Uudenlaista ajattelua kaivostoimintaan ja malminetsintään

Palsatech Oy haluaa vaikuttaa kaivosalan tulevaisuuteen ja parantaa mahdollisuuksia toteuttaa elinkeinoa. Yritys sijoittui Kauppalehden Kasvajat 2019 listalla Lapin alueen kärkeen ja Jyväskylästä ylöspäin koko Pohjois-Suomen kahdeksanneksi kolmen vuoden mittaustasolla.

Kenttätyöt

Talvisin yhtiö on mukana useissa etsintäprojekteissa, joita toteutetaan välillä hyvin herkillä alueilla.

Vuonna 2013 perustettu yritys siirtyi Rovaniemeltä Kemiin kolme vuotta sitten, kun työntekijöitä oli neljä. Tällä hetkellä yrityksessä työskentelee jo 35 henkilöä.

– Meillä on monisäikeinen syy olla olemassa. Ei pelkästään myynti, vaan ollaan viemässä tätä sektoria eteenpäin ja tuomassa sen tosiasioita esille erilaisilla foorumeilla. Olemme myös asiakkaiden äänitorvi EU-tasolla, kuvailee Palsatech Oy:n toimitusjohtaja Mika Alasuutari.

 

Mittatilauksena geologisia ja geoteknisiä palveluja

Palsatech työllistää 15 geologia, jotka valvovat näytteenottoa, tekevät tutkimuksia, ohjaavat tuotantoa maan alla, määrittelevät malmityyppejä sekä tekevät selvityksiä ja raportointeja.

Geotekninen palvelu on avustavaa työtä, jossa kuljetetaan materiaaleja ja näytteitä sekä tehdään laboratoriomittauksia. Geoteknikot hoitavat myös näytteiden varastoinnin uusintamittauksia varten Kemin Ajoksessa sijaitseviin varastoihin.

Asiakkaista suurin osa on Suomessa toimivia kaivosyhtiöitä, tuoreita malminetsintäyhtiöitä, Geologian tutkimuskeskus ja eri kaupunkeja.

– Kehitämme myös uusia menetelmiä ja laitteistoja, puhutaan sitten turvallisuudesta, ergonomiasta tai tehokkuudesta. Digipoliksen kanssa on tuotu alalle erilaisia hyviä käytänteitä ja saatu muutettua huonoja.

 

Suomalainen vientituote

Kaivosalalla on Alasuutarin mielestä Suomessa hyvä tilanne ja tulevaisuudennäkymät.

– Se tarjoaa tuhansia vakituisia työpaikkoja erittäin hyvine työehtoineen. Suomessa toteutettava kaivostoiminta on vähähiilistä ja hyvin inhimillistä verrattuna siihen, millaista se voi olla muualla maailmassa. Raaka-aineet saadaan käyttöön kestävästi niin, että luontoa ei kuormiteta, ja ihmisiä kohdellaan tasavertaisesti.

Alasuutarin mukaan Suomi on mineraalien osalta maailmassa kolmen kiinnostavimman maan joukossa. Malminetsintää tehdään ulkomaisella rahoituksella, joten se on vientiin verrattavaa toimintaa. Palsatechille sijoittuminen Kemin Digipolikseen on osoittautunut hyväksi päätökseksi.

– Kemi on antanut meille hyvän kasvualustan, ja Digipolis on toiminut kätilönä, kasvun mahdollistajana ja tukiverkostona ongelmatilanteissa. Olemme ylpeä kemiläinen yritys, Kemissäkin voidaan nousta aallonharjalle.

Teksti: Elina Aronen-Raappana

Viimeisimmät artikkelit