Biofore-konseptiauto keräsi katseita Digipoliksessa

Digipoliksessa nähtiin maanantaina 19. toukokuuta häivähdys autoilun tulevaisuudesta, kun vieraat pääsivät tutustumaan Biofore-konseptiautoon. Uuden sukupolven autossa testataan uusiutuvien biomateriaalien käyttöä alan teollisuudessa, mutta perinteiseen tapaan rakentamisessa on tarvittu myös ruostumatonta terästä.

- Auton keulan apurungon valmistuksessa on käytetty useita erilaisia Outokummun lujitusvalssattua ruostumatonta terästä. Meidän käytännön roolimme on ollut lähinnä yhteistyö Lapin ammattikorkeakoulun kanssa. Apurunko on suunniteltu ja valmistettu Tornion Jaloterässtudiolla, kertoo tutkimusinsinööri Hannu-Pekka Heikkinen Outokummulta.

Opiskelijoiden valmistama konseptiauto on ehtinyt herättää ihastusta muun muassa Geneven autonäyttelyssä. "Osaamista ajoneuvoteollisuuden kanssa - ConceptCar" -hankkeen päämääränä on edistää materiaali- ja polttoainetietämyksen hyödyntämistä autoteknisissä sovelluksissa sekä lisätä alan kiinnostavuutta nykyisille ja tuleville opiskelijoille. Hankkeen avulla halutaan konkreettisesti esitellä suomalaista teknologiaosaamista autoteollisuudessa ja siten houkutella nuoria opiskelemaan alalle.

Hankkeen päärahoittajat ovat Tekes, Metropolia ja UPM ja se ajoittuu vuosille 2011-2014. Hanketta koordinoi Metropolia Ammattikorkeakoulu. Outokumpu on ollut hankkeessa mukana merkittävänä kumppanina alusta saakka.

- Ruostumattoman teräksen tärkeitä ominaisuuksia ovat lujuus, muovattavuus, energiansitomiskykytörmäystilanteissa, korroosionkestävyys ja kierrätettävyys. Lisäksi vähemmillä päästöillä ajettaessa moottorin lämpötilalla on tapana nousta, jolloin ruostumattoman teräksen parhaat ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa, sanoo Heikkinen.

Hankkeen fokuksena on kaupunkiautoilu ja erityisesti kaupunkiauton käytettävyys. Hankkeen tavoitteena on ollut kehittää kaupunkiliikenteeseen soveltuva, ympäristövastuuta esittelevä demonstraatioauto, jonka ratkaisut ovat todellisia vaihtoehtoja nykyisille järjestelmille vuonna 2018.

YLE Radio Perämeren uutinen aiheesta: http://yle.fi/uutiset/tulevaisuuden_auto_henkii_puun_tunnelmaa/7250032

Topics: Digipolis Uutiset

Viimeisimmät Uutiset