Metsä Groupin Kemin sellutehtaan yleisötilaisuus

10.7.2018 11:09:00

Hellivä kesäaurinkokaan ei onnistunut karsimaan osallistujia Kemissä pidetystä Metsä Groupin yleisötilaisuudesta, jossa käsiteltiin Kemin sellutehtaan uudistamista. Kulttuurikeskuksen isoon auditorioon kokoontui maanantaina noin 90 asiasta kiinnostunutta

 henkilöä. Toimitusjohtaja Ismo Nousiainen avasi tilaisuuden kertomalla, että Metsä Fibre on maailman johtava valkaistun markkinahavusellun tuottaja. Sahatavaran tuotannossakin yhtiö on Suomen suurin.

– Meidän strategia perustuu siihen, että pidämme tuotantolaitoksemme hyvässä kunnossa. Me uudistamme niitä oikea-aikaisilla investoinneilla, jotka parantavat tuotantotehokkuutta, tuotteen laatua ja ympäristösuorituskykyä.

Metsä Fibren vanhimman tehtaan, Kemin sellutehtaan investoinnissa on kyse juuri tästä.

–Meidän pitää tehdä päätös siitä, kuinka Kemin sellutehdas uudistetaan. Se on varmaa, että tulemme jatkamaan täällä toimintaamme, Nousiainen lupasi.

Kemissä on tasan kaksi vaihtoehtoa. Rakennetaan kokonaan uusi tuotannoltaan ja puun kulutukseltaan selvästi nykyistä suurempi biotuotetehdas. Se toisi yli viisisataa uutta työpaikkaa korjuuseen ja kuljetukseen. Toinen vaihtoehto on modernisoida nykyinen sellutehdas. Tällöin tuotanto ja työllisyysvaikutukset pysyisivät ennallaan. Nyt menneillään oleva esiselvitys tehdään kesään 2019 mennessä. Projektia johtavan Timo Merikallion mukaan uuden tehtaan rakentamisessa keskeisintä on selvittää puunhankintaa sekä logistiikka: puun ja valmiiden tuotteiden kuljetus maailman markkinoille.

– Jos edellytyksiä ei ole, valitsemme vaihtoehdon kaksi.

Yleisö osallistui aktiivisesti keskusteluun. Kemiläinen Tuire Kourula kysyi, miten puu tulee metsissä riittämään. Metsäjohtaja Juha Mäntylä kertoi, että uusi biotuotetehdas vaikuttaisi puuvirtoihin koko Itämeren alueella. Suomessa kuitupuuhakkuita voidaan lisätä kestävästi ensi vaiheessa kuusi miljoonaa kuutiota vuodessa ja vuodesta 2025 eteenpäin yhdeksän miljoonaa kuutiota vuodessa. Tästä hakkuupotentiaalista Äänekosken uusi biotuotetehdas tulee käyttämään osan tehtaan saavuttaessa nimellistuotantovauhdin. Mäntylä arvioi, että hakkuupotentiaali kasvanee vielä pari, kolme miljoonaa kuutiota, kunhan uudet valtakunnan metsien inventointitiedot julkaistaan. Uusi biotuotetehdas käyttäisi 6,7 miljoonaa kuutiota puuta, siis 3,6 miljoonaa kuutiota nykyistä tehdasta enemmän ja suurin piirtein saman määrän kuin Äänekosken uusi tehdas. Mäntylän mukaan hyvä uutinen on se, että kuitupuun potentiaali löytyy nimenomaan Pohjois-Suomesta.

Tilaisuuden päätteeksi toimitusjohtaja Ismo Nousiainen paljasti, että uusi biotuotetehdashanke kulkee nimellä Polar King. Nimeä ehdotti henkilöstö.

– Kemissä on kartonkikone, jonka nimi on Polar Queen. Nyt on tarkoitus tehdä kuningas ja saada pari syntymään.

Metsä Groupin Kemin sellutehtaan yleisötilaisuuden esitysmateriaalin voit ladata tästä.

https://www.metsagroup.com/fi

Topics: Invest in Kemi - Ajankohtaista

Viimeisimmät