Ajankohtaista

Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila "Metsä Groupin esiselvitys kuitutehtaasta Kemiin tai Äänekoskelle on hyvä uutinen"

26.03.2024

Metsä Group käynnistää esiselvityksen ensimmäisestä tekstiilikuitua tuottavasta kaupallisesta tehtaasta. Mahdollinen tekstiilikuitutehdasta suunnitellaan esiselvityksessä  joko biotuotetehtaan vierelle Äänekoskelle tai Kemiin. Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila sanoo, että juuri tällaisia hyviä uutisia talous nyt tarvitsee. Kemistä visioidaan kiertotalouden kuitulaaksoa, jossa toimisi tulevaisuudessa jopa useita alan toimijoita. 

metsagroupkuitulaakso-1

Metsä Group on kehittänyt Kuura-tekstiilikuitua vuodesta 2020 lähtien.

“Kuura-tekstiilikuitua on tutkittu ja kehitetty Äänekosken koetehtaassamme pitkäjänteisesti vuodesta 2020 lähtien, sillä kestävämmille tekstiilikuiduille on maailmanlaajuisesti kova kysyntä. Kuura-tehdas loisi toteutuessaan edellytykset suomalaiselle tekstiilikuidun kaupalliselle tuotannolle ja samalla lisäisi sellun jalostusastetta Suomessa”, kertoo Metsä Springin toimitusjohtaja Niklas von Weymarn.

Kuitu valmistetaan havusellusta ilman fossiilisia polttoaineita. Kuitua on tutkittua ja kehitetty muun muassa Äänekosken koetehtaalla. Nyt alkava esiselvityshanke on mahdollisen kaupallisen tehdasprojektin ensimmäinen suunnitteluvaihe.

Esiselvityshankkeessa määritellään muun muassa tehtaan investointisumma ja sen myötä myös koko liiketoimintaidean kannattavuus. Esiselvityksen on määrä kestää noin vuoden, minkä jälkeen hanke voi edetä tarkempaan esisuunnitteluvaiheeseen.

“Koska tekstiilikuitutehdas integroitaisiin biotuotetehtaaseemme, hyödyntäisimme prosessissa naapuritehtaan tuottamaa uusiutuvaa energiaa sekä mahdollisuutta erilaisille suljetuille kierroille. Kaikki raaka-aine on peräisin sertifioiduista suomalaisista metsistä noin sadan kilometrin säteeltä tuotantopaikasta", von Weymarn täydentää.

Tehdas työllistäisi noin 250 henkeä, ja tuotanto olisi toteutuessaan noin 100 tuhatta tonnia vuodessa, mutta tarkkaa kokoa ei ole vielä määritetty.

Metsä Groupin yhteistyökumppani, japanilainen tekstiiliyhtiö Itochu, on jo testannut kansainvälisten markkinoiden kiinnostusta Kuura-tekstiilikuitua kohtaan. Itochu on muun muassa tuonut materiaalista valmistettuja vaatemallistoja markkinoille ja viimeisimpänä valmistanut mallikappaleen Metsä Groupin työtakista yhteistyössä Lindström Oy:n kanssa.

“Osana esiselvitystä olemme jo aloittaneet merkittävän yhteistyön myös Andritzin kanssa, joka on toimittanut osan Äänekosken biotuotetehtaastamme ja osan Kuura-koetehtaamme laitteista. Yhteistyön tavoitteena on kehittää Kuura-konseptille muun muassa sellun esikäsittelymenetelmää, fiksuja tapoja yhdistyä biotuotetehtaan eri osastoihin ja tuotannon automaatiotasoa”, toteaa von Weymarn yhteistyömahdollisuuksista.

metsägroupkuura