Ajankohtaista

Meri-Lappi on erinomainen paikka vetytaloudelle

29.09.2022

Meri-Lapin kovimmat valtit vetytaloudessa ovat sijainti ja alueen teollisuus. Lisäksi Meri-Lapista on lyhyt matka ja hyvät yhteydet Pohjois-Ruotsiin, missä vetytalouteen panostetaan voimakkaasti. Alueella on myös pitkään tehty työtä kiertotalouden parissa, mikä tukee vetytalouden edistämistä. Tiedot ilmenevät tuoreista selvityksistä, jotka on julkistettu 29. syyskuuta Vetytietoisku -päivässä Kemin Digipoliksella. Vetytalouden mahdollisuuksista kertovaan tietoiskupäivään on ilmoittautunut 70 osallistujaa.

Kiertotalouskeskus SMA-mineral drone-4_lo res

Kemin Digipolis Oy on selvittänyt Meri-Lapin alueen edellytyksiä vetytalouteen joulukuussa 2021 käynnistyneessä kaksivuotisessa Vedyn mahdollisuudet Kemille -hankkeessa.

”Selvitykset vahvistivat iloksemme ajatuksiamme siitä, että vetytalous kiinnostaa alueemme yrityksiä sekä muita toimijoita, ja avaa uusia mahdollisuuksia Meri-Lapille”, vetyhankkeen projektipäällikkö Eveliina Nousiainen Kemin Digipolis Oy:stä sanoo.

Vetytaloudessa on tarvetta monenlaiselle osaamiselle.

”Tuotantolaitoksen, kaasuputkien ja jakeluverkoston rakentajia ja suunnittelijoita, kemiallisen prosessiteollisuuden ammattilaisia, liiketalouden, it-alan ja monen muun alan erikoisosaajia”, Nousiainen kuvailee.

Vetytalous kiinnostaa Meri-Lapissa aidosti 

Myös vetytietoiskupäivä herätti merilappilaisissa suurta kiinnostusta.

”Tapahtumaan saatiin lyhyessä ajassa noin 70 ilmoittautumista. Jo se kertoo, että vetytalous nähdään alueella aitona mahdollisuutena”, viestinnän asiantuntija Soile Suvanto Kiertotalouskeskuksesta sanoo.

Vedyn mahdollisuudet Kemille -hankkeen tavoitteena on varmistaa, että Meri-Lapin alue ja yrityskenttä saavat tietoa vetytaloudesta ja pääsevät hyödyntämään sen mahdollisuuksia ajoissa.

Rejlers, AFRY Finland ja Sweco selvittäjinä

Hankkeessa tehtiin erilliset selvitykset vedyn mahdollisuuksia teknologian ja logistiikan näkökulmista, ja lisäksi lähialueella toteutettavista kansainvälisistä vetyhankkeista. Rejlers vastasi teknologiaselvityksen osuudesta, AFRY Finland Oy logistiikkaselvityksestä ja Sweco liiketoimintamahdollisuuksien selvittämisestä.


”Saimme myös suosituksia siitä, mitä kehitysyhtiön ja alueen yritysten pitäisi tehdä seuraavaksi vetytalouden edistämiseksi”, Nousiainen kertoo.

 

Lisätietoa: 

VEDYSTÄ VOIMAA 

 

Vedyn mahdollisuudet Kemille - verkkosivu