Pohjoisen verkostoyhteistyö nousi Euroopan kärkeen

 

tiedote_592014

Lappi on valittu yhdeksi Euroopan klustereiden kehittämisen mallialueeksi kuuden muun kärkialueen joukossa. Valinnan teki 44 hakijan joukosta Euroopan komission yritys- ja teollisuustoiminnan pääosasto (Unit for SMEs: Clusters and Emerging Industries at the European Commission’s Enterprise and Industry Directorate-General). Lappi on hienossa seurassa, sillä muut avoimen haun perusteella valitut alueet ovat Hampuri, Tukholma, Keski-Portugalin suuralue, Ranskan Nord-Pas de Calais ja West Region Romania.

"Tämä on hieno edistysaskel, joka avaa monia uusia mahdollisuuksia Lapin kehittämiseen. Hakemuksen koosti Digipolis eri tahojen kanssa laajapohjaisesti Lapissa ja kansallisesti. Hakemuksen valmistelua ripeällä aikataululla auttoi Lapin kaivannais- ja teollisuuspalvelutoimijoiden kehittäjäverkosto sekä sen tekemä laaja yhteistyö", kertoo Digipoliksen toimitusjohtaja Kimmo Heikka.

Mallialueet on valittu kehittämään ja toteuttamaan uusia eurooppalaisia klustereiden toimintatapoja, jotka hyödyntävät innovatiivisesti muun muassa alueiden luonnollisia vahvuuksia. Mallialueet saavat käyttöönsä Euroopan klusterien seurantakeskuksen asiantuntijaosaamisen.

"Täytyy olla ylpeä - kuuden mallialueen joukkoon pääsy on hieno saavutus ja näyttö lappilaisesta verkostoyhteistyöstä. Samalla se on myös erinomainen mahdollisuus hakea uusia toimintamalleja ja rahoitusmahdollisuuksia lappilaiseen elinvoimatyöhön", arvioi Lapin maakuntajohtaja Mika Riipi.

Euroopan klusterien seurantakeskuksen tilastojen mukaan lähes 40 prosenttia eurooppalaisista tekee töitä osana klusteria toimiville yrityksille. Klusterilla tarkoitetaan yritysryhmää, jonka yritykset sijaitsevat lähellä toisiaan ja ovat keskittyneet tiettyihin tuotteisiin, osaamisalueisiin, resursseihin, palveluihin ja toimittajiin. Klusteritoiminnan tuloksena Lappi edistyy tavoitteessaan olla EU:ssa edelläkävijä ja mallialue luonnonvarojen kestävässä jalostamisessa.

"Teollisuus - ja kaivostoimijat hyötyvät Lapin imagosta ja omalta osaltaan myös edesauttavat sen vahvistumista. Lappiin kehittyy vahva edelläkävijäklusteri, joka hyödyttää ja hyödyntää koko arktisen alueen teollisuuden kestävää kasvua", sanoo toimitusjohtaja Kimmo Heikka.

Euroopan Komissio järjestää Euroopan klusterikonferenssin 20.-21. lokakuuta Brysselissä. Tapahtuman teemana on ”Boosting SME growth, industrial renewal and regional structural change through modern cluster policies and support”. Lapin arktisen teollisuuden klusterimallialue on kutsuttu mukaan tilaisuuteen.

Lisätietoja:

Kimmo Heikka

toimitusjohtaja

kimmo.heikka@digipolis.fi

+358 40 555 8020

 

Kari Poikela

ohjelmapäällikkö

kari.poikela@digipolis.fi

+358 50 435 8283

Topics: Digipolis Uutiset

Viimeisimmät Uutiset