Sivuvirroissa siirrytään selvityksestä konkretiaan

 

sivuvirrat

Meri-Lapin teollisuuden sivuvirtoja pyritään hyödyntämään ja innovoimaan uudeksi liiketoiminnaksi alueelle.

Teollisuuden sivuvirrat -hanke siirtyi lokakuussa kakkosvaiheeseen, jonka tavoitteena on saada aikaan uutta liiketoimintaa pk-sektorille Meri-Lapissa.

Vuoden 2013 lopussa käynnistetty Arktisen teollisuuden sivuvirrat -hanke tuli ensimmäisen vaiheensa osalta päätökseen kesäkuussa. Projektipäällikkö Teemu Saralampi toteaa asetettujen tavoitteiden täyttyneen onnistuneesti.

– Ensimmäisessä vaiheessa tehtiin selvitystä Meri-Lapin alueella sen tunnistamiseksi, mitä teollisuuden sivuvirtoja syntyy vuosittain, ja kartoitettiin liiketoimintapotentiaalia niiden hyödyntämisen osalta, Saralampi kertoo.

Lokakuun alussa tuli päätös hankkeen jatkumisesta seuraavaan vaiheeseen, jossa selvitystyöstä siirrytään nyt liiketoimintapotentiaalin eteenpäin viemiseen.

– Konkreettinen tavoite on saada aikaan tästä merilappilaisille yrityksille liiketoimintaa – että joku yksittäinen pk-yrittäjä tai yrityskonsortio saa omaan liiketoimintatarjoamaansa jotain sivuvirtoihin liittyvää, Saralampi kertoo.

Matchmaking luo mahdollisuuksia

Hankkeen toinen vaihe kestää vuoden 2016 loppuun saakka. Sen aikana Digipoliksen rooli hankkeen vetäjänä on auttaa yrityksiä liiketoimintalähtöjen löytämisessä ja eteenpäin viemisessä.

– Painopiste on nyt löydettyjen sivuvirta-casejen eteenpäin viemisessä, yritysten yhteensaattamisessa ja mahdollisuuksien esiinnostamisessa, Teemu Saralampi toteaa.

Tärkeässä roolissa ovat esimerkiksi erilaiset matchmaking-tapahtumat, joissa tutustutaan konkreettisesti sivuvirtoihin, käydään ammattilaisten kanssa läpi tilannetta ja järjestetään ideariihiä. Niiden halutaan välittävän yrittäjille tietoa ja poikivan uusia liikeideoita sivuvirroista.

Meri-Lapin alueella kehitystyö sivuvirtojen hyödyntämisen osalta on valtakunnallisesta näkökulmastakin katsottuna varsin ansiokasta. Digipolis tekeekin hankkeen puitteissa yhteistyötä erilaisten asiantuntijatahojen, kuten Aaltoyliopiston, kanssa. Alueen yritysten toimintaa Saralampi pitää edistyksellisenä.

– Meri-Lapin alueella merkittävää on voimakas yhteistyö teollisuusrajojen yli, Saralampi kertoo, mutta toteaa työnsarkaa sivuvirtojen hyödyntämisessä bisnekseksi yhä riittävän.

– Jos se olisi helppoa, se olisi tehty jo. Digipoliksen rooli on auttaa yrityksiä siinä.

Viimeisimmät Uutiset