Pääkirjoitus 4/2023

2023 alkaa olla paketissa…

18.12.2023

…kun pukkikin kolkuttaa kohta ovia. Tapahtumarikas vuosi monissa asioissa. Ei vähiten turvallisuuden osalta. Tehtiin historiallinen päätös: Suomi liittyi Natoon. Tämä päätös tuo vakautta myös elinkeinoelämälle. Turvallisuus- ja huoltovarmuusinvestointejakin on odotettavissa. Samaan aikaan voimakkaasti jakautuva maailma haastaa vientivetoista pientä talouttamme. Tällä hetkellä päämarkkina-alueemme Euroopassa kamppailee taantuvan talouden kanssa ja korkotaso leikkaa investointeja.

Kemissä saatiin kuitenkin Suomen metsäteollisuushistorian yksi merkittävimmistä investoinneista maaliin. Metsä Groupin uusi biotuotetehdas on käynnistynyt. Investointi luo uskoa teolliseen vihreään siirtymään, suomalaiseen bio- ja kiertotalouteen, vaikka juuri nyt markkinassa onkin haasteita. Uusi biotuotetehdas on erittäin kilpailukykyinen kymmenien vuosien investointi.

Kehitysyhtiössä kiikaroidaan aina tulevaisuuteen. Kemin biotuotetehdas vaatii varmasti aikansa virittämiseen ja lisäksi vanha tehdaskin on purettava. Alueella on suuret odotukset jatkoinvestoinneista. Tehtaan tuotteet ja sivuvirrat mahdollistavat monenlaista uutta jalostustoimintaa. Hiilidioksidi ei ole vähäisin sivuvirta ja se kiinnostaa monia vetyteollisuuden toimijaa ja synteettisten polttoaineiden valmistajaa.

Teollisen vihreän siirtymän aalto onkin näkynyt vahvana invest in / sijoittumispalvelutoiminnassa. Kemistä, erityisesti Veitsiluodosta ja Ajoksesta, kiinnostuneiden määrä on noussut jo 62 investointicaseen. Julkisuudessa on ollut Infinited Fiber Company Oy:n ja Kuusakoski Oy:n investointisuunnitelmat. Lisäksi on paljon muuta:  kiertotaloutta, vetyteollisuutta, synteettisiä polttoaineita, akkumateriaaleja, aurinko- ja tuulivoimaa, teollisuuspalveluja. Yritysmaailman evoluutio on totta kai kova; pieni osa toteutuu, mutta osa toteutuu. – Se on tullut selväksi: Kemin teollisen vihreän siirtymän vetovoima on erinomainen!

Siispä kohti vuotta 2024 ja luottavaisin mielin. Epävarmuuksia varmasti riittää, mutta myös uusia mahdollisuuksia. Uusia investointeja julkistetaan. Talous ottaa hieman osumaa, mutta lähtee kasvuun.

Rauhallista joulua kaikille ja menestyksekästä uutta vuotta 2024!