Pitkän linjan puumies jäi eläkkeelle

 

puumies-1

 

Digipolis vietti perjantaina 5. joulukuuta pitkän linjan puualan ammattilaisen, Markku Helamon läksiäisiä. Helamo jäi syksyllä eläkkeelle lähes 40 vuoden työuran jälkeen.

- Olen aina ollut hyvin työorientoitunut ihminen, joten eläkevuosiksi pitää keksiä jotain oikeasti järkevää tekemistä, hymyilee 63-vuotias Helamo.

Kipinä puualalle syttyi jo 1950-1960-luvuilla Röyttän sahalla ja Tornionjoen uitossa.

- Nämä ympäristöt tulivat tutuiksi perhepiirin kautta. Ennen insinöörihommia uitto- ja sahatöissä meni seitsemän kesää, muistaa Helamo.

Helamo valmistui diplomi-insinööriksi teknillisestä korkeakoulusta (mekaaninen puuteollisuus ja tuotantotalous) ja teki ensimmäiset alan työnsä opinahjonsa assistenttina. Ensimmäinen suuren luokan työtehtävä oli johtajana Rauma-Repolan Lappeenrannan sahalla 1978-1984.

- Koko työurani huikein tehtävä oli sahatavaran massiivinen myynti Länsi-Euroopan maihin Rauma-Repolan vuosinani. Niissä töissä sosiaaliset taidot kehittyivät, muistelee Helamo.

Jatkossa Helamo työskenteli Puulappi Oy:n toiminnan käynnistäjänä Kittilässä ja myös yksityisyrittäjän ura tuli nähtyä. Vuosina 1991-1996 hän työskenteli Aikuiskoulutuskeskuksen rehtorina Torniossa. Noilta vuosilta mieleen piirtyy erikoinen kokemus ammatillisen koulutuksen rajusta muutoksesta:

- Muistan, kun vuonna 1991 olimme menossa projektimatkalle Muurmanskiin. Matkalla kohti raja-asemaa kuulimme radiosta, että Neuvostoliitto oli lakannut olemasta, kertoo Helamo yhdestä ikimuistoisimmista työreissuistaan.

 

puumies-2

 

Vuoden 1998 alusta Helamo työskenteli yrityskehittäjänä ja päällikkönä erilaisissa hankkeissa muun muassa Lapin yliopiston, Kehittämiskeskuksen, Ammattiopisto Lappian ja Digipoliksen palveluksessa. Satoja yrityshankkeita on lisäksi toteutettu oman yrityspalveluyrityksen kautta.

- Työuran suurimpia oppeja on, että hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty. Olen aina panostanut ennakkosuunnitteluun, korostaa Helamo.

Helamon mukaan puuala on edelleen Suomelle suuri mahdollisuus:

- Valitettavasti mekaanisen puuteollisuuden kehittäminen on passiivista. On ikävä todeta, että konetekniikka on kehittynyt, mutta itse tuotteet eivät. Alalta puuttuu aktivaattori.

Helamo on kahdeksannen sukupolven torniolaisia ja hän viettää eläkepäiviään syntymäkaupungissaan.

- Harrastuksiin kuuluvat työskentely omassa verstaassa puun parissa sekä kävely metsässä koiran kanssa sekä polttopuun korjuu ja klapien teko, sanoo Helamo.

Topics: Digipolis Uutiset

Viimeisimmät Uutiset