Yritykset tiedottavat

Lapin AMK: Vesivoimasta insinööriopiskelijaa innostavalla tavalla

30.11.2023

Vierailuluennot tuovat mukavaa vaihtelua AMK-opiskeluun. Kemijoki Oy:n ja Lapin AMKin kumppanuussopimuksen myötä niitä on alettu järjestää osana insinöörikoulutuksia. Lokakuisena torstaina Kemijoki Oy:ssä kehittämispäällikkönä työskentelevä Timo Torvinen luennoi sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriopiskelijoille vesivoimasta, sähkömarkkinoista ja insinöörin työtehtävistä vesivoimayhtiössä.

partner-logo-lapin-amk-1

Vierailuluento sisällytettiin Sähkövoimatekniikan perusteet -opintojaksoon, mutta sen tallenne on kiinnostanut myös rakennus- ja maanmittausalojen opiskelijoita. Luento kiinnosti luonnollisesti myös opettajakuntaa. Sähkötekniikan opettaja Aila Petäjäjärvi pitääkin elävää työelämäyhteyttä erittäin tärkeänä.

"Opiskelijat hyötyvät saamalla alan reaaliaikaisinta tietoa alalta. Myös opettajat saavat samalla tavalla reaaliaikaista tietoa toiminnoista."

Vierailuluento kirvoitti opiskelijoilta innostunutta palautetta:

"Luennon kuuntelu oli erittäin mielenkiintoinen ja antoisa kokemus. Sain paljon uutta tietoa ja opin paljon aiheista, joista en aiemmin tiennyt paljoakaan. Luento avasi uusia näkökulmia ja syvensi ymmärrystäni sähkövoiman tuotannosta, sähkömarkkinoista ja vesivoiman insinöörityöstä. Olen kiitollinen mahdollisuudesta osallistua tähän luentoon ja odotan innolla mahdollisuutta oppia lisää vastaavanlaisista aiheista tulevaisuudessa."

Luennon osuus, jossa käsiteltiin erilaisia vesivoimaan liittyviä insinöörin työtehtäviä, teki ilmeisen vaikutuksen opiskelijoihin. Poiminta palautteesta:

"Mielenkiintoista oli se miten suurista kokonaisuuksista on oikeasti kyse. Toisaalta taas se miten laitoksen toimintaan vaikuttaa jokin tietyllä ajanhetkellä oleva tapahtuma. Myös se mitä kaikkea ns. oheistoimintaa tällä tekniikan alalla on. Ei ihan ensimmäisenä tullut mieleen, että sähköntuotanto tarvitsee esim. biologeja.”

Timo Torvisen alkuiltaan ajoittunut Zoom-luento tavoitti opiskelijat asuinpaikkakunniltaan ja herätti mukavasti kysymyksiä ja keskustelua.

Vierailut saavat jatkoa, sillä Kemijoki Oy:ltä on tulossa lisää asiantuntijaluentoja konetekniikan, rakennus- ja yhdyskuntatekniikan sekä sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelijoille. Suunnitteilla on luentoja esimerkiksi generaattoreihin ja säätötekniikkaan sekä maanrakennukseen liittyen.

Aila Petäjäjärvi kertoo, että luennoista tehdään jatkumo, jossa alkuvaiheen opiskelijat saavat perustietoa vesivoimasta ja syvemmälle menevät opiskelijat tiukkaa ammattiasiaa.

- Kemijoki Oy herättää opiskelijoissa mielenkiintoa vesivoimaa kohtaan, ja saa siten tulevaisuudessa motivoituneita osaajia ja asiantuntijoita insinööritehtäviinsä, Aila Petäjäjärvi ennakoi.