Kemissä kehitetään teollista internetiä maailmanmarkkinoille

 

niemela-ja-rauhala-mantis-net
Lapin AMKin osalta projektin valmistelusta vastasivat nuoren polven tutkijainsinöörit Antti Niemelä ja Ville Rauhala. Kuva: Lapin AMK.


Euroopan komissio suuntaa 148 miljoonaa euroa Euroopan kilpailukyvyn parantamiseen. Lapin ammattikorkeakoulu on ainoana suomalaisena korkeakouluna työssä mukana.

Komission ohjaamassa ECSEL-haussa valituksi tuli kuusi projektia, joiden kokonaisbudjetti on noin 148 miljoonaa euroa. AMK on mukana laajassa Mantis-projektissa, jossa toimii 47 osapuolta 12 eri Euroopan maasta.

Lapin AMKin osalta projektin valmistelusta vastasivat nuoren polven tutkijainsinöörit Antti Niemelä ja Ville Rauhala Käynnissäpidon tutkimusryhmästä, joka toimii Compus-talossa Kemin Digipoliksessa.

Mantisin budjetti on 30,7 miljoonaa, josta Lapin AMKin osuus on 455 000 euroa.

- Viisitoista prosenttia hakemuksista hyväksyttiin, ja Mantis oli yksi niistä, projekti-insinööri Antti Niemelä kertoo.

Mantisin tärkein teema on luoda ohjelmistoalusta ennakoivan kunnossapidon tarpeisiin. Projektin englanninkielinen nimi on kokonaisuudessaan Cyber Physical System based Proactive Collaborative Maintenance. Mantis-hanketta koordinoi Espanjalainen Mondragon University. Suomen koordinaattori on VTT Espoo. Mantis-projektissa kehitettyjä ratkaisuja tullaan demonstroimaan ja testaamaan eri aloilla. Näitä ovat tuotantolaitteiden, ajoneuvojen, energiantuotannon ja terveydenhuollon laitteiden kunnossapito. Kaiken kaikkiaan testikohteita on 14. Esimerkiksi energiantuotannon alla on neljä kohdetta: merellä olevat tuulivoimalat, aurinkovoimalat, maalla olevat tuulivoimalat sekä perinteiset energiantuotantolaitokset.

Suomi on mukana energiasektoriolla, ja Fortum Power & Heatin mukaan tulon myötä kehittämistyön pääpainoksi valikoitui perinteinen energiatuotanto. Lapin AMKin ja Fortumin lisäksi Suomen konsortioon kuuluvat VTT, Nome, Solteq ja Wapice.

Viimeisimmät Uutiset