Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen: ”Kemi-Tornion toimintamalli tulee jatkossa laajentumaan myös muille alueille Suomessa”

anne_mari_virolainen

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen oli erittäin tyytyväinen Kemin juhlavuodelleen valitsemasta sloganista ”The Arctic Biocapital”, joka on olennainen osa tiistaina 150 vuotta täyttäneen kaupungin julkista kuvaa.

”Suomalaiset ovat monesti turhan vaatimattomia omasta osaamisestaan. Siksi on hienoa, että Kemi tuo rohkeasti esille omaa erikoisosaamistaan”, kehui Virolainen puheessaan keskiviikkona Kemissä järjestetyssä kansainvälisessä kiertotalousfoorumissa. Virolainen nosti Kemin esille edelläkävijänä kestävän kehityksen ja kiertotalouden kehittäjänä.

”Tämä alue antaa esimerkin muille. Kemi-Tornion toimintamalli tulee jatkossa laajentumaan myös muille alueille Suomessa”, totesi Virolainen. Virolainen otti puheessaan odotetusti kantaa ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun puolesta. Hän nosti esille monia esimerkkejä saastuneista teollisuuskaupungeista ympäri maailmaa. Virolaisen mukaan suomalaisella ympäristöteknologian osaamisella on paljon annettavaa kansainvälisille teollisuuden toimijoille ja teollisuuskeskittymille. ”Pitkässä juoksussa olemme kaikki häviäjiä, jos emme toimi nyt”, korosti Virolainen.

Kemi-Tornion alueen teollisuuden parissa kehittynyt kiertotalousosaaminen on herättänyt laajaa kansainvälistä kiinnostusta. Paikallisen osaamisen näkökulman toi vahvasti esille Kiertotalouskeskuksen johtaja Kari Poikela: ”Sitra, Kemin kaupunki, Digipolis ja Lapin AMK ovat Kemissä toimivan Kiertotalouskeskuksen avaintekijät. Olemme rakentaneet systemaattisesti verkostoamme seitsemän vuotta, ja tavoitteenamme on tuottaa työkaluja, joilla Kemi-Tornion toimintamalli voidaan monistaa muille alueille Suomessa ja myös kansainvälisesti. Tällä hetkellä teemme kehitystyötä Sitran ja yhdeksän suomalaisen ekoteollisuuspuiston kanssa toimintamallin viemiseksi seuraavaan vaiheeseen.”

SITRAn johtava asiantuntija Nani Pajunen oli Poikelan kanssa samoilla linjoilla: ”Yhteinen hankkeemme on edennyt todella hienosti ekoteollisuuspuistojen verkoston kanssa. Muutaman viikon päästä tuomme tuloksiamme esille EU-tasolla Brysselissä.”

Kansainvälisen kiertotalousfoorumin kaukaisimmat vieraat tulivat Kiinasta. Osallistujien joukossa oli muun muassa Kiinan valtion hallinnoiman kiertotalousjärjestön (CACE) varapääjohtaja Zhao Kai. Yritysmaailmaa edustivat muun muassa Metsä Group, Outokumpu, Stora Enso ja Tapojärvi. Lisäksi mukana olivat Lapin liitto, Lapin ELY-keskus, Lapin yliopisto, Kiertotalouskeskus, Kemin Digipolis ja Kemin matkailu.

Viimeisimmät Uutiset