Pohjoismaat kansainvälisen kiertotalouden suunnannäyttäjinä

Baltic Industrial Symbiosis (BIS) on pohjoismaista yhteistyötä painottava kiertotaloushanke ja näin ollen osa Digipoliksen luotsaaman Kiertotalouskeskuksen toimintaa. Hankkeessa pyritään edistämään yritysten ylijäämäresurssien hyödyntämistä sekä tunnistamaan ja levittämään parhaita käytäntöjä teollisten symbioosien edistämiseksi.

BIS-hanke - Kemin Digipolis - Kiertotalouskeskus

 

BIS-hankkeen taustalla on pitkään rakennettu yhteistyö Pohjoismaisten toimijoiden kesken ja siinä on mukana toimijoita sekä Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Venäjältä että Puolasta. Interreg Baltic Sea Region -rahoitteinen hanke on ollut käynnissä tammikuusta 2019 alkaen ja se kestää vuoden 2021 loppuun saakka.

Suurin piirtein aikataulussa ollaan koronatilanteesta huolimatta, kertoo projektipäällikkö Tiina Puotinen Kemin Digipolikselta. Kasvokkain tapahtuvat tapaamiset, tilaisuudet ja koulutukset eivät ole tietenkään toteutuneet suunnitellusti. Näihin on haettu muunlaisia ratkaisuja mm. etätapahtumien muodossa.

Hankkeen puitteissa tehdään kartoituksia yritysten materiaali- ja energiavirtoihin liittyen sekä arvioidaan yritysten valmiutta ja halukkuutta siirtyä kiertotalousliiketoimintamalliin. Puotisen mukaan tässä on onnistuttu hyvin.

– Vaikka tämänkaltainen kartoitustyö on meille ennestään tuttua, niin hanke on tarjonnut käyttöömme uusia käytännön työkaluja tiedon keräämistä ja analysoimista helpottamaan, Puotinen kertoo.

Yritysyhteistyön lisäksi hankkeessa pyritään tunnistamaan erilaisia tekijöitä, jotka vaikuttavat kiertotalousliiketoiminnan syntymiseen. Hankkeessa kootaan yhteen eri maista kaikki se tieto ja osaaminen, jota teollisten symbioosien edistämiseen liittyen on olemassa. 

– Kiertotaloutta voidaan edistää niin valtakunnallisella kuin paikallisellakin tasolla monin keinoin. Tällaisia keinoja ovat esimerkiksi lainsäädäntö, strategiat, kuntien kaupunkisuunnittelu ja kaavoitus sekä erilaiset toimintamallit, Puotinen listaa.

Globaali pandemia tuo omat haasteensa hankkeen etenemiseen. BIS-hankkeen toimenpiteissä oli alun perin tavoitteena jakaa saatuja tuloksia myös muihin Baltian maihin Roadshow-tyyppisellä konseptilla. Pandemian leviäminen kuitenkin sotki suunnitelmat ja idean toteuttamiseen etsitään nyt uutta ratkaisua. Puotinen ei ole kuitenkaan huolissaan pandemian mahdollisista vaikutuksista hankkeen lopputulokseen.

– Pandemia koskettaa koko maailmaa ja olemme kaikki samojen haasteiden edessä. Digipolis on kokenut hanketoimija ja esimerkiksi Kiertotalouskeskuksen strategiaa viedään käytäntöön useassa hankkeessa monin eri toimenpitein. Vaikka jokainen hanke on toki meille tärkeä, niin kokonaisuus ratkaisee. Kehitysyhtiönä katsomme jo useamman vuoden päähän tulevaisuuteen, Puotinen painottaa.

 

Teksti: Wilma Isokääntä

 

Topics: kiertotalouskeskus

Viimeisimmät artikkelit