Yritykset tiedottavat

Vihreän siirtymän metallikaivos mullistaa Ranuan elinkeinoelämän

10.08.2023

Suhangon metalliesiintymillä vähennetään liikenteen päästöjä ja rikastutetaan kesyttämättömän kunnan elinkeinoelämää.

14885_01

Vihreän siirtymän tarpeisiin metalleja tuottavan kaivoshankkeen investointipäätöstä odotetaan Ranualla. Suhangolla sijaitsevia metalliesiintymiä on tutkittu jo yli 30 vuoden ajan, joten vihreä valo hankkeelle olisi kunnan elinkeinoelämälle kauan kaivattu päätös.

– Lopullista investointipäätöstä odotellaan ensi vuodeksi, mutta Suhangolla esiintyvän palladiumin merkittävä arvonnousu sekä rakennushanketta varten jo käynnistetyt tietyöt lupaavat hyvää, kehittämispäällikkö Mikko Pöykkö Business Ranualta kertoo.

”Uusi työympäristö pohjoiseen pitäjään."

Palladiumia käytetään pakokaasupäästöjen vähentämiseen kehitettyjen katalysaattorien valmistamiseen, joten Suhangon mineraaliesiintymät ovat ympäristötavoitteiden saavuttamisen näkökulmasta merkittäviä.

– Lisäksi kaivoksen muita metalleja, kuten platinaa, nikkeliä ja kuparia, on tarkoitus rikastaa sähköistyvän liikenteen tarpeisiin, Pöykkö avaa investointipäätöstä puoltavia tekijöitä.

Elinvoimaista elämää toimivassa työympäristössä

Kaivosyhtiön tavoitteena on aloittaa kaivoshankkeen rakennustyöt vuoden 2024 aikana, mikä toteutuessaan tarkoittaa 3700 asukkaan kunnan elinkeinoelämälle merkittävää kasvua. Nyt Ranualla valmistaudutaan vastaamaan hankkeen seurauksena alueelle tulevien ihmisten ja yritysten tarpeisiin.

– Lähes miljardin investointi tulee työllistämään suoraan 400–500 ihmistä ja sen ympärillä oleviin tarpeisiin toisen mokoman. Kunnan palvelurakenteisiin ja elinkeinoelämään tulee siis kohdistumaan valtava kysyntä sekä rakennusvaiheessa että tuotantovaiheessa, Pöykkö kertoo ja jatkaa:

– Tällä hetkellä kartoitamme kunnan omaa palvelutarjontaa ja asuntokantaa, jotta voimme mahdollistaa alueelle tuleville työntekijöille hyvän työympäristön ja toimivat elinolosuhteet. Esimerkiksi kaavoitusta tarkastellaan siitä näkökulmasta, että yrityksille ja mahdollisille asuntorakentajille on saatavilla hyviä tontteja oikeista paikoista. Lisäksi päivitämme muun muassa päivähoidon, koulutustarjonnan ja vapaa-ajan viettomahdollisuuksien saatavuuden, jotta elämä täällä on hyvää ja sujuvaa uusille yrityksille, työntekijöille ja heidän perheilleen.

Kesyttämätöntä luontoa ja avarakatseista ajattelua

Noin 80 kilometriä Rovaniemeltä kohti etelää sijaitsevan Ranuan kesyttämätön luonto, lämminhenkinen tunnelma, palveluiden sujuvuus ja asioinnin helppous ovat pienen kunnan valttikortteja. 

– Täällä panostetaan hyvään elämään ja lapsiperheiden toimivaan arkeen. Olemme kuntana vielä kesyttämätön, joka näkyy rohkeutena tarttua uusiin ideoihin ja viedä niitä ennakkoluulottomasti eteenpäin, Pöykkö kiteyttää ja toivoo mahdollisimman monen yrityksen, työntekijän ja perheen asettuvan hankkeen seurauksena kodiksi Ranuan kuntaan.

Teksti: Mari Korhonen