Ajankohtaista

Lapin AMK: Connect the Unconnected – Yhdistetään kaikki, kuuluu Arctic 6G-hankkeen kutsuhuuto

Arctic 6G on EU:n Interreg Aurora -ohjelman osarahoittama yhteistyöhanke, johon osallistuvat Oulun yliopisto, Luulajan yliopisto ja Lapin ammattikorkeakoulu. Hankkeessa tutkitaan 6G-yhteyksien vaatimaa teknologiaa ja selvitetään loppukäyttäjien haasteita.

Lue lisää

Metsä Groupin Kemin biotuotetehdas etenee kohti täyden kapasiteetin tuotantoa

Kemin biotuotetehtaan tuotannon ylösajo kohti täyden kapasiteetin tuotantoa etenee, ja sellutoimitukset asiakkaille ovat alkaneet. Tehtaan täyden tuotantokapasiteetin saavuttaminen kestää suunnitellusti noin vuoden. 

Lue lisää

Lapin AMK: Vesivoimasta insinööriopiskelijaa innostavalla tavalla

Vierailuluennot tuovat mukavaa vaihtelua AMK-opiskeluun. Kemijoki Oy:n ja Lapin AMKin kumppanuussopimuksen myötä niitä on alettu järjestää osana insinöörikoulutuksia. Lokakuisena torstaina Kemijoki Oy:ssä kehittämispäällikkönä työskentelevä Timo Torvinen luennoi sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriopiskelijoille vesivoimasta, sähkömarkkinoista ja insinöörin työtehtävistä vesivoimayhtiössä.

Lue lisää

Tasavallan presidentti on myöntänyt Kuusakoski Groupille kansainvälistymispalkinnon

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on tänään myöntänyt vuosittaisen kansainvälistymispalkinnon menestyville suomalaisyrityksille. Vuoden kasvuyhtiönä on palkittu Kuusakoski Group.

Lue lisää

Outokumpu selvittää pienydinvoimalan toteutettavuutta Tornion terästehtaan läheisyyteen

Outokumpu selvittää mahdollisuuksia vähentää terästuotannon hiilidioksidipäästöjä kehittyvän 
pienydinvoiman (Small Modular Reactor, SMR) avulla. Tällä hetkellä selvityksen tavoitteena on 
arvioida pienydinvoiman toteutettavuutta, ja mahdolliset investointipäätökset tehdään myöhemmin. 
Yksi mahdollinen vaihtoehto pienydinvoimalan sijaintipaikaksi olisi Outokummun Tornion tehtaiden 
lähialueet. Mitään päätöksiä investoinnin toteuttamisesta tai sijaintipaikasta ei ole tehty. 

Lue lisää

Lapin AMK: Kestävyysraportointi alkaa – Mistä on kysymys? Osallistu webinaarisarjaan

Vuoden 2024 alusta voimaan tuleva direktiivi edellyttää osalta yrityksistä kestävyysraportointia. Välillisesti se koskee valtavaa määrää yrityksiä tavalla tai toisella. AMK järjestää aiheesta maksuttoman kolmen webinaarin sarjan.


Lue lisää

Metsä Group ja Valmet kehittävät yhteisen vastuullisuusmallin teollisille investointihankkeille

Metsä Group ja Valmet kehittävät yhteistyössä kattavaa vastuullisuuden toimintamallia liittyen teknologia- ja kunnossapitoinvestointeihin. Toimintamalli sisältää vastuullisuuden eri teemat ottaen huomioon ympäristön, yhteiskuntavastuun ja hyvän hallintotavan (ESG). Mallia on tarkoitus käyttää Valmetin Metsä Groupille toimittamien prosessikokonaisuuksien sekä niihin liittyvien hankintaketjujen vastuullisuuden todentamiseen. Metsä Group ja Valmet ovat perustaneet yhteisen työryhmän vastuullisuusmallin kehittämiseksi ja käyttöön ottamiseksi. Malli on tarkoitus ottaa käyttöön vuoteen 2027 mennessä.

”Metsä Group on sitoutunut osana strategisia vuoteen 2030 ulottuvia kestävän kehityksen tavoitteitaan varmistamaan, että sen toimitusverkosto toimii kestävästi. Valmet on suuri metsäteollisuuden arvoketjun teknologia- ja palvelutoimittaja, jonka toiminta ja hankinnat ulottuvat maantieteellisesti laajalle. Läpivalaisemalla yhteistyössä tämän ketjun vastuullisuutta aiempaakin tarkemmin varmistamme, että metsäteollisuuden positiiviset vaikutukset ulottuvat varsinaisen puunjalostuksen arvoketjua pidemmällekin”, sanoo Jari Voutilainen, Metsä Groupin hankinta- ja logistiikkajohtaja.

”Valmet on kehittänyt vastuullisuuttaan pitkäjänteisesti kattavaan kestävän kehityksen ohjelmaansa perustuen. Yhtiö on valittu jo yhdeksänä peräkkäisenä vuotena Dow Jones -kestävän kehityksen indeksiin yhtenä maailman 300 kestävän kehityksen johtavasta yrityksestä. Yhteistyö Metsä Groupin kanssa investointien vastuullisuusmallin kehittämisessä hyödyntää molempien yhtiöiden jo tekemää vahvaa vastuullisuustyötä ja luo konkreettiset mittarit vastuullisuudelle investoinnin eri vaiheissa”, toteaa Anu Salonsaari-Posti, Valmetin viestintä-, markkinointi- ja vastuullisuusjohtaja. 

Lisätietoja:

Katariina Saelan, viestintäjohtaja, puh. 040 829 9455

Lue lisää

Metsä Groupin vuoden 2023 tammi–syyskuun vertailukelpoinen liiketulos 431 miljoonaa euroa

Metsä Group osavuosikatsaus tammi–syyskuu 2023

Lue lisää

Teollisuuden sivuvirrat uuteen käyttöön – Tapojärvi Innovation Challenge haastoi opiskelijat kehittämään uutta liiketoimintaa kiertotalouteen

Tapojärvi on perustanut maisteritason yliopisto-opiskelijoille Innovation Challenge -kilpailun, jotta yritys voisi rekrytoida palvelukseensa uusia osaajia ja saisi nykyaikaisia ideoita teollisten sivutuotteiden tuotteistukseen. Tänä vuonna kilpailu järjestettiin jo kolmannen kerran.

Lue lisää

Metsä Fibren vanhan Kemin sellutehtaan purkuprojekti käynnistyy

Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren Kemin vanhan sellutehtaan toiminta päättyi uuden biotuotetehtaan startin myötä. Vanhan tehtaan turvallistaminen ja purkuvalmistelu aloitettiin heti tehtaan alasajon jälkeen. Varsinainen purku alkaa vuoden 2024 alussa ja projekti kestää vuoteen 2025 saakka.

”Ensimmäisessä vaiheessa vanha tehdas turvallistetaan, jotta sen purkaminen ei aiheuta vaaraa ja työ sujuu mahdollisimman helposti”, kertoo purkuprojektista vastaava Metsä Fibren tuotannon kehitysjohtaja Erkka Tahvanainen. ”Purkuprojekti tulee työllistämään muutaman kymmenen henkilöä ja siinä on mukana sekä yhtiömme omaa väkeä että ulkopuolisia toimijoita.” Purettavan tehtaan koneet ja laitteet kierrätetään uusiokäyttöön eri metalleina.

Kemin biotuotetehdas tuottaa vuosittain 1,5 miljoonaa tonnia havu- ja lehtipuusellua. Se ei käytä lainkaan fossiilisia polttoaineita, ja viimeistään vuonna 2030 tehdas on kokonaan jätteetön. Uusinta teknologiaa hyödyntävässä laitoksessa kiertotalous toteutuu täysimääräisesti, sillä puuraaka-aine ja tuotannossa syntyvät sivuvirrat hyödynnetään sataprosenttisesti erilaisina biotuotteina ja bioenergiana. Tehdas tuottaa esimerkiksi mäntyöljyä, tärpättiä ja uusiutuvaa sähköä kaksi terawattituntia vuodessa, mikä vastaa 100 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta. Se on noin 2,5 prosenttia koko maan sähköntuotannosta. Tehokkaan kemikaalikierron ja muiden ympäristötehokkaiden ratkaisujen ansiosta uusi tehdas alittaa Kemin nykyisen sellutehtaan ympäristöluvan päästörajat, vaikka tehdas tuottaa yli kaksi kertaa enemmän sellua kuin vanha laitos.

Yhteydenottopyynnöt:
Viestintäjohtaja Tiina Tassi, Metsä Fibre, puh. 040 833 4811

Metsä Group 
metsagroup.com

Metsä Group näyttää biotalouden suuntaa. Investoimme kasvuun, biotuotteiden kehittämiseen ja fossiilittomaan tulevaisuuteen. Tuotteidemme raaka-aine on uusiutuva puu pohjoisen kestävästi hoidetuista metsistä. Liiketoiminnassamme keskitymme metsäteollisuuden kasvualoihin: puunhankintaan ja metsäpalveluihin, puutuotteisiin, selluun ja ensikuitukartonkeihin sekä pehmo- ja tiivispapereihin.

Metsä Groupin vuotuinen liikevaihto on 7 miljardia euroa, ja työllistämme noin 9 500 henkilöä kaikkiaan 30 maassa. Edistämme monimuotoista, yhdenvertaista ja mukaan ottavaa kulttuuria. Kansainvälisen konsernimme juuret ovat suomalaisessa metsässä – emoyrityksemme on yli 90 000 metsänomistajan Metsäliitto Osuuskunta.

Metsä Fibre 
metsagroup.com/fi/metsafibre

Metsä Fibre on johtava biotuotteiden, biokemikaalien ja bioenergian valmistaja. Olemme maailman suurin markkinahavusellun tuottaja ja globaalisti merkittävä sahatavaran valmistaja. Laadukkaille tuotteillemme riittää kysyntää, sillä uusiutuva puu tarjoaa vastuullisen vaihtoehdon fossiilisille materiaaleille.

Vuonna 2022 liikevaihtomme oli noin 3,1 miljardia euroa, ja työllistämme noin 1 600 henkilöä. Metsä Fibre on osa Metsä Groupia.

Lue lisää