Ajankohtaista

Veitsiluotoon 400 miljoonan euron investointi tekstiilikuitutehtaalle - Kiertotalouskeskus mukana alusta asti virittämässä yrityksen kanssa yhteistyötä Kemiin

20.06.2022

Stora-Enso-1536x1023

Tekstiiliteknologiayritys Infinited Fiber Company suunnittelee entiseen paperikonehalliin 400 miljoonan euron investointia tehtaaseen, joka tekee tekstiilijätteestä uutta tekstiilikuitua. Tehdas rakennetaan Stora Enson Veitsiluodon alueelle Kemiin.

Poistotekstiilejä hyödyntävä tehdas loisi toteutuessaan Veitsiluotoon arviolta 270 uutta työpaikkaa. 

"Tämä on erittäin merkittävä määrä, enemmän kuin mitä Metsä Fibre valmistuessaan työllistää", huomauttaa kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen.  

Yhtiö kertoo, että sen asiakkaina on maailman johtavia muoti- ja vaatealan yrityksiä.

– Veitsiluodon etuja ovat erityisesti sijainti meren rannalla, olemassa oleva infrastruktuuri sekä osaava työvoimaa, sanoo Infinited Fiber Companyn toimitusjohtaja ja yhtiön perustaja Petri Alava.

Tehtaan arvioidaan olevan täydessä tuotannossa vuonna 2025.

Yhtiön uusiokuituteknologia muuttaa selluloosapitoiset materiaalit, kuten käytetyt puuvillapitoiset vaatteet, uusiokuiduksi, joka on biohajoavaa eikä sisällä mikromuoveja. Siitä valmistetut tekstiilit voidaan kierrättää uudelleen samassa prosessissa yhdessä puuvillapitoisen tekstiilijätteen kanssa.

Kiertotalouskeskuksen kiihdytysprojekti on ollut alusta asti mukana virittelemässä Infinited Fiber Companyn saamista Kemiin. "Normaalisti tällaiset kuviot voivat kestää useita vuosia, mutta tämä saatiin maaliin todella nopeasti vähän yli vuodessa ja oli erinomaista, että Kiertotalouskeskuksella oli jo kiihdytysprojektinsa yrityksen kanssa meneillään. Kaikki tämä vahvistaa sitä, että Kemi todellakin on kiertotalouden keskus", kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen kehuu Ylen haastattelussa.

Kiertotalouskeskuksessa ja Digipoliksessa uutinen otettiin iloiten vastaan. "Invest In Veitsiluoto -hanke saa nyt hyvää vauhtia ja nostetta", toimitusjohtaja Kimmo Heikka toteaa.