Teollisuuden sivuvirrat luovat tulevaisuutta

digipolis-uutiskuva-110517

Lapin Ammattikorkeakoulun rehtori Martti Lampela, SMA Mineralin ympäristöpäällikkö Johanna Holm ja Stora Enson Veitsiluodon tehtaan ympäristöpäällikkö Pipsa Maikkula olivat päärooleissa torstaina Digipoliksessa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

”Suomi haluaa olla maailman johtava maa kiertotaloudessa, ja Kemi-Tornio puolestaan haluaa olla Suomen ykkönen teollisuuden kiertotaloudessa. Ennen kaikkea kysymys on alueellisesta yhteistyöstä suurteollisuuden, pk-yritysten ja koulutussektorin kesken”, sanoi Digipoliksen toimitusjohtaja Kimmo Heikka torstaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Heikan sanoilla on katetta, sillä Lappi on EU:n strateginen klusterimallialue luonnonvarojen kestävässä jalostuksessa ja Kemin Digipolis Oy toimii klusterin vetäjänä. Lisäksi Digipolis Oy on Sitran kiertotalouden toimintaohjelman kärkihankkeen avaintoimija. Pohjoismaiden Ministerineuvosto valitsi myös Kemi-Tornion kiertotalouden innovaatioalustan ”Best Nordic Bioeconomy Cases”-joukkoon.

Teollisten symbioosien ja ympäristöliiketoiminnan arvo alueellamme on arvioitu olevan vuositasolla 200 miljoonaa euroa. Kierto- ja biotalouden uusien investointien liiketoimintapotentiaali Lapissa on kuitenkin nykytasoon verrattuna kymmenkertainen, joten voimme puhua vahvasta tulevaisuudenalasta.

”Digipoliksen vahvuus on nimenomaan teollisuuden kiertotalouden asiantuntijuudessa. Ydinosaamistamme hyödynnetään suurteollisuuden ja pk-yritysten rajapinnassa”, totesi projektipäällikkö Teemu Saralampi Digipoliksesta.

Digipolis oli torstain tilaisuudessa kokoavana voimana. Päärooleissa olivat kuitenkin Stora Enson Veitsiluodon tehtaan ympäristöpäällikkö Pipsa Maikkula, SMA Mineralin ympäristöpäällikkö Johanna Holm ja Lapin Ammattikorkeakoulun rehtori Martti Lampela. He kaikki ovat vahvoja alueellisia toimijoita.

”Näen Digipoliksen tarjoaman tukitoiminnan erittäin tärkeänä SMA Mineralin kaltaiselle yritykselle", kertoi Holm.

”Suurin osa teollisuuden sivuvirroistamme hyödynnetään jo paikan päällä tehtaalla, mutta tietenkin olemme aina kiinnostuneet etsimään uusia yhteistyökumppaneita”, sanoi puolestaan Maikkula.

”Ammattikorkeakoulu on valmis panostamaan kiertotalouteen sekä koulutuksessa että tutkimus- ja kehittämishankkeissa. Näemme sen strategisesti erittäin tärkeänä tulevaisuuden alana”, tiivisti Lampela.

Viimeisimmät Uutiset