnistaa hyvät käytänteet ja haasteet kaivosalueista, joihin tutustumme sekä laatia politiikkasuosituksia kestävän kaivostoiminnan tukemiseksi", Andres Sanabria kuvailee tehtävää.

Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila kertoi olevansa iloinen, jos voi auttaa tiedon vaihdossa ja keruussa OECDn ryhmää.

"Ryhmä sai vierailulla jo paljon tietoa ja sovimme, että palaamme tarvittaessa tarkentavin tiedoin asiaan", Pussila kertoo.

Suomen lisäksi OECDn analysoijaryhmä tutustuu kaivosalueisiin Kreikassa, Portugalissa, Espanjassa ja Ruotsissa. Suomesta mukana on neljä muutakin maakuntaa: Kainuu, Keskipohjanmaa, Pohjois-Karjala ja Pohjois-Pohjanmaa. 

Outokummun kaivoksella 1000 metrin syvyyteen

Vierasjoukko pääsi tutustumaan myös Outokummunkaivokseen, aina tuhannen metrin syvyyteen saakka. Kaivosvierailun lisäksi Sanabrian mieleen jää koko Suomen Lappi kiinnostavana ja erilaisena alueena. "Alue on iso, harvaanasuttu, mutta toisaalta Lapissa on voimakas teollisuuskeskittymä Meri-Lapin alueella. Ja sitten Lapissa on porot, mielenkiintoista. Seuraavaksi lähdemme Ruotsiin. Jännittävää nähdä, miten vihreän siirtymän jätti-investoinnit siellä näkyvät."

OECD lupasi tulla toistekin Lappiin

OECDn väki lupaa tulla Lappiin toistekin, nimittäin kertomaan selvityksessä esiin nousseet havainnot ja Euroopan laajuiset tulokset. Tulokset esitellään kansainvälisessä kaivosseminaarissa Lapissa kesäkuussa 2025.

OECD:n toteuttaman selvityksen tavoitteena on tuottaa yksityiskohtaiset kuvaukset kaivosalueista, tunnistaa EU:n kaivosalueiden hyvät käytänteet ja haasteet sekä laatia politiikkasuosituksia kestävän kaivostoiminnan tukemiseksi ja vihreän siirtymän edistämiseksi Euroopassa. Selvityksen tuloksena kaivosalueille laaditaan toimintasuunnitelmaehdotukset, joiden avulla vahvistetaan niiden roolia EU:n vihreässä siirtymässä ja edistetään paikallista hyvinvointia. 
 
DSC06960
Kiertotalousyhtiö Tapojärvi Oyn toimitusjohtaja Mari Pilventö kertoi yhtiön missiona olevan olla teollisuuden johtava kiertotalousyhtiö vuoteen 2035 mennessä. KUVA: VIDECAM
 
 
 
DSC06999
Geopalveluyritys Palsatech Oy:n toimitusjohtaja Maiju Määttä kehui, että Kiertotalouskeskus on sparrannut ja Digipolis ratkonut tilakysymyksiä heidän yritystaipaleellaan. KUVA: VIDECAM
 
DSC06877
 
Vety- ja kiertotalouden projektipäällikkö Janne Rautio Kiertotalouskeskuksesta kertoi Digipolis Kemin Teknologiakylässä vierailleelle OECDn delegaatiolle, mitä kaikkea vetyrintamalla Lapissa on vireillä. KUVA: VIDECAM 
DSC06693

Lapin Liiton maakuntajohtaja Mika Riipi antoi OECD -vieraille tuhdin paketin tietoa Lapista. KUVA: VIDECAM