Kemi liittyy Pohjoismaiden puukaupunkien verkostoon

 

tyttiahoranta

 

Kemi liittyy kolmantena suomalaisena kaupunkina Nordic Wooden Cities -verkostoon, jossa ovat jo aiemmin mukana Kouvola ja Espoo. Mukaan on liittynyt myös Sodankylän kunta.

Verkoston lippulaivana on ruotsalainen Växjö, jonka BBC arvioi Euroopan vihreimmäksi kaupungiksi jo kymmenkunta vuotta sitten. Aktiivisin maa lienee kuitenkin Norja, joka on edustettuna 11 kaupungin verkostossa peräti viiden keskuksen voimin.

- Verkoston kautta tiedämme, mitä alalla on menossa eri pohjoismaissa, mihin suuntaan puurakentaminen kehittyy ja miten sitä voidaan yhdessä kehittää. Voimme myös oppia muiden kokemuksista niin hyvässä kuin pahassa. Tärkeää on myös oppilaitosverkoston hyödyntäminen, uusimpien tutkimustulosten saaminen verkoston toimijoiden käyttöön, kertoo Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen.

Nordic Wooden Cities -verkostoon liittymisen moottorina on Digipolis, joka on ottanut pohjoisen puurakentamisessa eräänlaisen viestinviejän roolin Lapin Ammattikorkeakoulun ja Ammattiopisto Lappian kumppanina.

- Yksin olemme pieni tekijä, mutta laajassa verkostossa voimme saada paljon aikaan. Verkoston jäsenkaupungit tukevat toisiaan muun muassa paikkakuntien puurakentamisen strategian laatimisessa, toteaa Digipoliksen projektipäällikkö Tytti Ahoranta.

Kemin kaupunki haluaa edistää omilla toimillaan puurakentamista. Konkreettinen esimerkki tästä on kesäkuussa Sauvosaareen valmistuva jalkapallokatsomo. Kemissä muutenkaan puurakentamisen kehittäminen ei ole jäänyt pelkästään teorian asteelle. Siitä ovat muun muassa todisteina Ajoksessa jatkuvassa käytössä oleva CLT-Koetalo ja Stora Enson Veitsiluodon tehdasalueelle rakennettu massiivinen meluntorjuntaseinä. Kaikissa näissä kohteissa on hyödynnetty paikallista CLT-osaamista.

- Tiedämme mikä arvo CLT-osaamiskeskuksella on tällä hetkellä kansainvälisestikin, sanoo Ahoranta.

Palkittua kansainvälistä osaamista

Nordic Wooden Cities on kansainvälisesti arvostettu ja palkittu verkosto, joka esimerkiksi sai vuonna 2013 itävaltalaisen Schweighofer-innovaatiopalkinnon. Palkinnon myöntämisen perusteluina olivat parhaimmat Euroopan metsä- ja puuteollisuuden kilpailukyvyn kasvua edistävät innovatiiviset konseptit, teknologiat, tuotteet sekä palvelut. Verkosto on ennen kaikkea näköalapaikka ja puurakentamisen liittyvän tiedon lähde.

Lisätietoja:

Tytti Ahoranta, projektipäällikkö

Puurakentaminen Kemin Digipolis Oy

Tietokatu 6, 94600 Kemi

+358 40 504 2257

tytti.ahoranta@digipolis.fi

www.digipolis.fi

Viimeisimmät Uutiset