Yritykset tiedottavat

Tasavallan presidentti on myöntänyt Kuusakoski Groupille kansainvälistymispalkinnon

24.11.2023

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on tänään myöntänyt vuosittaisen kansainvälistymispalkinnon menestyville suomalaisyrityksille. Vuoden kasvuyhtiönä on palkittu Kuusakoski Group.

Kuusakoski

Kuusakosken Heinolan yksikkö. KUVA: KUUSAKOSKI GROUP

Kuusakoski Group on vuonna 1914 perustettu perheyritys. Konserni muodostuu kierrätysliiketoimintaa harjoittavasta Kuusakoski Oy:stä ja valimoliiketoimintaa harjoittavasta Alteams Oy:stä, ja sen liikevaihdosta pääosa tulee viennistä ja kansainvälisiltä tytäryhtiöiltä. Syksyllä 2022 käynnistetty vihreän siirtymän investointiohjelma on yksi konkreettinen esimerkki yrityksen tavoitteesta olla kiertotalouden vastuullinen edelläkävijä. Vuosittain yhtiö toimittaa yli miljoona tonnia kierrätettyjä materiaaleja ja tuotteita, kuten kierrätysmetalleja, valmistavan teollisuuden raaka-aineeksi.

”Kuusakosken kasvun paikkoja ovat olleet Suomen teollistumisen aika sotien jälkeen ja voimakas kansainvälistyminen seuraavina vuosikymmeninä. Nyt kasvun ajurina toimii asiakkaidemme lisääntynyt tarve vähähiilisille raaka-aineille. Erityisen ylpeä olen johdonmukaisesta tuotekehityksestämme ja panostuksistamme huipputeknologiaosaamiseen yrityksemme koko 110-vuotisen historian ajan”, sanoo varatuomari Veikko Kuusakoski, Kuusakoski Group Oy:n toimitusjohtaja.

Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena suomalaisille, kansainvälisesti menestyville yrityksille tai yhteisöille. Huomiota kiinnitetään erityisesti kilpailukykyyn, liiketoiminnan kansainvälisyyteen ja kannattavuuteen. Lisäksi arvioinnissa painotetaan toiminnan vastuullisuutta, vaikutuksia suomalaisen osaamisen ja työllisyyden kehittymiseen sekä ulkomaisiin investointeihin ja Suomen innovaatioympäristön tunnetuksi tekemiseen. Yritysten taustat selvitetään saman KYC-prosessin (Know Your Customer) avulla, jolla rahoituslaitokset ja muut toimijat tunnistavat ja tuntevat asiakkaansa sekä tämän toiminnan laadun ja laajuuden.

Kuusakoski Groupin lisäksi palkinnon saivat tänä vuonna Neural DSP Technologies (tulokasyritys), AGCO-konserni (pitkäaikainen kansainvälisen investoija) sekä EnergyVaasa (yhteisö).

”Palkitut yritykset osoittavat erinomaisella tavalla jatkuvan innovoinnin merkityksen niin kilpailuedun, kansainvälistymisen kuin kestävän kehityksenkin kannalta. Myös vihreää siirtymää ja kestävää kehitystä on haluttu painottaa arvioinnissa, kansainvälisen menestyksen ohella”, toteaa Team Finland -johtoryhmän puheenjohtaja ja osastopäällikkö Ilona Lundström työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Ehdotuksia ehdokkaiksi antoivat elinkeinoelämän eri järjestöt. Lopullisen ehdotuksen palkittavista yrityksistä ja yhteisöistä tekivät presidentille Team Finland -verkoston toimijat, Business Finland, ELY-keskukset, Finnvera ja ulkoministeriö.