Uudelleenvalmistuksessa on monta eri arvoketjun bisnesmahdollisuutta

uutinen_dipo_190118

- Uudelleenvalmistus on käytöstä poistettujen tuotteiden tai komponenttien valmistamista uudelleen siten, että niiden toiminnallisuus, laatu ja takuu vastaavat uusia tuotteita. Uudelleenvalmistuksella voidaan vastata kasvaviin tuotannon kestävyysvaatimuksiin, säästää materiaaleja ja energiaa sekä vähentää jätettä, valottaa kiertotalouskeskuksen vetäjä Kari Poikela.

Uudelleenvalmistus on kehittynyt alun perin taloudellisten hyötyjen pohjalta. Uudelleenvalmistetut tuotteet voidaan myydä halvemmalla, mutta niistä on mahdollista saada suhteellisesti suurempi voitto.

- Design for remanufacturing eli kierrätettävyys pitää huomioida jo suunnitteluvaiheessa. Esimerkiksi Caterpillar on saavuttanut uudelleenvalmistuksella 90 prosentin säästön energiassa ja materiaalissa. Pitää myös huomioida, että uudelleenvalmistuksessa on monta eri arvoketjun bisnesmahdollisuutta, kuten materiaali- ja tuotepankit, palvelut ja logistiikka, kertoo Kari Poikela.

Uudelleenvalmistusta voidaan pitää kierrätyksen parhaimpana muotona, mutta siirtyminen uudelleenvalmistukseen merkitsee fyysisten tuotteiden ja tuotanto- ja palvelujärjestelmien radikaalia uudelleenajattelua. Vaikka mahdollisuuksia materiaali- ja kustannussäästöihin on paljon, uudelleenvalmistus tunnetaan Suomessa yleisesti ottaen kuitenkin vielä varsin huonosti.

- Päivän tuloksena yrityksillä on kirkkaampi käsitys siitä, mitä uudelleenvalmistuksen aloitus vaatii ja mitä ovat sen tarjoamat konkreettiset hyödyt. Samalla osallistujille kerrottiin, minkälaisia kehittämiskumppaneita tällä saralla ovat Kiertotalouskeskus ja VTT, päättää Poikela.

Viimeisimmät Uutiset