Professori Stan Higgins: ”Lapin suuri mahdollisuus on osaamisen viennissä”

 

stanhiggins

Professori Stan Higgins

 

Lappi valittiin viime vuonna yhdeksi Euroopan klustereiden kehittämisen mallialueeksi kuuden muun kärkialueen joukossa. Klusteritoiminnan tuloksena Lappi edistyy tavoitteessaan olla EU:ssa edelläkävijä ja mallialue luonnonvarojen kestävässä jalostamisessa. Siksi asiantuntijoiksi kehittämistyöhön on valittu alansa eurooppalaisia huippunimiä.

Asiantuntijoista professori Stan Higgins on prosessiteollisuuden ammattilainen, joka palkittiin viime vuonna Euroopassa tittelillä Cluster Manager of the Year.

”Lapin vahvuutena ovat ennen kaikkea osaavat ja korkeasti koulutetut sekä alueen kehittämiseen sitoutuneet ihmiset. Se on erittäin hyvä perusta menestykselle. Yksi Lapin suuri mahdollisuus on osaamisen viennissä”, kertoi viime viikolla Kemin Digipoliksessa vieraillut Stan Higgins.

Higgins korostaa, että Lapin arktiset olosuhteet ovat luoneet monenlaista erikoisosaamista, jota löytyy harvoilta muilta alueilta.”Lisäksi alueella on pitkät perinteet puunjalostuksessa ja raskaassa teollisuudessa, jotka ovat luoneet pysyviä työpaikkoja”, sanoi Higgins.

Higginsin mukaan klusteritoiminta tarkoittaa parhaimmillaan sitä, että alueen yritykset löytävät yhteisen maalin, jota alueellinen hallinto tukee. ”Monesti yritykset ovat kääntyneet osaamisessaan liiaksi sisäänpäin, mikä voi pahimmassa tapauksessa johtaa mahdollisuuksien hukkaamiseen. Monesti yhteiset tavoitteet auttavat katsomaan asioita avarammin. Amerikkalaisen jalkapallon termein klusteriorganisaatiolla kuten Digipoliksella tulee olla klusteritoiminnassa pelinrakentajan rooli”, totesi Higgins.

Mitä Higginsin esittelemä avarampi katsantokanta sitten käytännössä merkitsee? Elävän esimerkin avarammasta näkemyksestä Higgins ottaa insinöörivetoisten yritysten maailmasta, jossa tekninen osaaminen on yleensä huipputasoa, mutta myynti ja markkinointi ovat suuria haasteita. ”Jos haluaa opetella parhaita puolia asiakaspalvelusta, kannattaa mallia ottaa McDonaldsilta”, hymyilee ympäri maailmaa asiantuntijana työskennellyt Higgins.

Digipoliksen ohjelmapäällikön Kari Poikelan mukaan klusteritoiminnan kehittämistä jatketaan yritysten kanssa ja muualta saatuja oppeja sovelletaan lappilaisin maustein. “Asiantuntijatiimin loppuraportti valmistuu vuodenvaihteessa ja sen pohjalta toimintaa kehitetään entisestään”, sanoo Poikela.

Lisätietoja:

Kimmo Heikka

toimitusjohtaja

kimmo.heikka@digipolis.fi

+358 40 555 80 20

 

Kari Poikela

ohjelmapäällikkö

kari.poikela@digipolis.fi

+358 50 435 8283

Viimeisimmät Uutiset